Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.0°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C14.1°C
2 BF 54%
Σκουριές: "Πειραματικό εργαστήρι κρατικής τρομοκρατίας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκουριές: "Πειραματικό εργαστήρι κρατικής τρομοκρατίας"

Στο μικρό «Γαλατικό χωριό», την Ιερισσό, και γενικότερα στα χωριά της Β.Α. Χαλκιδικής, οι κάτοικοι υπόσχονται ότι θα συνεχίσουν τον ανένδοτο αγώνα τους ενάντια στην καταστροφική για το περιβάλλον, την υγεία τους και την τοπική τους οικονομία ανοικτή εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές. Γνωρίζουν επίσης ότι όσο τα ηνία της χώρας έχει η κυβέρνηση Σαμαρά, στην περιοχή τους θα διαφεντεύουν οι σύγχρονοι χρυσοθήρες στους οποίους ξεπουλήσανε δάσος, νερά και αέρα, υποτίθεται στο όνομα μερικών εκατοντάδων θέσεων εργασίας…

Εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο στην περιοχή της Β.Α. Χαλκιδικής το ελληνικό Σύνταγμα, αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα, έχουν γίνει κουρελόχαρτο. Μετά τον προβοκατόρικο εμπρησμό στις εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός και από την ώρα που ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, κατ' εντολή Αντώνη Σαμαρά, δήλωσε ότι η «επένδυση» της Eldorado Gold «θα γίνει με κάθε κόστος», η κυβέρνηση προχώρησε την επιχείρηση της ποινικοποίησης και της δυσφήμισης του αγώνα των κατοίκων. Τους κατέταξε στα «άκρα», όταν στο ένα έβαζε τη δράση της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής (!), έσυρε νοικοκυραίους ανθρώπους στις φυλακές βαπτίζοντάς τους «τρομοκράτες», προχώρησε σε ένα πρωτοφανές πογκρόμ διώξεων, από το οποίο δεν γλίτωσαν ούτε ανήλικα παιδιά, μόνο και μόνο επειδή συμμετείχαν, μαζί με τους γονείς τους, σε διαδηλώσεις τις οποίες τα ΜΑΤ διέλυσαν βιαίως. Ένα δεν υπολόγισε η κυβέρνηση και ο κ. Δένδιας: Τη μεγάλη απήχηση του Κινήματος Ενάντια στο Χρυσό και την αποφασιστικότητα των κατοίκων της Χαλκιδικής να σώσουν τον τόπο τους από βέβαιη περιβαλλοντική καταστροφή, διασφαλίζοντας το μέλλον των παιδιών τους.

Όταν οι λέξεις χάνουν τη σημασία τους...

Η λέξη «τρομοκράτης» για τους κατοίκους της Ιερισσού, της Μεγάλης Παναγιάς και των Νέων Ρόδων, αν η κυβέρνηση συνεχίσει στον ίδιο δρόμο της καταστολής, θα απενοχοποιηθεί εντελώς. Διότι αν «τρομοκράτες» είναι ο Γιάννης και ο Δημήτρης που μπήκαν στη φυλακή επειδή είναι ενεργά μέλη του κινήματος, τότε κανείς δεν έχει να φοβηθεί τους τρομοκράτες και αν για την κυβέρνηση, «τρομοκρατία» είναι να διεκδικείς το δίκιο σου, τότε, όπως συνηθίζουν να λένε οι κάτοικοι «ναι είμαστε όλοι τρομοκράτες...». Και είναι χαρακτηριστική η σπουδή που δείχνουν οι διωκτικές αρχές να ποινικοποιήσουν ένα λαϊκό κίνημα, με τα κατηγορητήρια που στήνονται να μην αντέχουν στις δικαστικές αίθουσες. Το «πουλόβερ» της θεωρίας των δύο άκρων, που προσπαθεί να εξομοιώσει αγώνες σαν αυτόν που δίνουν οι κάτοικοι της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές και τη δολοφονική δράση φασιστών, ξηλώνεται κάθε φορά που στο εδώλιο κάθονται κάτοικοι της Β.Α. Χαλκιδικής με διάφορες ανυπόστατες κατηγορίες και με χαλκευμένα στοιχεία. Η χειρότερη καταδίκη μέχρι σήμερα αφορά τις κατηγορίες «διατάραξη κοινής ειρήνης» και «αντίσταση αρχής»... προς μεγάλη λύπη της κυβέρνησης και του «εθνικού μας εργολάβου», του οποίου τα συμφέροντα διαφυλάττει.

Εκεί που ξεκινά ο Πολύγυρος σταματά ο νομικός μας πολιτισμός

Ο δικηγόρος Γιώργος Κυρίτσης, που βρίσκεται στο πλευρό των διωκόμενων αγωνιστών της Β.Α. Χαλκιδικής, μιλώντας σε μια εκδήλωση που έγινε για την υπόθεση των Σκουριών πριν λίγες ημέρες ήταν σαφής: «Όποιος περνάει τον Πολύγυρο ξεχνάει το Σύνταγμα, τον ποινικό κώδικα και κάθε έννοια δικαιώματος».

«Η βάρβαρη καπιταλιστική δραστηριότητα επένδυσης χρυσού 'με κάθε κόστος' δεν θα μπορούσε να 'βαδίσει' μόνη της, χωρίς τη βάρβαρη κρατική καταστολή, την επιβολή ολοκληρωτικών μεθόδων και την καθυπόταξη συνειδήσεων» τόνισε χαρακτηριστικά. Τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι νομικοί τονίζουν ότι στην Ιερισσό τα δύο τελευταία χρόνια υπάρχει πλήρης αναστολή των δικαιωμάτων των κατοίκων. Υποστηρίζουν ότι η περιοχή είναι πλέον ένα «πειραματικό εργαστήρι κρατικής τρομοκρατίας" και καταγγέλλουν αλλοίωση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Για του λόγου τους το αληθές αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι σήμερα έχουν σχηματιστεί 15 δικογραφίες εναντίον 350 (!) κατοίκων, εκ των οποίων οι τέσσερις σε βαθμό κακουργήματος. Μέσα από αυτές εμφανίζονται να δρουν στο αρχέγονο δάσος του Κακκάβου τρεις εγκληματικές - τρομοκρατικές οργανώσεις από τον Σεπτέμβριο του 2012. «Αυτό δεν έχει ξαναγίνει πουθενά…» τονίζει ο κ. Κυρίτσης.

Παράλληλα, στις δεκάδες προσαγωγές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα μέλη του κινήματος εξαναγκάστηκαν να δώσουν γενετικό υλικό χωρίς καν να είναι κατηγορούμενοι. Επίσης, όποιος περνάει τον Πολύγυρο καλά θα κάνει να προσέχει τι λέει στο κινητό του τηλέφωνο, αφού ακόμη και η φράση «τι να σας ετοιμάσω για να πάρετε στο βουνό;» μιας μάνας προς τους γιους της απέκτησε «συνωμοτικά» χαρακτηριστικά για τις διωκτικές αρχές, οι οποίες, αντί για την προετοιμασία φαγητών, θεώρησαν πιο λογικό η μάνα να ετοιμάζει εκρηκτικά και μολότοφ! Αξιόποινη πράξη μόλις περάσει κάποιος τον Πολύγυρο είναι και το σερφάρισμα σε ιστοσελίδες που δεν θεωρούνται «φιλικές» για την Ελληνικός Χρυσός, όπως και συναντήσεις με δικηγόρους του κινήματος. Και αυτές για τις διωκτικές αρχές είναι εν δυνάμει «παράνομες», αφού εκλαμβάνονται στις δικογραφίες ως «συνωμοτικές».

Απαραίτητη προϋπόθεση η ανατροπή της κυβέρνησης

Ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Μανόλης Λαμτζίδης, στην ίδια εκδήλωση, τόνισε ότι «η τύχη της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός στη Β.Α. Χαλκιδική είναι συνδεδεμένη με την τύχη της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου και αντίστροφα. Ανατροπή της κυβέρνησης συνεπάγεται ματαίωση της επένδυσης. Ματαίωση της επένδυσης συνεπάγεται ισχυρό κλονισμό της κυβέρνησης» και καταχειροκροτήθηκε. Η μεγάλη μερίδα των κατοίκων της Β.Α. Χαλκιδικής ελπίζει ότι ο πολιτικός χρόνος της συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ τελειώνει, ενώ σε κάθε περίπτωση το κίνημα SOS Χαλκιδική, που εναντιώνεται στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές, υπόσχεται στους σημερινούς κυβερνώντες ότι θα «δουλέψει» για το δεύτερο, δηλαδή ότι δεν θα επιτρέψει να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη επένδυση. Προς στιγμή η καταστροφή του αρχέγονου δάσους συνεχίζεται από την Ελληνικός Χρυσός, ενώ οι παρανομίες της (που, όπως αποδεικνύεται, δεν είναι λίγες) εντοπίζονται και αναδεικνύονται αποκλειστικά από τους κατοίκους. Μετά τον Πολύγυρο, οι νόμοι του ελληνικού κράτους δεν ισχύουν για τους σύγχρονους χρυσοθήρες...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΟΥΛΑ ΠΛΗΚΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL