Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.0°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C14.1°C
2 BF 54%
Εκστρατεία απόκρυψης της επταήμερης εργασίας Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκστρατεία απόκρυψης της επταήμερης εργασίας Μητσοτάκη

Να μαζέψει τα ασυμμάζευτα επιχείρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τον σάλο που προκάλεσε η τοποθέτησή του -στο πλαίσιο της κυριακάτικης διακαναλικής συνέντευξης Τύπου- υπέρ της επταήμερης εργασίας «εάν συμφωνούν εργαζόμενοι και εργοδότες». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μίλησε για «αθλιότητα του ΣΥΡΙΖΑ περί δήθεν επταήμερης εργασίας» ισχυριζόμενος ότι «οι εργαζόμενοι στην εταιρεία που αναφέρθηκα (σ.σ.: Παπαστράτος) δουλεύουν κανονικά πενθήμερο και, αντί 40 ώρες την εβδομάδα, 37 με καλύτερες απολαβές».

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πανικόβλητος, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «λέει ψέματα επτά μέρες την εβδομάδα” ενώ υποστήριξε ότι «είναι τόσο απελπισμένα ψεύτης ο κ. Τσίπρας, που καταγγέλλει μια σύμβαση που η δική του κυβέρνηση ενέκρινε, σε μια εταιρεία που ο ίδιος επισκέφθηκε".

Παράλληλα κεντρικά στελέχη της Ν.Δ. επιδίωξαν να περιορίσουν τον αντίκτυπο της δήλωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ χρήση «fake news”. O τομεάρχης Εργασίας της Ν.Δ. Γιάννης Βρούτσης (ethnos.gr, Αlpha 989) ισχυρίστηκε ότι «ο πρόεδρος αναφερόταν στην επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων, οι οποίες θα παρέχουν στον εργαζόμενο ό,τι ορίζει το εργατικό δίκαιο: δηλαδή πενθήμερη εργασία, με κυλιόμενα ρεπό και καλύτερες αμοιβές»!

Επιπλέον ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Ν.Δ Κωνσταντίνος Ζούλας έφτασε στο σημείο να επισημάνει (Parapolitika FM) ότι «ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν ανέφερε ποτέ τις λέξεις 'επταήμερη εργασία'" μιλώντας για «σκόπιμη διαστρέβλωση της δήλωσης εκ μέρους του Μαξίμου»!

Ανέδειξε το νεοφιλελεύθερο σχέδιο

Στο πλαίσιο της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

1. Δεν δεσμεύτηκε για τη διατήρηση της 13ης σύνταξης σε περίπτωση που εκλεγεί πρωθυπουργός, καθώς -αν και «οποιαδήποτε βοήθεια προς οποιονδήποτε έχει ανάγκη, είναι χρήσιμη και ενδεχομένως απαραίτητη»- «το ερώτημα είναι αν η πολιτική του κ. Τσίπρα μπορεί να μας εξασφαλίσει ότι μακροπρόθεσμα μπορούμε να στηρίζουμε αυτούς που έχουν σήμερα τη μεγαλύτερη ανάγκη. Η απάντησή μου είναι πως δεν μπορεί να γίνει αυτό».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει να αποκαλεί τη χορήγηση της 13ης σύνταξης «έκτακτο προεκλογικό επίδομα» παρά τη μονιμότητα του μέτρου, ενώ σε χθεσινή περιοδεία του στην Καλλιθέα διαμήνυσε προς τους περιοίκους σε αντιφατικούς τόνους ότι «αυτά που μοιράζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς», αν και «καλοδεχούμενα»!

2. ‘Εθεσε στο στόχαστρο το κοινωνικό μέρισμα καθώς «το ζήτημα σήμερα δεν είναι να κρατάμε ανθρώπους εξαρτημένους από επιδόματα. Αυτή είναι μία πολιτική η οποία ανακυκλώνει τη φτώχεια στην ελληνική κοινωνία. Δεν λύνει πραγματικά προβλήματα».

3. Υπενθύμισε τις "γαλάζιες" διαθέσεις για το δημόσιο σύστημα ασφάλισης καθώς -όπως σημείωσε- «μπορούμε να δώσουμε φορολογικά κίνητρα για ιδιωτική ασφάλιση και για ιδιωτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

4. «Τα πανεπιστήμια πρέπει είναι συνδεδεμένα με την αγορά εργασίας» είπε επαναφέροντας τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη: Την «επόμενη μέρα θα απελευθερώσω τα πανεπιστήμια για να κάνουν αυτή τη μετάβαση».

5. Ανέφερε παράδειγμα που ανακυκλώνει ταξικούς διαχωρισμούς: Όπως σημείωσε: «Σκέφτομαι και το νέο παιδί στο Περιστέρι, που είναι 20 χρόνων και θέλει να πάει σε μια τεχνική σχολή και θέλει να έχει μια καλή επαγγελματική εκπαίδευση για να βρει αύριο δουλειά ως ψυκτικός ή ως ένα παιδί που μπορεί να επισκευάζει ανελκυστήρες. Δεν αφορά αυτή η συζήτηση μόνο τους αριστούχους των πανεπιστημίων. Αφορά και τα νέα παιδιά, τα οποία δεν θα πάνε στο πανεπιστήμιο από επιλογή και σήμερα δεν έχουν καμία εναλλακτική για το πώς θα χτίσουν τη ζωή τους"».

6. Προανήγγειλε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ καθώς «έχει κατατεθεί, εδώ και ένα χρόνο, από εμάς ένα σχέδιο τολμηρής επιχειρησιακής ανασυγκρότησης της επιχείρησης και η κυβέρνηση δεν το έχει εφαρμόσει. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να μπορέσουμε να σώσουμε τη ΔΕΗ, να λειτουργήσει ανταγωνιστικά η αγορά ενέργειας και να μην απαξιωθεί αυτό το σημαντικό περιουσιακό στοιχείο, το οποίο -θέλω να θυμίσω- κατά 51% ανήκει στον Έλληνα φορολογούμενο».

Η ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Με επιχειρησιακή σύμβαση από πενθήμερο σε επταήμερο

"Και ναι, και η ίδια η φύση της εργασίας αλλάζει στη σημερινή οικονομία, πρέπει να το λάβουμε και αυτό υπόψη μας. Θυμάμαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να με κατηγορεί ότι εγώ είμαι κατά του οκταώρου και διάφορες άλλες σαχλαμάρες. Το μόνο το οποίο κάνω είναι να αναγνωρίζω ότι στον νέο κόσμο που έρχεται οι άνθρωποι θα δουλεύουν με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι δούλευαν μέχρι σήμερα. Και ότι το κράτος πρέπει να έρθει να εξασφαλίσει εργασιακά δικαιώματα για ανθρώπους που έχουν άλλες συνήθειες. Και ότι, ναι, μερικές φορές το να δώσουμε σε μια γυναίκα τη δυνατότητα να δουλεύει από το σπίτι της είναι καλό, δεν είναι κακό -μπορεί να πηγαίνει κόντρα στην παραδοσιακή εργασία 8 ώρες, 5 μέρες την εβδομάδα, αλλά είναι καλό.

Όπως και όταν μία επιχείρηση -αναφέρω συγκεκριμένα παραδείγματα- συμφωνεί με τους εργαζόμενους, συμφωνεί με επιχειρησιακή σύμβαση να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και με πολύ καλύτερες απολαβές απ' ό,τι θα είχαν οι εργαζόμενοι πριν, και με αυξημένα δικαιώματα, και συμφωνούν τα δύο μέρη. Δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει. Και πρέπει οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις να προσαρμοστούν -και το κράτος βέβαια- σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα"

Ο Λ. ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ!

Προσπαθούν να κρύψουν (και) το 1 προς 5

Τον πρόεδρο της Ν.Δ. αναφορικά με την επαναφορά της μνημονιακής αναλογίας «μία πρόσληψη για πέντε προσλήψεις» στον δημόσιο τομέα διέψευσε ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης! Όταν ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης (ΑΝΤ1), έθεσε το ερώτημα «πώς η Ν.Δ. θα καλύψει τα κενά στην Παιδεία, την Εκπαίδευση και τη Διοίκηση με την αναλογία 5 προς 1», ο κ. Αυγενάκης απαντούσε σε υψηλούς τόνους: «Πού το είδατε γραμμένο αυτό; Είναι ψέματα! Ψεύδεστε, κ. Σκουρλέτη»! Ισχυρίστηκε δε ότι «έχουμε δεσμευθεί για προσλήψεις κατά προτεραιότητα σε Υγεία - Παιδεία και 1.500 νέους αστυνομικούς».

Ο Π. Σκουρλέτης αργότερα ωστόσο ανήρτησε στο Twitter βίντεο με τη σχετική δέσμευση του Κ. Μητσοτάκη σε συνέντευξη στον Alpha (22.4). Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με την πρόσφατη ομιλία της Μ. Ξενογιαννακοπουλου στη Βουλή, αν επιστρέψει ο κανόνας 1 προς 5 -όπως δεσμεύεται η Ν.Δ.-, ο αριθμός των προσλήψεων θα διαμορφωνόταν μόνο σε 1.800, που αρκούν μόνο για τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας και του διπλωματικού σώματος...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL