Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αδέξια κόλπα για την παραγραφή κατήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας

Τι κρύβει η άρνηση της Ν.Δ. να ψηφίσει την ερμηνευτική δήλωση στο άρθρο 86 - "Η Ν.Δ. προσπαθεί απεγνωσμένα να περισώσει από τις ποινικές τους ευθύνες στελέχη της που κατηγορούνται για αξιόποινες πράξεις, όπως η δωροδοκία" επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές *"Τεχνηέντως και με μυστικό τρόπο" οι βουλευτές της Ν.Δ. καταψήφισαν την ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 86, που απέτρεπε την υπαγωγή της δωροδοκίας στη σύντομη αποσβεστική προθεσμία

Πολιτική και ποινική κάλυψη στα στελέχη της (όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης) που έχουν εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη έδωσε η Ν.Δ. εμποδίζοντας την αναθεώρηση του άρθρου 86 του συντάγματος με 180 ψήφους, όπως κατήγγειλε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ερμηνευτική δήλωση στο άρθρο 86 του συντάγματος, με την οποία ουσιαστικά ξεκαθαρίζεται ότι το αδίκημα της δωροδοκίας δεν θα παραγράφεται σύντομα, όπως συμβαίνει με την απιστία. Έτσι η Βουλή θα μπορεί να παραπέμπει υπουργούς για δωροδοκία.

Άρση της διχογνωμίας

Υπενθυμίζεται ότι ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. ψήφισαν πως από εδώ και στο εξής για τα αδικήματα που ενδεχομένως διαπράττουν υπουργοί θα ισχύει η παραγραφή που ισχύει για όλους τους πολίτες. Το κρίσιμο όμως είναι ποια ποινική μεταχείριση θα έχουν τα αδικήματα που ενδεχομένως έχουν ήδη διαπράξει υπουργοί. Με την ερμηνευτική δήλωση στο άρθρο 86 που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζεται ότι στη ρύθμιση του άρθρου αυτού υπάγονται μόνο όσα αδικήματα τελούνται κατά την άσκηση υπουργικών καθηκόντων και όχι όσα τελούνται απλώς επ’ ευκαιρία της άσκησης τέτοιων καθηκόντων. Τέτοιο αδίκημα είναι η δωροδοκία, καθώς προφανώς δεν ανήκει στα καθήκοντα υπουργού να δωροδοκείται.

Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι με την ερμηνευτική δήλωση αίρεται η διχογνωμία που έχει προκύψει από την ισχύουσα διάταξη και αποσαφηνίζεται ότι για αδικήματα όπως η δωροδοκία δίωξη δεν ασκεί η Βουλή αλλά η Δικαιοσύνη, ό,τι δηλαδή ισχύει για όλους τους πολίτες.

Ηχηρή σιωπή Μητσοτάκη

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είπε λέξη για την ερμηνευτική δήλωση και την αρνητική στάση του κόμματός του ακόμη και όταν προκλήθηκε από τον πρωθυπουργό. Όμως η στάση της Ν.Δ. είναι καθαρή: και στην προ μηνός και στη χθεσινή ψηφοφορία καταψήφισε τη συγκεκριμένη αλλαγή με αποτέλεσμα να μην συγκεντρώσει 180 ψήφους -στην πρώτη ψηφοφορία πήρε 179 ψήφους και χθες έλαβε 175, συνεπώς η επόμενη Βουλή θα χρειαστεί 180 ψήφους για να αναθεωρήσει τη διάταξη.

Ερμηνεία "γαλάζιων" πηγών

Πηγές της Ν.Δ., επιχειρώντας να υποβαθμίσουν το θέμα, υποστήριξαν πως πρόκειται για "ανούσια" πρόταση, επειδή "είναι νομικά αδύνατον να αποκτήσει αναδρομική ισχύ οποιαδήποτε ποινική διάταξη, ακόμη και μέσω του συντάγματος. Αυτό το ξέρουν ακόμη και οι πρωτοετείς φοιτητές της Νομικής, οι οποίοι γνωρίζουν ότι πρόνοιες που αφορούν ποινικά αδικήματα αφορούν μόνον μελλοντικές και όχι παρελθούσες πράξεις".

Αποσαφήνιση υφιστάμενου κανόνα

"Όπως γνωρίζουν και οι πρωτοετείς της Νομικής, με την αυθεντική ερμηνεία διάταξης δεν τίθεται νέος κανόνας, αλλά αποσαφηνίζεται το ασαφές νόημα υφιστάμενου κανόνα. Επομένως, η ερμηνευτική δήλωση δεν συνιστά τροποποίηση της διάταξης, που ισχύει για το μέλλον, αλλά παράγει αποτελέσματα από τότε που ίσχυσε η ερμηνευμένη διάταξη" απάντησαν κυβερνητικές πηγές και πρόσθεσαν ότι η Ν.Δ.: "Προσπαθεί απεγνωσμένα να περισώσει από τις ποινικές τους ευθύνες στελέχη της που κατηγορούνται για αξιόποινες πράξεις, όπως η δωροδοκία. Γνωρίζει καλά ότι η ερμηνευτική δήλωση που δεν ψήφισαν οι βουλευτές της θα ισχύει εξαρχής και θα αφορά και ήδη εμπλεκόμενους σε αξιόποινες πράξεις. Δεν εισάγει νέα διάταξη ώστε να τίθεται θέμα αναδρομικότητας. Αυτό το δίκαιο και την ορθή ερμηνεία του προσπαθούν τρέχοντας να αποφύγουν και καταψηφίζουν τα στελέχη της Ν.Δ.".

"Σας καθοδηγεί ο Άδ. Γεωργιάδης;"

Το θέμα το έθεσε ευθέως ο Αλ. Τσίπρας λέγοντας με νόημα: "Δεν ξέρω αν σας καθοδήγησε σ’ αυτήν τη στάση και θέση ο αντιπρόεδρός σας, ο Άδ. Γεωργιάδης, που εδώ και μέρες βγαίνει στα τηλεοπτικά παράθυρα, δεξιά και αριστερά, και δεν λέει 'είμαι αθώος για όσα με κατηγορούν' -πιθανόν να είναι αθώος ο άνθρωπος- αλλά λέει ότι 'ακόμα κι αν έχω δίωξη, έχει παραγραφεί'". Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "αν είχε πάρει 180 στην προηγούμενη ψηφοφορία και έπαιρνε και τώρα 180 -θέλει και στις δύο-, θα αρκούσε μια απλή πλειοψηφία στην ερχόμενη Βουλή, ώστε να εισαχθεί αυτή η ερμηνευτική δήλωση, έχοντας αναδρομική ισχύ, και άρα η δωροδοκία, το οποίο δεν είναι αδίκημα που τελείται κατά την άσκηση, να μην εμπίπτει στην άθλια αυτή αποσβεστική προθεσμία, να μη θεωρείται δηλαδή παραγεγραμμένο μόλις περάσει λίγος χρόνος και γίνουν δυο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις".

Μήνυμα Ευ. Βενιζέλου στους δικαστές

Ενδεικτικό του αυξημένου ενδιαφέροντος που έχουν στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ να υπάρξει γρήγορη παραγραφή της δωροδοκίας είναι και το μήνυμα που "έστειλε" στους δικαστές ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όταν μίλησε στη Βουλή. "Η ερμηνευτική δήλωση δεν θα γίνει δεκτή από την επόμενη Βουλή, γιατί πρέπει να συγκεντρώσει πλειοψηφία 180, άρα απερρίφθη η παρερμηνεία του συντάγματος. Αυτό πια το λέει επισήμως η Βουλή και άρα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να καταλάβουν ότι ενεργούν επί τη βάσει μίας αντισυνταγματικής απόφασης που έλαβε η Βουλή για το θέμα αυτό", είπε και κατέστη ακόμη σαφέστερος: "Ελπίζω το μήνυμα αυτό να το λάβουν όλοι όσοι οφείλουν να ενεργούν στο όνομα της νομιμότητας και του κράτους δικαίου"...

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Υπόκοσμος

Σε πρώτο επίπεδο, ο στρατός των ΜΜΕ που διαπλέκεται με την κυβέρνηση έκανε αυτό που όφειλε να κάνει. Εξαφάνισε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αποτροπή της κρίσης, όπως συστηματικά εξαφανίζει τον τελευταίο καιρό οτιδήποτε μπορεί να κάνει ζημιά στον Κ. Μητσοτάκη

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις