Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
13.6°C19.0°C
3 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.2°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.7°C
0 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.9°C14.9°C
2 BF 94%
"Χτίζετε γέφυρες, όχι φράχτες"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Χτίζετε γέφυρες, όχι φράχτες"

Θεσσαλονίκη. Την εξωτερική πολιτική της χώρας μας στα Βαλκάνια, με έμφαση στη συμφωνία των Πρεσπών, επιβράβευσαν χθες ξένοι αξιωματούχοι από το βήμα του Thessaloniki Summit.

Ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Γειτονίας και Διεύρυνσης (NEAR) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν), Κρίστιαν Ντάνιελσον, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ και η πρέσβειρα της Βρετανίας στην Ελλάδα Κέιτ Σμιθ μίλησαν θερμά για την πολιτική συμφιλίωσης και συνεργασίας που ακολουθεί η Ελλάδα και ενθάρρυναν όλες τις χώρες της περιοχής να ακολουθήσουν τον δρόμο της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών του παρελθόντος.

Παράθυρο ευκαιρίας

«Χτίζετε γέφυρες, όχι φράχτες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάνιελσον, αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας και έκανε λόγο για υπόδειγμα διαπραγμάτευσης στην κατεύθυνση της συμφιλίωσης. Σημείωσε ότι οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων έχουν ένα παράθυρο ευκαιριών να προχωρήσουν προς τα εμπρός και να γίνουν μέλη της οικογένειας της Ε.Ε., αλλά, όπως τόνισε, πρέπει πρώτα να επιλύσουν τις διαφορές τους, κάτι που εξαρτάται από τις ίδιες.

Μίλησε για την ανάγκη ενδυνάμωσης του κράτους δικαίου, για τις αδυναμίες που παρουσιάζουν χώρες της περιοχής στα θέματα των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και της εγκληματικότητας, αλλά και στη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, οικονομικές και θεσμικές, και επεσήμανε ως ιδιαίτερα σημαντική την επανασυμφιλίωση των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.

Ευκαιρία να αποκατασταθεί ο ιστορικός ρόλος της Θεσσαλονίκης

Ο Τζέφρι Πάιατ, αφού δήλωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ στη συμφωνία των Πρεσπών, προέβλεψε ότι θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την εφαρμογή της και ότι τελικά «η Ιστορία θα σταθεί ευγενική με τους κ. Τσίπρα και Ζάεφ για την ηγετική στάση που έδειξαν».

Κατά τον ίδιο, πέρα από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να δουν πρόοδο στις ενταξιακές διαδικασίες της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, η συμφωνία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την κανονικοποίηση των δεσμών των δύο χωρών, γεγονός πολύ σημαντικό για τη Β. Ελλάδα, που μπορεί να λειτουργήσει ως πύλη για την ενέργεια και το εμπόριο.

«Η συμφωνία είναι η ευκαιρία να αποκατασταθεί ο ιστορικός ρόλος της Θεσσαλονίκης στην περιοχή» τόνισε. Επαίνεσε, επίσης, την ελληνική κυβέρνηση για το "πολιτικό κουράγιο που έδειξε για να 'ξεκλειδώσει' η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων'", αναφορικά και με το Κοσσυφοπέδιο και το ευρωπαϊκό μέλλον της Σερβίας. «Θεωρούμε την Ελλάδα ως πηγή λύσεων και εκπρόσωπο σταθερότητας στην περιοχή» κατέληξε.

Βρετανικά συγχαρητήρια

Από την πλευρά της η Βρετανίδα πρέσβης Κέιτ Σμιθ μίλησε για τον αναπτυσσόμενο ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή των Βαλκανίων κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη συμφωνία των Πρεσπών και συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για τη συμβολή του στην επίτευξή της. Ευχήθηκε δε η χώρα μας να συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση.

Πολύ "κακό" για μόλις εννέα υποθέσεις με τα σήματα

Από το βήμα του επιχειρηματικού φόρουμ ο γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γιάννης Μπράχος ξεκαθάρισε ότι μόλις εννέα είναι οι νέες υποθέσεις με τα εμπορικά σήματα που φέρουν τους όρους «Μακεδονία» και «μακεδονικός» και θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών.

Από αυτές, οι επτά υποθέσεις δημιουργούν εμπλοκή με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και οι δύο με τη Βουλγαρία. Όσον αφορά τα εμπορικά σήματα που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά είπε ότι υπάρχει το κοινοτικό κεκτημένο και υποστήριξε ότι ο θόρυβος που δημιουργήθηκε για το θέμα είναι υπερβολικός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL