Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.6°C18.7°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.3°C16.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
13.7°C16.6°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C16.8°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.5°C
2 BF 71%
Ν.Δ.: Μετά τα Μνημόνια, τι;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν.Δ.: Μετά τα Μνημόνια, τι;

"Και τώρα τι κάνουμε χωρίς Μνημόνια;" Η -δυσάρεστη για την αξιωματική αντιπολίτευση - απεμπλοκή της χώρας από το πρόγραμμα αντιμετωπίζεται με μπόλικες δόσεις καταστροφολογίας και πικρόχολες δηλώσεις από τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. Η γαλάζια παράταξη επιδιώκει συστηματικά να αποδομήσει "την επιστροφή στην κανονικότητα" που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση. Άλλωστε η "κανονικότητα" για τους "αρίστους" της Ν.Δ. θα ήταν η παράταση του Μνημονίου και η επέκταση των πολιτικών απορρύθμισης της εργασίας και του κοινωνικού κράτους.

Η Ν.Δ. θα συνεχίσει να ζητάει επιτακτικά την προσφυγή στις κάλπες κλείνοντας το μάτι στα ιδιωτικά συμφέροντα. Με συντονισμένο τρόπο -και σε καθημερινή βάση - ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι προβεβλημένοι "γαλάζιοι" βουλευτές δίνουν έμφαση στο νεοφιλελεύθερο αφήγημα των απολύσεων των συμβασιούχων και της συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους.

Απολύσεις 80.000 συμβασιούχων στη "γαλάζια" ατζέντα

"Για τους συμβασιούχους θα ισχύσει ό,τι προβλέπει το σύνταγμα, που δεν επιτρέπει τις συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων" υπογράμμισε πριν από λίγες ημέρες ο Κωστής Χατζηδάκης. Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. επιχείρησε να δικαιολογήσει τη θέση του τονίζοντας ότι "το 2017 είχαμε αύξηση στο μισθολόγιο Δημοσίου κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2016".

Σε ό,τι φορά τις... διαθέσεις της Ν.Δ. απέναντι στους συμβασιούχους η εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη επιβεβαίωσε πως "δεν είναι στα σχέδιά μας να δημιουργούμε φρούδες ελπίδες και μία κατάσταση σε νέους ανθρώπους που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα...".

Παράλληλα τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και εγκαλούν την κυβέρνηση για υπογραφή ενός "τέταρτου άτυπου Μνημονίου", δεν κρύβουν τη... νοσταλγία τους για τις μνημονιακές συμφωνίες στον δημόσιο τομέα την εποχή της συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ με υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης τον... Κυριάκο Μητσοτάκη.

"Μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις στο Δημόσιο"

Ο Κωστής Χατζηδάκης φρόντισε να επαναλάβει τη διαχρονική θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για επαναφορά του μνημονιακού συστήματος για τις προσλήψεις στο Δημόσιο υπογραμμίζοντας πως "το θέμα στο Δημόσιο δεν είναι πια ο αριθμός, αλλά η ποιότητα"! Ο κ. Χατζηδάκης, αν και τόνισε πως "πρέπει να γίνουν προσλήψεις στην Παιδεία και στην Υγεία" υπογράμμισε ότι "θα κρατήσουμε την αναλογία μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις"...

Πίσω από τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ., που έδωσε το στίγμα ενόψει των εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για το Δημόσιο, "στοιχήθηκαν" τα κορυφαία στελέχη της παράταξης. "Να διορθωθεί η αχαλίνωτη δράση του κρατισμού" ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Τζαβάρας. "Το θέμα είναι τι υπηρεσίες προσφέρουν οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα" τόνισε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης. "Η Ν.Δ. δεν βλέπει πλέον το κρατικό μοντέλο ως μέσο για να αναπτυχθεί η χώρα" ήταν το μήνυμα του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Τσιάρα.

Γραμμή ΔΝΤ στα εργασιακά

Αταλάντευτα προσηλωμένη είναι η Ν.Δ. και στη γραμμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφορικά με το σκέλος των εργασιακών σχέσεων. Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης φροντίζει στις δημόσιες παρεμβάσεις του να επισημαίνει πως η επαναρρύθμιση του εργασιακού χάρτη και η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που σχεδιάζει η κυβέρνηση κινείται σε "αντιδραστική" αντιαναπτυξιακή και αντεργατική κατεύθυνση! Υπενθυμίζεται πως στο πρόσφατο παρελθόν ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει υποστηρίξει ότι το «δυτικό ωράριο 9 με 5, στην ίδια δουλειά, να παίρνει κανείς σύνταξη από την ίδια δουλειά, από αυτήν στην οποία ξεκίνησε, είναι μάλλον ξεπερασμένο» ενώ σημείωσε πως "η ευελιξία στην αγορά εργασίας και η προώθηση νέων τύπων συμβάσεων απασχόλησης μπορεί να ιδωθεί και ως ευκαιρία αύξησης της απασχόλησης. Το οξύμωρο είναι πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. στέλνει το μήνυμα προς τον επιχειρηματικό κόσμο πως "δεν θα ανεχθεί παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας"!

Αγωνία μήπως διασωθούν οι συντάξεις

Τέλος, έντονο... στρες προκαλεί στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης η προοπτική να μην περικοπούν οι συντάξεις από την πρώτη Ιανουαρίου. Η γαλάζια αναταραχή αποκαλύφθηκε μετά την προχθεσινή επίθεση στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο -επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές- επεσήμανε πως οι θεσμοί "θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων, αλλά για ακύρωσή του".

Η Ν.Δ. στις ανακοινώσεις, υπενθυμίζει συνεχώς πως "δεν ψήφισε το μέτρο της νέας περικοπής των συντάξεων", ωστόσο ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης σε ομιλία του στο γερμανικό ίδρυμα Hanns Seidel υποστήριξε πως η ανατροπή των διαρθρωτικών αλλαγών, το να μην κοπούν δηλαδή οι συντάξεις, θα υπονομεύσει την προσπάθεια της χώρας...

Η αξιωματική αντιπολίτευση, μετά την πολιτική ήττα που υπέστη λόγω της εξόδου από το Μνημόνιο, πολιτεύεται με γνώμονα την αντίληψη «αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα». Πάντως η "πραγματικότητα" που υπόσχεται η Ν.Δ. -την περίπτωση που γίνει κυβέρνηση- ξεπερνά κάθε όριο μνημονιακής φαντασίας...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL