Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.5°C17.6°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
12 °C
10.8°C13.7°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.9°C15.5°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C17.5°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.0°C
0 BF 81%
Τι περιμένει άραγε η κυβέρνηση;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τι περιμένει άραγε η κυβέρνηση;

Έκδηλη αμηχανία προκαλούν στο Μαξίμου τα δύο πρόσφατα βουλεύματα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών που δρομολογούν την ακύρωση των κυβερνητικών ρυθμίσεων οι οποίες αποσκοπούν στην οριστική αμνήστευση τραπεζιτών εναντίον των οποίων εκκρεμούν κατηγορίες κακουργηματικής απιστίας. Πίσω από τη θέση ότι “δεν σχολιάζει αποφάσεις της Δικαιοσύνης” επιχείρησε να “οχυρωθεί” (έπειτα από σχετική ερώτηση της “Α”) ο Στέλιος Πέτσας ώστε να μην σχολιάσει το διπλό δικαστικό ράπισμα προς την κυβέρνηση. “Σεβόμαστε τις συγκεκριμένες αποφάσεις, όπως σεβόμαστε πάντα όλες τις αποφάσεις των δικαστηρίων μας, ιδίως όταν αυτές είναι των ανωτάτων δικαστηρίων” σημείωσε, έπειτα από κυβερνητική σιωπή δύο ημερών, προσθέτοντας ωστόσο ότι “για το θέμα αυτό υπάρχει ακόμα δρόμος και θα περιμένουμε το τελικό αποτέλεσμα”...

“Οι διατάξεις είναι αντισυνταγματικές"

Σύμφωνα με το σαββατιάτικο αποκαλυπτικό δημοσίευμα της “Εφημερίδας των Συντακτών”, και τα δύο βουλεύματα του Συμβουλίου, που έκρινε με διαφορετική σύνθεση δύο διαφορετικές υποθέσεις δίωξης στελεχών πιστωτικού ιδρύματος οι οποίες εκκρεμούσαν από την προηγούμενη δεκαετία, κατέληξαν στο πανομοιότυπο συμπέρασμα ότι οι διατάξεις είναι αντισυνταγματικές και κατά συνέπεια ανεφάρμοστες.

Αυτή η κρίση αφορά τόσο την εκπρόθεσμη τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης Γ. Τσιάρα, με την οποία άλλαξε το σχετικό άρθρο του νέου Ποινικού Κώδικα επιβάλλοντας έγκληση (από τις διοικήσεις των τραπεζών) αντί αυτεπάγγελτης δίωξης των κατηγορούμενων για απιστία στελεχών, όσο και τη διάταξη της ΠΝΠ του περασμένου Απριλίου, που εξαίρεσε ειδικά τις εγκλήσεις κατά τραπεζικών στελεχών από το χρονικό περιθώριο που δόθηκε για τις άλλες εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις. Και στις δύο περιπτώσεις το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθήνας καλεί τους αρμόδιους εισαγγελείς να εξετάσουν την ουσία των υποθέσεων, δηλαδή να διερευνήσουν και να υποβάλουν προτάσεις για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των κατηγορούμενων. Οι συντάκτες του δημοσιεύματος τονίζουν ότι “οι καίριες αποφάσεις του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθήνας ανοίγουν διάπλατα την πόρτα για επανεξέταση πολλών ακόμη εκκρεμών υποθέσεων και αφαιρούν από τις διοικήσεις των τραπεζών που έχουν τέτοιες εκκρεμότητες το πρόσχημα της νομοθεσίας. Για την ιστορία, αναφέρουμε ότι και οι δύο υποθέσεις που έκρινε το δικαστικό συμβούλιο αφορούσαν την Αγροτική Τράπεζα”.

ΣΥΡΙΖΑ: "Δώρο στους τραπεζίτες"

Για “αποκάλυψη” των “απροκάλυπτων μεθοδεύσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη” είχε κάνει λόγο από το Σάββατο ο ΣΥΡΙΖΑ.“Η κυβέρνηση προχώρησε σε διατάξεις-δώρο στους τραπεζίτες, παραβιάζοντας θεμελιώδεις αρχές του συντάγματος. Οι δικαστικές αποφάσεις επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί για το κράτος δικαίου. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η προάσπιση των ισχυρών” τόνιζε η Κουμουνδούρου καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως, “για μια ακόμα φορά, επιβεβαιώνεται ότι το ‘επιτελικό’ κράτος του κ. Μητσοτάκη είναι το κράτος στην υπηρεσία των τραπεζικών στελεχών και των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων”.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL