Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.6°C18.7°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.3°C16.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
13.7°C16.6°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C16.8°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.5°C
2 BF 71%
Την καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων στις αερομεταφορές φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Την καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων στις αερομεταφορές φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

Για καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων στις αερομεταφορές κατά την πανδημία, παρά την ισχυρή κρατική βοήθεια κάνουν λόγο με ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Υποδομών και Εργασίας, 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία της βουλευτού Φλώρινας και Αναπλ. Τομεάρχη Μεταφορών, Πέτης Πέρκα.

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανακοινώθηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση το πακέτο στήριξης του κλάδου των αερομεταφορών, για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας. Μπορεί τελικά να μη δόθηκε ξεχωριστή κρατική ενίσχυση για τις αεροπορικές εταιρίες, ούτε «ζεστό χρήμα», τα οριζόντια όμως μέτρα για τις μεταφορές αλλά και ειδικότερα οι ρυθμίσεις για τις αεροπορικές εταιρίες, τα αεροδρόμια και τις εταιρείες handling και cargo, ουσιαστικά αποτελούν κρατική βοήθεια.

Όπως ανακοινώθηκε, τα εν λόγω μέτρα έγιναν προκειμένου να δοθεί ώθηση στον τουρισμό, αλλά και για να διασωθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας σε αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια και εταιρίες εδάφους. 

Φαίνεται όμως ότι από τα μέτρα αυτά επωφελούνται μόνο οι εταιρίες και δεν υπάρχει αντίκρισμα στους εργαζομένους. Σύμφωνα με πληροφορίες αναφορικά με την Sky Express, η αεροπορική εταιρεία με αφορμή τον κορωνοϊό βρήκε ευκαιρία να καταστρατηγήσει βασικά εργασιακά δικαιώματα. Συγκεκριμένα, παραβιάζονται συστηματικά οι εργασιακοί κανονισμοί σχετικά με το ωράριο και οι εργαζόμενοι που συνεχίζουν να δουλεύουν για την εταιρία και δε βρίσκονται σε αναστολή, δουλεύουν υπερωριακά, χωρίς φυσικά να πληρώνονται γι’ αυτό. 

Παράλληλα, εκβιάζονται να δεχθούν μείωση μισθού, υπό το φόβο της απόλυσης. Μάλιστα, δεν έχει γίνει σαφές από την εταιρία το χρονικό διάστημα ισχύος της μείωσης αυτής.

Απασχολούνται επιπλέον σε παράταιρα καθήκοντα, ανεξάρτητα από την ειδικότητά τους, όπως είναι ο καθαρισμός του αεροσκάφους έπειτα από κάθε πτήση, ενώ το συνεργείο καθαρισμού απολυμαίνει το αεροσκάφος μόνο στο τέλος της μέρας. Κατά συνέπεια, δεν τηρούνται και τα μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού, αφού ο εκάστοτε εργαζόμενος δεν αποτελεί εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό. 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τους Υπουργούς αν έχουν γίνει μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων της Sky Express από την 1η Μαρτίου και μετά και αν ναι, σε τι ποσοστό και πώς προτίθεται η εταιρία να αξιοποιήσει την κρατική στήριξη που της δόθηκε προς όφελος και των εργαζομένων.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL