Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.2°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.8°C15.2°C
1 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C14.4°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 93%
Η Αμερική παραμένει στους δρόμους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Αμερική παραμένει στους δρόμους

«Τον πέτυχα!» φώναξε με ικανοποίηση ο φρουρός της τάξης και της ασφάλειας της Ατλάντα, εκτελώντας στην κυριολεξία τον νεαρό Αφροαμερικανό Ρέισαρντ Μπρουκς με δύο σφαίρες στην πλάτη περίπου τρεις εβδομάδες μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

«Παρακολούθησα τη συνομιλία με τον Μπρουκς και σπάραξε η καρδιά μου» σχολίασε μιλώντας στο CNN η δήμαρχος της Ατλάντα Κίσα Λανς Μπότομς αναφερόμενη στο βίντεο της αλυσίδας ταχυφαγίας Wendy’s, όπου ο Μπρουκς είχε αποκοιμηθεί στην ουρά περιμένοντας στο αυτοκίνητό του, γεγονός που οδήγησε στην παρουσία της αστυνομίας και σε μια ανόητη, αλλά θανάσιμη διένεξη με τους αστυνομικούς.

Η νεκροψία έδειξε ανθρωποκτονία

Η αιτία του θανάτου του 27χρονου Μπρουκς ήταν ανθρωποκτονία, όπως έδειξε η νεκροψία που πραγματοποίησε την Κυριακή ο ιατροδικαστής της κομητείας Φούλτον. Η διοικητής της αστυνομίας της Ατλάντα Έρικα Σιλντς υπέβαλε την παραίτησή της μετά την εν ψυχρώ δολοφονία, ο αστυνομικός που φέρεται ότι σκότωσε τον Μπρουκς αποπέμφθηκε και ο συνάδελφός του τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Οι εισαγγελείς αναμένεται να αποφασίσουν στα μέσα της εβδομάδας εάν θα απαγγείλουν κατηγορίες εναντίον των αστυνομικών, δήλωσε ο εισαγγελέας της κομητείας του Φούλτον Πολ Χάουαρντ, συμπληρώνοντας ότι το θύμα «δεν φαινόταν να αποτελεί απειλή για κανέναν, οπότε μοιάζει παράλογο το συμβάν να κλιμακωθεί τόσο ώστε να οδηγήσει στον θάνατό του».

Νέες διαδηλώσεις

Η δολοφονία του Μπρουκς οδήγησε αμέσως από την Παρασκευή το βράδυ σε νέες διαδηλώσεις και εκρήξεις οργής στην Ατλάντα και την υπόλοιπη Αμερική, που από την ημέρα της δολοφονίας του Φλόιντ διαμαρτύρεται κατά της ρατσιστικής και αστυνομικής βίας και εναντίον του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι αύριο Τρίτη θα διεξαγάγει επείγουσα συζήτηση σχετικά με τις κατηγορίες για «συστηματικό ρατσισμό, αστυνομική βαναυσότητα και βία εναντίον ειρηνικών διαδηλώσεων» στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από αίτημα της Μπουρκίνα Φάσο εκ μέρους των αφρικανικών κρατών. Στον συγκεκριμένο οργανισμό του ΟΗΕ δεν συμμετέχουν οι ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να μην καταφέρουν να μπλοκάρουν τη διεξαγωγή της συζήτησης.

Ο Τραμπ ξαναχτύπησε...

Ο Πρόεδρος Τραμπ επιβεβαίωσε τον χειρότερο εαυτό του μετά τη μετριοπαθή για πολλούς ομιλία του στην τελετή αποφοίτησης των αξιωματικών της Στρατιωτικής Ακαδημίας του Γουέστ Πόιντ, όπου τα σημάδια κούρασης και αστάθειας σε μια ειδική ράμπα, την οποία κατέβηκε με μικρά, ασταθή διστακτικά βήματα, ήταν εμφανέστατα.

«Δεν θα ξαναδώ ποτέ μου ράγκμπι» τόνισε ο Τραμπ προχωρώντας σε μια επίθεση της ομοσπονδίας παικτών ράγκμπι των ΗΠΑ U.S. Soccer, γιατί άλλαξε τον κανονισμό για τον εθνικό ύμνο της χώρας στα παιχνίδια της, καθιστώντας σαφές ότι δεν υποχρεώνει τους παίκτες να στέκονται όρθιοι στην αναφώνησή του. Γεγονός που θεωρήθηκε δικαίως από τον θεματοφύλακα και ιδιοκτήτη του... ύμνου Τραμπ ότι η ομοσπονδία των παικτών ευθυγραμμίζεται με τους δύο παίκτες, τον Κόλιν Κάπερνικ και τη Μέγκαν Ραπινόε, που άκουσαν πρόσφατα γονατιστοί τον εθνικό ύμνο σε ένδειξη στήριξης του κινήματος «Οι Ζωές των Μαύρων Αξίζουν».

Το σίγουρο είναι ότι ο Τραμπ θα έχει ένα δύσκολο Αύγουστο, οπότε θα κυκλοφορήσει το βιβλίο της 55χρονης ανιψιάς του και ψυχολόγου Μέρι Τραμπ, κόρη του εκλιπόντος αδελφού του Φρεντ Τραμπ Τζούνιορ, που θα περιγράφει μεταξύ των οικονομικών και φορολογικών ακροβασιών του Αμερικανού Πρόεδρου «πώς σκότωσε τον πατέρα μου».

Σωσίβιο από το Ισραήλ

Για τον Αμερικανό Πρόεδρο δεν έλειψαν και ορισμένες στιγμές ηθικής ικανοποίησης, αλλά αυτές ήρθαν από το μακρινό Ισραήλ. Με ομόφωνη απόφαση της κυβέρνησης Νετανιάχου στα Υψώματα του Γκολάν, που κατέλαβε το Ισραήλ από τη Συρία με τον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967, ξεκίνησε την Κυριακή η κατασκευή του «Υψώματος του Τραμπ», «Ramat Trump» στα εβραϊκά ή «Trump City» για τους Αμερικανούς, μετονομάζοντας τον λοφίσκο Μπουτσίμ, που μέχρι τώρα ζουν περίπου δεκαπέντε εβραϊκές οικογένειες που προέρχονται από τη Ρωσία.

Ο Νετανιάχου στοχεύει στη μεγάλη επέκταση του «Υψώματος Τραμπ» με την άφιξη εβραϊκών οικογενειών από τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Στην τελετή για τη μετονομασία του Μπουτσίμ σε «Ύψωμα Τραμπ» παρευρέθηκε όλο το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ και ο πρέσβης των ΗΠΑ Ντέιβιντ Φρίντμαν.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL