Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
13.6°C19.0°C
3 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.2°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.7°C
0 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.9°C14.9°C
2 BF 94%
Ο ιουλιανός ανασχηματισμός παραμένει στο γραφείο του Κ. Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ιουλιανός ανασχηματισμός παραμένει στο γραφείο του Κ. Μητσοτάκη

Προς την αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος στην καρδιά του καλοκαιριού φέρεται να γέρνει η πλάστιγγα του πρωθυπουργού στον απόηχο αντικρουόμενων εισηγήσεων των ενοίκων του Μεγάρου Μαξίμου. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο σχεδιασμός του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον ανασχηματισμό «σε μία ημερομηνία κοντά στην 7η Ιουλίου, που αναδείχτηκε κυβέρνηση η Ν.Δ.» παραμένει «άθικτος» παρά τις προχθεσινές... μισοδιαψεύσεις των κυβερνητικών κύκλων.

«Η κυβέρνηση λειτουργεί καλά και αποδοτικά. Ανασχηματισμός εν μέσω κρίσης δεν γίνεται. Οι υπουργοί έχουν πολλή δουλειά να κάνουν και οφείλουν όλοι να ασχολούνται με το έργο τους και όχι με σενάρια ανασχηματισμού που λειτουργούν αποπροσανατολιστικά για το έργο της κυβέρνησης» ανέφερε σε συνεργάτες του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με επίσημη διαρροή του Μεγάρου Μαξίμου ώστε να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις από τα σχετικά ρεπορτάζ του Τύπου το σαββατοκύριακο. Η διάψευση ωστόσο αφορούσε τα σενάρια υλοποίησης του ανασχηματισμού το προσεχές διάστημα, οπότε «η χώρα βγαίνει σταδιακά από την καραντίνα και λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας» σύμφωνα με την ερμηνεία ορισμένων συνομιλητών του Κ. Μητσοτάκη.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι αυτή την περίοδο «το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού είναι στραμμένο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων απασχόλησης ώστε να περιοριστεί η απώλεια θέσεων εργασίας. Γι’ αυτόν τον λόγο έχει συνεχείς συσκέψεις και σ’ αυτό το έργο θέλει προσηλωμένους τους υπουργούς κι όχι στη σεναριολογία». Αποκρυπτογραφώντας, ωστόσο, το σκεπτικό του πρωθυπουργού, συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη σημειώνουν στην «Α» ότι «μόλις μπει στις ράγες η νέα κανονικότητα και προκύψει μια στοιχειώδης εξομάλυνση στο θέμα του τουρισμού, θα προχωρήσουν και οι διορθωτικές παρεμβάσεις».

Επιπλέον, δεν διέψευσε την προοπτική του ανασχηματισμού στα μέσα του καλοκαιριού ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, σημειώνοντας -σε σχετική ερώτηση (ρ/σ ΣΚΑΪ 100,3)- ότι «αυτήν τη στιγμή θα πρέπει να ξεπεράσουμε τα άμεσα δεινά τής υγειονομικής κρίσης, να δούμε πώς θα πορευθεί η αρχική φάση επανεκκίνησης της οικονομίας και στη συνέχεια να αξιολογήσουμε σε ουδέτερο πολιτικά χρόνο». Περιορίστηκε δε να αποκλείσει μόνο τα σενάρια που αφορούν το άμεσο «λίφτινγκ» λέγοντας ότι «ο ανασχηματισμός δεν πρέπει να γίνεται εν θερμώ, καθώς οι πολιτικές αποφάσεις θολώνουν», συμπληρώνοντας με νόημα ότι «στην παρούσα φάση δεν υφίσταται λόγος πολιτικός (σ.σ.: για ανασχηματισμό) όπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός».

Η παλιά σχέση με τον Ερντογάν

Ήδη στους διαδρόμους του Μαξίμου συζητείται ζωηρά το ενδεχόμενο της επανάκαμψης του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο εγχώριο πολιτικό προσκήνιο με την ανάληψη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Στα κυβερνητικό επιτελείο δίδεται έμφαση στις «στενές προσωπικές σχέσεις» του πρώην επιτρόπου με διεθνείς προσωπικότητες, ενώ λέγεται ότι διατηρεί «διαύλους επικοινωνίας και με την τουρκική πολιτική ηγεσία».

«Καρφιά στη Λ. Μενδώνη

Επιπλέον, η διαφαινόμενη αποχώρηση των Λίνα Μενδώνη και Χάρη Θεοχάρη (αμφότεροι έχουν πέσει στη δυσμένεια του πρωθυπουργού) έχει ενεργοποιήσει εκ νέου το σενάριο της συνένωσης των υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού με... υπερυπουργό την Όλγα Κεφαλογιάννη! Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Κεφαλογιάννη είχε συζητήσει προεκλογικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αξιοποίησή της στο «υπερυπουργείο με αναπτυξιακό στίγμα». Ο πρωθυπουργός ωστόσο δεν υλοποίησε το εγχείρημα της συγχώνευσης εισπράττοντας την κάθετη άρνηση της πρώτης σε σταυρούς στην Α’ Αθήνας βουλευτίνας όταν της πρότεινε το υπουργείο Τουρισμού. Η Ό. Κεφαλογιάννη... φρόντισε δε προχθές να «αδειάσει» τη Λ. Μενδώνη λέγοντας (ieidiseis.gr) ότι «η προσφορά του Σταύρου Ξαρχάκου στον πολιτισμό είναι ανεκτίμητη και το λιγότερο που του οφείλουμε είναι ο σεβασμός μας. Τον ίδιο σεβασμό οφείλουμε και στους χιλιάδες ανθρώπους του πολιτισμού».

Προβληματίζουν η οικονομία και η απλή αναλογική

Η διελκυστίνδα για τις πρόωρες εκλογές δείχνει να υποχωρεί, αλλά…

...«όταν υπάρχει αλλαγή μίγματος πολιτικής, θα πρέπει να υπάρξει νωπή νομιμοποίηση»

Υπό αυτό το πρίσμα, κερδίζουν... έδαφος οι εισηγήσεις των συμβούλων του πρωθυπουργού που απορρίπτουν το «ρίσκο» της πρόωρης προσφυγής στην κάλπη. Ο Γ. Γεραπετρίτης -προνομιακός και έμπιστος συνομιλητής του Κ. Μητσοτάκη- σε ερώτημα για την προοπτική «να καεί η απλή αναλογική» απάντησε ότι «με τους θεσμούς δεν παίζουμε κι αυτή είναι η διαφορά της παρούσας κυβέρνησης». Ανέφερε δε ότι «θα έδιναν (σ.σ.: οι εκλογές) ένα εντελώς λάθος ηθικό μήνυμα, διότι δεν μπορείς να κεφαλαιοποιείς πάνω σε μια μεγάλη υγειονομική κρίση. Επειδή και ο πρωθυπουργός, εξ όσων γνωρίζω, είναι μιας άλλης τελείως φιλοσοφίας στα πράγματα, οφείλω να μεταφέρω την αίσθηση που έχω ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να έχουμε προσφυγή σε πρόωρες εκλογές». Επιπλέον, και ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος δήλωσε (ρ/σ Θέμα FM) ότι «έχουμε το σχέδιο και τη δυνατότητα να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση που κορωνοϊού κι αυτό δεν προϋποθέτει εκλογές».

Ο Γ. Γεραπετρίτης δεν παρέλειψε να διατυπώσει τη θέση ότι «πράγματι, όταν υπάρχει αλλαγή μείγματος πολιτικής, θα πρέπει να υπάρξει νωπή νομιμοποίηση». Εκφράζοντας ωστόσο την ανασφάλεια των ενοίκων του Μαξίμου για τα αποτελέσματα της κάλπης -εν μέσω οικονομικής κρίσης-, επιχείρησε να διαβεβαιώσει ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει αυτό ακόμη κι αν μπούμε σε μεγαλύτερη ύφεση ή αύξηση της ανεργίας -που είναι αναμενόμενο σ’ αυτές τις συνθήκες-, διότι δεν θα μπούμε σε λογική υπερφορολόγησης και θα εξακολουθούμε να λειτουργούμε με μια δυναμική αναπτυξιακή λογική».

Το ζοφερό οικονομικό μέλλον αποτύπωσε και ο Στέλιος Πέτσας καλώντας -στο χθεσινό briefing- «να μην τρέφουμε αυταπάτες», καθώς το «φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι σαν το περσινό» και δεν πρέπει να συγκρίνεται μ’ αυτό. Σ’ αυτό το μαύρο φόντο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε ότι «φέτος στον τομέα του τουρισμού ξεκινάμε από το μηδέν», οριοθετώντας τον στόχο «να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πάρουμε ένα μεγαλύτερο κομμάτι από μια πολύ μικρότερη τουριστική πίτα»...

Σημειώνεται ότι οι δυσοίωνες προοπτικές που περιγράφουν οι Γ. Γεραπετρίτης και Στ. Πέτσας «κουμπώνουν» με την επιχειρηματολογία του τμήματος των πρωθυπουργικών συνεργατών που υποστηρίζουν ότι «η προοπτική να στηθούν διπλές κάλπες θα είναι επιβαρυντική για την οικονομία σε συνθήκες ύφεσης, επομένως μια πιθανή νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. θα έχει πιο δύσκολο έργο»...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL