Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Γ. Κατρούγκαλος προς ΝΔ: Άλλο η ενημέρωση, άλλο ο πλουραλισμός κ άλλο η χειραγώγηση της γνώμης και η εξαγορά (Video)

«Άλλο η ενημέρωση, άλλο ο πλουραλισμός, άλλο η χειραγώγηση της γνώμης και η εξαγορά» τόνισε απευθυνόμενος στον Στ. Πέτσα

«Χρηματοδοτείτε τον Τύπο αδιαφανώς και χωρίς αντικειμενικά κριτήρια» ανέφερε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος κατά τη σημερινή παρέμβασή του στο κοινοβούλιο στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

«Η παρουσία σας εδώ κύριε υπουργέ αναδεικνύει μία αντίφαση ανάμεσα σε λόγια και έργα. Όλοι θα θέλαμε να υπάρχει πλουραλισμός στα ΜΜΕ. Πολλές από τις κινήσεις που αναδεικνύει η συζήτηση όχι μόνο δεν υπηρετούν τον πλουραλισμό, αλλά δίνουν τη δυνατότητα επέμβασης της κυβέρνησης σε ένα τοπίο  που ούτως ή άλλως ήταν εκ των προτέρων μονόπλευρα προσανατολισμένο υπέρ της. Άλλο η ενημέρωση, άλλο ο πλουραλισμός, άλλο η χειραγώγηση της γνώμης και η εξαγορά» τόνισε απευθυνόμενος στον Στ. Πέτσα.

«Καταργήσατε το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ και χρηματοδοτείτε χωρίς αντικειμενικά κριτήρια και διαφάνεια»

Όπως σημείωσε ο Γ. Κατρούγκαλος, η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ως προς το ότι δίνονται χρήματα στον Τύπο. «Πρέπει να δοθούν. ο τύπος είναι το οξυγόνο της δημοκρατίας και δοκιμάζεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ένα πρόγραμμα 10 εκ, με αντικειμενικά κριτήρια και διαφάνεια για την ενίσχυση του περιφερειακού και εθνικού Τύπου το οποίο καταργήσατε το Δεκέμβριο του 2019» υπογράμμισε.

Μη αντικειμενικά κριτήρια

«Τι έρχεστε να κάνετε τώρα; Να δώσετε χρήματα πέραν των αντικειμενικών κριτηρίων που μία σειρά νόμων ΣΥΡΙΖΑ διασφάλιζε. Ενδεικτικά αναφέρω:

• 4487/2017  για περιφερειακό και τοπικό τύπο όπου προέβλεπε ότι το 30% της δαπάνης πρέπει να δίνεται σε τοπικά μέσα με απειλή κυρώσεων.

• 4339/2015 για το μητρώο online media ώστε να υπάρχει διαφάνεια στον τρόπο που δίδονται τα χρήματα στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης

• 4374/2016 για τις διαφημιστικές δαπάνες των τραπεζών

Απομακρύνεστε λοιπόν από κριτήρια που είναι αντικειμενικά τα οποία έχουν τεθεί ώστε να μη μπορεί η δημόσια δύναμη να τα μοιράσει κατά το δοκούν σε δικούς της προς ανταμοιβή ή προς ταλαντευόμενους προς εξαγορά!» υπογράμμισε ο Γ. Κατρούγκαλος.

Αδιαφάνεια στη χρηματοδότηση

«Δεύτερο στοιχείο της κριτικής μας: δίδετε χρήματα με πλήρη αδιαφάνεια. Δεν θα αναρτηθούν στη Διαύγεια. η ΥΑ δεν προβλέπει διαδικασίες δημοσιότητας. Ποιο είναι το ζητούμενο αυτής της προσπάθειας. έχουμε ήδη τα παραγόμενά της:

Υπάρχει μία πρωτοφανής εκστρατεία αγιοποίησης του ΠΘ σε επίπεδο χαρακτηρισμών και αφήγησης.

α. σε επίπεδο χαρακτηρισμών: έχουμε ακούσει από σοβαρούς ή γνωστούς δημοσιογράφους χαρακτηρισμούς του πρωθυπουργού στα ΜΜΕ σε επίπεδο καρικατούρας: Αστερισμός ούτε κάν αστέρι, τσιτα το αιλουροειδές και νέος Μωυσής

β. σε επίπεδο αφήγησης: γίνονται συνεχείς αναφορές στις χώρες με εκατόμβες θυμάτων. Πράγματι είμαστε ικανοποιημένοι που η χώρα μας έχει ξεφύγει από τη δοκιμασία των πολλών θυμάτων. έχετε ακούσει όμως κάποια αναφορά στις βαλκανικές χώρες;  όπου ο αριθμός των κρουσμάτων, των θυμάτων και του ποσοστού θνησιμάτητας είναι χαμηλότερα από ό,τι στη δική μας χώρα; Γιατί δεν γίνεται αυτή η προβολή; Για να συντηρηθεί αυτή η κατάσταση αγιοποίησης του Πρωθυπουργού, που ενισχύεται από αυτή τη διαδικασία ενίσχυσης, χωρίς διαφάνεια χωρίς κριτήρια  την οποία επιτελείτε.

Άρα: Ζητώ να μας απαντήσετε:

1. Πρόκειται να δημοσιοποιηθούν τα κριτήρια που προβλέπει η ΥΑ για το πως θα κατανεμηθούν ανά κατηγορία τρόπο και συχνότητα μετάδοσης

2. Θα υπάρχει αναλυτικός κατάλογος των ΜΜΕ  τα οποία χρηματοδοτήθηκαν;

3. Και το σημαντικότερο: θα σεβαστείτε το 30% της δαπάνης που απευθύνεται στα περιφερειακά μέσα;

4. Μπορείτε να μας πείτε αν θα υπάρχουν και άλλα χρήματα τα οποία θα διανεμηθούν στο πλαίσιο διαφημιστικών.... από άλλες υπηρεσίες είτε του σττενού δημοσίου είτε δημοσίων υπηρεσιών; ακούμε π.χ. ότι το Αττικό Μετρό έχει κινητοποιήσει ένα ποσό της τάξης του 1 εκ ευρώ για την προβολή των δράσεών του. Θα γίνει με διαφάνεια; ή θα ενταχθεί και αυτός ο σχεδιασμός στο πλαίσιο της προσπάθειας επηρεασμού ενός τοπίου ενημέρωσης το οποίο έχει ήδη χαρακτηρισθεί από την μονομερή προβολή των θέσεων της κυβέρνησης και αποσιωπιοποίησης των θέσεων των άλλων κομμάτων;»

Ο πλουραλισμός εγγυάται ότι η δημοκρατία δεν ελέγχεται και δεν υπονομεύεται

«Όντως η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι να φύγουμε από αυτή την κρίση με τους λιγότερους θανάτους και το λιγότερο δυνατό πόνο για τους συνανθρώπους μας.

Η πρόκληση της επόμενης μέρας αφορά και την οικονομία και την κοινωνία. Η μεγάλη πρόκληση αφορά τη δημοκρατία. Οι θεσμοί μας πρέπει να βγουν ενισχυμένοι και όχι ελεγχόμενοι. Ο πλουραλισμός είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία που θα εγγυηθούν αυτή τη μετάβαση που θα έχει τα χαρακτηριστικά που θέλουμε και όχι χαρακτηριστικά ελεγχόμενης και υπονομευμένης δημοκρατίας» κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι περικοπές μισθών είναι η αρχή

Ο περισσότερος κόσμος δεν το έχει συνειδητοποιήσει, υπνωτισμένος από το success story των καναλιών. Όμως το ξήλωμα της κοινωνικής συνοχής έχει ήδη ξεκινήσει με τη μείωση των μισθών κατά 20% και την απελευθέρωση των απολύσεων.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο