Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.2°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.0°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C11.9°C
0 BF 93%
ΒΟΠΚΕ ΧΟΥΚΣΤΡΑ, ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ / Βόπκε Χούκστρα: Ο άνθρωπος που ζήλεψε τη φήμη του Σόιμπλε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΒΟΠΚΕ ΧΟΥΚΣΤΡΑ, ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ / Βόπκε Χούκστρα: Ο άνθρωπος που ζήλεψε τη φήμη του Σόιμπλε

Σόιμπλε δεν θα καταφέρει να γίνει ποτέ. Ο Βόλφγκανγκ είναι μια κατηγορία από μόνος του στην Ευρώπη. Και καταφέρνει πάντα να συνδυάζει τον κυνισμό του με ερωτικές εξομολογήσεις προς την Ευρώπη, πειστικές για πολλούς.

Ωστόσο ο Βόπκε Χούκστρα, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, το παλεύει. Ο Χριστιανοδημοκράτης νομικός -όπως ο Σόιμπλε- είναι εδώ και δυόμισι χρόνια ο θησαυροφύλακας στην κυβέρνηση Ρούτε και έχει καταφέρει να χτίσει το προφίλ του “σκληρού” στο Eurogroup, σε βαθμό ώστε πολλές γερμανικές εφημερίδες, με πρώτη και καλύτερη τη "Frankfurter Allgemeine", να τον έχουν αναδείξει στη “νέα ελπίδα” για το ευρώ.

“Ελπίδα” επειδή βάζει φρένο σε κάθε απόπειρα χαλάρωσης των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά και σε κάθε πρόταση να ανοίξει η Ευρώπη το πουγκί για να κάνει επενδύσεις. Λίγοι θυμούνται το “όχι” του στη γαλλογερμανική πρόταση για κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, κυρίως επειδή το Βερολίνο ποτέ δεν την εννοούσε, οπότε η έντονη αντίδραση του Χούκστρα πέρασε στα ψιλά.

Τώρα, όμως, στη μεγαλύτερη κρίση που περνάει η Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως επιμένουν να λένε οι ηγεσίες των νικητών και των ηττημένων, η βασίλισσα Ελισάβετ και η καγκελάριος Μέρκελ, το... πείσμα του Χούκστρα κάνει εντύπωση. Και αναδεικνύεται στον “απόλυτο κακό” του Eurogroup, μια και ο Γερμανός διάδοχος του Σόιμπλε, ο Όλαφ Σολτς έχει ένα πιο... ανθρώπινο προφίλ.

Μέχρι την έναρξη της χθεσινής τηλεδιάσκεψης του Eurogroup ο Χούκστρα όχι απλώς δεν ήθελε να ακούσει για ευρωομόλογα, αλλά επιπλέον επέμενε ότι τα όποια δάνεια πάρουν τα κράτη - μέλη από τον ESM για να αντιμετωπίσουν τις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας θα πρέπει να συνοδεύονται από Μνημόνια: από “σαφείς οικονομικούς όρους”.

Μάλιστα, ήταν τόσο αμετακίνητος στη θέση του, ώστε ακόμη κι ένας Γερμανός διπλωμάτης έλεγε ότι η ετοιμότητα της Ολλανδίας να συζητήσει για έναν αξιοπρεπή συμβιβασμό δεν είναι “καθόλου ανεπτυγμένη”. Μόνο ένας διπλωμάτης θα περιέγραφε έτσι κομψά το “τα έχει στυλώσει”.

Υποτίθεται ότι από το πρωί της Τετάρτης, αμέσως μετά το ναυάγιο του προηγούμενου μαραθώνιου Eurogroup, έχουν πέσει όλοι πάνω στον Χούκστρα -αλλά και στον Ιταλό ομόλογό του- να τον πείσουν να βάλει νερό στο κρασί του. Πρωτίστως το γαλλογερμανικό δίδυμο Λεμέρ - Σολτς. Ωστόσο τις πιο βαριές κουβέντες τις είπε -ή μάλλον τις έγραψε- ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ο Ολλανδός Σοσιαλδημοκράτης Φρανς Τίμερμανς.

Σε χθεσινό άρθρο του στην ολλανδική “de Volkskrant” ο Τίμερμανς προειδοποίησε ότι “η διολίσθηση στους εθνικούς εγωισμούς και στην κακή συνήθεια να κουνάς στους άλλους το δάχτυλο” δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα και απλώς “αποδεικνύει την αδυναμία των σημερινών πολιτικών ηγεσιών”. Το μόνο που δεν έγραψε ήταν “Χούκστρα, μαζέψου”. Το αν μαζεύτηκε το είδαμε χθες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL