Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.8°C17.0°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
10.3°C14.5°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.1°C11.3°C
1 BF 66%
Ρουσφετολογικός αρμός εξουσίας ο θεσμός των ειδικών φρουρών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρουσφετολογικός αρμός εξουσίας ο θεσμός των ειδικών φρουρών

«Ο θεσμός των ειδικών φρουρών είναι ένας ρουσφετολογικός αρμός εξουσίας που τον αναβιώσατε» τόνισε ο Γιάννης Ραγκούσης κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο με αφορμή σοβαρό περιστατικό στο οποίο ενεπλάκησαν δύο νεοπροσληφθέντες ειδικοί φρουροί.

Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσέλαβε «αναξιοκρατικά» και «ρουσφετολογικά» 1.500 ειδικούς φρουρούς στερώντας το δικαίωμα «από χιλιάδες παιδιά που ονειρεύονταν να προσληφθούν στην Ελληνική Αστυνομία μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων».

Σύμφωνα με όσα μετέφερε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, οι δύο ειδικοί φρουροί ενεπλάκησαν σε καυγά έξω από μπαρ του Γκαζιού και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή. Ο ένας έπεσε και «υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες» το υπηρεσιακό όπλο του «εκπυρσοκρότησε μία φορά και στη συνέχεια χάθηκε» για να το βρει ομάδα ΔΙ.ΑΣ. το επόμενο πρωί. Η εκπυρσοκρότηση προκάλεσε ζημιές σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο, ενώ οι δύο ειδικοί φρουροί ελέγχονται ποινικά και πειθαρχικά.

Αναξιοκρατική διαδικασία

Ο Γ. Ραγκούσης περιέγραψε την αναξιοκρατική διαδικασία πρόσληψης των ειδικών φρουρών, καθώς επιλέγονται από τριμελή επιτροπή, της οποίας τα δύο μέλη δεν προέρχονται από το ΑΣΕΠ, ενώ ακολουθεί εκπαίδευση δύο - τριών μηνών πριν βγουν για περιπολία.

«Μας είπατε ότι είχε το υπηρεσιακό του όπλο και είχε πάει για διασκέδαση στα μπαρ όπου πηγαίνουν τα παιδιά του ελληνικού λαού να διασκεδάσουν, κ. Οικονόμου; Και δεν έχει παραιτηθεί κανείς σας γι’ αυτήν την κατάσταση;» αναρωτήθηκε καθιστώντας την κυβέρνηση πολιτικά υπεύθυνη για ό,τι συμβεί λόγω ελλιπούς εκπαίδευσης των ειδικών φρουρών.

Ο Λ. Οικονόμου μίλησε για πολλοστή φορά για «μεμονωμένα περιστατικά» κι απέρριψε τα περί αναξιοκρατικής διαδικασίας πρόσληψης υποστηρίζοντας ότι οι νέοι ειδικοί φρουροί «έχουν προσληφθεί με διαδικασίες τύπου ΑΣΕΠ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL