Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.9°C17.0°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.0°C
3 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.0°C17.7°C
3 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
16 °C
15.8°C17.1°C
4 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.5°C13.9°C
0 BF 100%
Η Γεννηματά αφήνει στον Μητσοτάκη τη βρόμικη δουλειά της κατάργησης της απλής αναλογικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Γεννηματά αφήνει στον Μητσοτάκη τη βρόμικη δουλειά της κατάργησης της απλής αναλογικής

Η σύντομη διάρκεια, μόλις 35 λεπτών, του τετ-α-τετ του Κυρ. Μητσοτάκη με τη Φ. Γεννηματά υποδεικνύει ότι η Χαρ. Τρικούπη έχει παγιώσει τη στρατηγική των επόμενων κινήσεων της σε σχέση με τη Ν.Δ. Αυτός ο σχεδιασμός αφορά αφενός τον εκλογικό νόμο, αφετέρου τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τις επιλογές της Χαρ. Τρικούπη να θέλουν να εξυπηρετήσουν τον στόχο της “απόστασης ασφαλείας”.

Αυτό μεταφράζεται σε καταψήφιση του εκλογικού νόμου που θα φέρει η κυβέρνηση στις αρχές Φεβρουαρίου και, από την άλλη, σε υπερψήφιση του προσώπου που θα προτείνει ο Κυρ. Μητσοτάκης για ΠτΔ, από τη στιγμή που θα προέρχεται από την Κεντροαριστερά, κάτι που -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- αναμένεται να συμβεί, καθώς δεν θα ήθελε να γίνει ο πρώτος πρωθυπουργός που θα εκλέξει Πρόεδρο μόνο με τις ψήφους του κόμματός του. Όπως ανέφεραν συνεργάτες της Φ. Γεννηματά, δεν υπήρξε η παραμικρή συζήτηση για το θέμα του ΠτΔ.

Παρά τις αρχικές διαθέσεις για αναζήτηση κοινού τόπου στον εκλογικό νόμο, το γεγονός ότι αυτός δεν θα μπορούσε να συγκεντρώσει τις 200 ψήφους που απαιτούνται προκειμένου οι επόμενες εκλογές να μην διεξαχθούν με την απλή αναλογική αποκρυστάλλωσε την απόφαση της Φ. Γεννηματά να μη στηρίξει μια χαμένη υπόθεση. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της “Α”, ο Κυρ. Μητσοτάκης σε χθεσινές συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς παραδέχτηκε ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην κατάργηση της απλής αναλογικής ακόμα και μόνο με τις 158 ψήφους της Ν.Δ., γεγονός που σηματοδοτεί ότι ο πρωθυπουργός πλέον θεωρεί δεδομένο ότι θα ήταν αδύνατον να βρεθούν 200 ψήφοι ακόμα και με τις ψήφους του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Έτσι, αυτή τη στιγμή η ψήφιση του κυβερνητικού νομοσχεδίου από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα είχε μόνο κόστος και κανένα πολιτικό όφελος. Με την κατηγορηματική δήλωσή της ότι δεν θα ψηφίσει μπόνους 50 εδρών, η Φ. Γεννηματά θέλει να αποφύγει την ταύτιση (και τις κατηγορίες για ταύτιση) με τη Ν.Δ. και, παράλληλα, στην περίπτωση που τα πράγματα έρθουν όπως τα περιμένει στο θέμα του ΠτΔ, να στηρίξει την πρόταση Μητσοτάκη χωρίς να υπάρξει σύνδεση ούτε και κατηγορία περί ανταλλαγμάτων και παζαριού. Επιπλέον, παρότι είναι κατά της απλής αναλογικής, θα αποφύγει να χρεωθεί ιστορικά την κατάργησή της, ενός πάγιου αιτήματος της Αριστεράς που έγινε πράξη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπό αυτό το πρίσμα, το γεγονός ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης επέλεξε πρώτα να φέρει προς ψήφιση τον νέο εκλογικό νόμο και στη συνέχεια την πρότασή του για ΠτΔ δεν εξυπηρετεί μόνο δικούς τους εσωκομματικούς στόχους, αλλά διευκολύνει και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. στη στρατηγική του.

Όχι ότι διαφωνεί με την κατάργηση της απλής

“Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Εμείς δεν ψηφίζουμε μπόνους 50 εδρών. Θα το καταψηφίσουμε”, δήλωσε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. όταν ρωτήθηκε, μετά τη συνάντηση, για το θέμα του εκλογικού νόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντησή τους η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ήταν σαφής προς τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι το κόμμα της δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου, όχι γιατί η ίδια διαφωνεί με την κατάργηση της απλής αναλογικής, αλλά διότι διαφωνεί με το ύψος των 50 εδρών μπόνους που προβλέπει το σχέδιο Μητσοτάκη. Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. επιμένει στην πρότασή του για αναλογικό μπόνους, που όμως δεν θα ξεπερνά τις 35 έδρες. Εξίσου σαφής όμως ήταν και ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, ότι το μπόνους των 50 εδρών δεν αλλάζει.

Ανδ. Λοβέρδος: Είχαμε ενημερωθεί...

Νωρίτερα, ενόψει της συνάντησης, ο Ανδ. Λοβέρδος αποκάλυπτε (ΕΡΤ1) ότι το κόμμα του είχε ενημερωθεί από την κυβέρνηση, πριν από την Πρωτοχρονιά, για τις προθέσεις της και ότι στη συνάντηση με τη Φ. Γεννηματά θα γίνονταν γνωστές οι λεπτομέρειες του νόμου. Ο ίδιος ανέφερε πως η αναλογικότητα του μπόνους στο σχέδιο της Ν.Δ. είναι κοντά στις θέσεις του ΚΙΝ.ΑΛΛ., ότι διαφωνεί το κατώφλι εισόδου στη Βουλή να είναι το 4% και ότι οι 50 έδρες μπόνους “είναι πολλές”. “35-40 είναι ένας λογικός αριθμός” ανέφερε.

Ικανοποιήθηκε από την ενημέρωση για τα εθνικά θέματα

"Απ’ όσα, άκουσα βγαίνω ενημερωμένη", ανέφερε η Φ. Γεννηματά μετά τη συνάντηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι ικανοποιημένη από όσα της είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης για τις επαφές του στις ΗΠΑ και τις συνομιλίες με τον Ντ. Τραμπ. Τα εθνικά κατέλαβαν το 99% της συζήτησής τους και το 1% το θέμα του εκλογικού νόμου. Κατά πληροφορίες από τη Χαρ. Τρικούπη, η Φ. Γεννηματά έλαβε διαβεβαίωση από τον πρωθυπουργό ότι στη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Ελλάδα για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας της, ωστόσο δεν έγινε συζήτηση για πιθανή διπλωματική πρωτοβουλία από τις ΗΠΑ.

Ανοιχτή για τα F35

Ανοιχτή στη διαπραγμάτευση για την προμήθεια των F-35 εμφανίστηκε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Φ. Γεννηματά, υποστηρίζοντας την αναγκαιότητα εξοπλιστικών συστημάτων για τις Ένοπλες Δυνάμεις, χωρίς αυτό να κατατείνει σε ράλι εξοπλισμών.

Χάγη για υφαλοκρηπίδα - ΑΟΖ

Οι δύο τους συμφώνησαν ότι αν χρειαστεί να γίνει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αυτή θα αφορά μόνο στο θέμα της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

"Είναι ώρα να συνεννοηθούμε”

Στη δήλωσή της μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, η Φ. Γεννηματά στάθηκε στη θέση ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη για κανέναν, θέση που πρώτος είχε διατυπώσει ο Αλ. Τσίπρας, αρχικά ως έκκληση προς τον Κυρ. Μητσοτάκη να προσέλθει με αυτήν στις ΗΠΑ και εν συνεχεία ως κριτική για το γεγονός ότι τελικά όχι μόνο δεν το έκανε αλλά παρουσίασε τη χώρα ως δεδομένη και προβλέψιμη.

Ειδικότερα η Φ. Γεννηματά δήλωσε ότι “είναι ώρα να συνεννοηθούμε, δεν μπορεί να μας έχουν δεδομένους". "Να μεταδώσουμε στους Έλληνες μήνυμα ενότητας και αυτοπεποίθησης. Να εκπέμψει η χώρα ετοιμότητα και αποφασιστικότητα. Να γνωρίζουν όλοι -και οι σύμμαχοί μας- ότι τα εθνικά μας δικαιώματα θα τα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο. Με διπλωματικά μέσα αλλά και αποτρεπτική ισχύ", σημείωσε. Πρόσθεσε ότι "κάθε προσβολή τους θα απαντηθεί αμέσως, με ανάλογο και αντίστοιχο τρόπο. Ο διάλογος δεν σημαίνει εκπτώσεις". Διευκρίνισε ότι "ο δρόμος για τη Χάγη αφορά μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ" και κάλεσε την κυβέρνηση "να μην ξεχνά η κυβέρνηση ότι η εθνική ομοψυχία προϋποθέτει κοινωνική συνοχή και ενότητα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL