Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
3 BF 62%
Χαΐδολογεί τους ακραίους για "πλάτη" στο προσφυγικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χαΐδολογεί τους ακραίους για "πλάτη" στο προσφυγικό

Να κανακέψει τα ακροδεξιά στοιχεία που προκαλούν προσκόμματα στη μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα επιχειρεί η κυβέρνηση προκειμένου “όλοι οι Έλληνες να βάλουν πλάτη, να στηρίξουν τους ακρίτες μας στα νησιά”, όπως σημείωσε χθες ο Στέλιος Πέτσας. “Οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών είναι σε έναν βαθμό δικαιολογημένες” ισχυρίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθυμίζοντας με νόημα το πλέγμα κατασταλτικών μέτρων της κυβερνητικής πολιτικής, “που βασίζεται στη φύλαξη των συνόρων, στην επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής ή απόρριψης ασύλου, στις αυξημένες επιστροφές και στα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα”. Παράλληλα, "γαλάζια" στελέχη επιμένουν να σιγοντάρουν τις ρατσιστικές εκδηλώσεις ακραίων ομάδων στην ηπειρωτική χώρα.

Επιχείρηση κατευνασμού

“Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι η κυβέρνηση είναι δίπλα στις τοπικές κοινωνίες, να στηρίξουμε σε υποδομές και σε υπηρεσίες και σε οτιδήποτε άλλο χρειαστούν” σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, επιχειρώντας να κατευνάσει τους "γαλάζιους" αιρετούς που αντιδρούν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων. Ο κ. Πέτσας, αφού γνωστοποίησε ότι “ο στόχος είναι να μεταφερθούν άλλα 4.000 άτομα με προσφυγικό προφίλ, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου”, επιχείρησε να... προλάβει νέο κύμα αντιδράσεων προσθέτοντας ότι “ξεκάθαρη εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η δίκαιη κατανομή των ανθρώπων που μεταφέρονται από τα νησιά σε όλη τη χώρα”. Πρόταξε δε τον κυβερνητικό στόχο “για 10.000 επιστροφές μέχρι το τέλος του 2020, όταν τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια έγιναν 1.806”...

"Πρόσφυγες στο 1% του πληθυσμού"

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε ότι “η μεταφορά των προσφύγων -κυρίως με οικογένειες και παιδιά- προς την ενδοχώρα δεν θα υπερβαίνει το 1% του πληθυσμού της Περιφέρειας στην οποία τοποθετούνται, ώστε να εξασφαλιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η φιλοξενία αυτών των ανθρώπων”. Υπ' αυτό το πρίσμα διατύπωσε το ευχολόγιο ότι “οι αντιδράσεις υπάρχουν. Όταν, όμως λέμε ότι υπάρχει ένα πλαφόν, το οποίο δεν θα υπερβούμε στην κατανομή των μετακινήσεων που γίνονται από τα νησιά του Αν. Αιγαίου προς την ενδοχώρα, προσβλέπουμε στην κατανόηση όλων αυτών. Προσβλέπουμε, επίσης, στη μείωση αυτών των αντιδράσεων για ένα ζήτημα εθνικής σημασίας”.

“Συναίνεση” αλλά “φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ”!

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λησμονώντας τον φθηνό λαϊκισμό της Ν.Δ. πριν τη διεξαγωγή των εκλογών, επεσήμανε ότι “όσο μεγαλύτερη συναίνεση υπάρχει μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, τόσο το καλύτερο και για το εσωτερικό και για το εξωτερικό”. Δεν παρέλειψε ωστόσο να πετάξει το μπαλάκι των ευθυνών για το κυβερνητικό αδιέξοδο στον... ΣΥΡΙΖΑ καθώς ισχυρίστηκε ότι “η κυβέρνηση παρέλαβε χαοτικές καταστάσεις και αναρχία”. Ανέσυρε δε και την ανυπόστατη κατηγορία “που αφορά τις σπατάλες που ερευνά η OLAF” (σ.σ.: η έρευνα της OLAF αφορά σε χρηματοδοτήσεις που διαχειρίστηκαν συγκεκριμένες ΜΚΟ και όχι το ελληνικό κράτος), ενώ υποστήριξε ότι “είχε αξιοποιηθεί μόλις το 22% των ευρωπαϊκών πόρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος” χωρίς να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό του.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι “όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν στο πετσί τους τι θα πει η προσφυγιά και ο ξεριζωμός. Επομένως, αγκαλιάζουν ανθρώπους με προσφυγικό προφίλ, όπως είναι, κατά τεκμήριο, οι άνθρωποι που μετακινούνται για την αποσυμφόρηση των νησιών του Αν. Αιγαίου προς την ενδοχώρα”, παραλείποντας να εντάξει στην... ελληνική “αγκαλιά” και τους μετανάστες.

Κ. Αρβανίτης: “Ψέματα για άσυλο και 'κακοδιαχείριση'”

“Οι σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Πέτσα για το προσφυγικό αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά άγνοια της πραγματικότητας και παγερή αδιαφορία για την ουσιαστική επίλυση του ζητήματος” υπογράμμισε ο Κώστας Αρβανίτης. "Και, φυσικά, πλήρη αδυναμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να διαχειριστεί το προσφυγικό” πρόσθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. “Ψέματα για το άσυλο, ψέματα και για την 'κακοδιαχείριση' των ευρωπαϊκών πόρων. Για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ” τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι “ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε μια αποστολή να φέρει εις πέρας· να καλύψει την εν λόγω αδυναμία. Και με την παλιά, καλή τέχνη της λασπολογίας και της ασάφειας, το κατάφερε”. Επεσήμανε δε ότι "όταν μιλούν, παραδείγματος χάριν, για 'προαναχωρησιακά κέντρα', στην πραγματικότητα εννοούν νέα κέντρα κράτησης, καινούριες Αμυγδαλέζες”, ενώ κατέληξε ότι “η Νέα Δημοκρατία μπόλιασε τον φασισμό στην κοινωνία και τώρα πνίγεται από το αντιπροσφυγικό κύμα που η ίδια δημιούργησε”...

Ξενοφοβικό κρεσέντο

Βουλευτές της Ν.Δ. δεν παρέλειψαν και χθες να προσθέσουν νερό στον μύλο της ξενοφοβίας. «Ο κόσμος φοβάται πάνω απ' όλα την ισλαμοποίηση της χώρας” ισχυρίστηκε ο Γιάννης Λοβέρδος (Open TV) παραλαμβάνοντας την (ακροδεξιά) σκυτάλη από τον Χ. Αθανασίου που είχε μιλήσει για “αλλοίωση πληθυσμού” και “νέα Ροδόπη” στη Λέσβο. Δεν περνά απαρατήρητο δε το γεγονός ότι ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κ. Μουτζούρης -που εξελέγη με τις “ευλογίες” του Χ. Αθανασίου κι ενώ η επίσημη Ν.Δ. στήριξε την υποψηφιότητα της Χριστιάννας Καλογήρου- υποστήριξε σε κινδυνολογικούς τόνους ότι στη Μόρια “τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν καλά”, ενώ εξέφρασε “φόβους” για συγκρούσεις μεταξύ κατοίκων και προσφύγων!

Τέλος, την “κατανόησή του για την ανησυχία των κατοίκων της ενδοχώρας για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων” εξέφρασε ο Θοδωρής Ρουσσόπουλος. Ο βουλευτής της Ν.Δ. (Θέμα FM) επιχείρησε “να κλείσει” το μάτι στα ακραία στοιχεία καθώς ισχυρίστηκε ότι «όταν σε μια τάξη του Δημοτικού σχολείου από τα 21 παιδιά τα 10 ή τα 12 είναι παιδιά που δεν μιλάνε καθόλου ελληνικά, καταλαβαίνουμε ότι αυτό δημιουργεί πρόβλημα”. Στον απόηχο δε αυτής της ξενοφοβικής θέσης επεσήμανε ότι “τα πραγματικά προβλήματα θέλουν πραγματικές λύσεις κι όχι κραυγές, όχι απεταξάμην τον σατανά επειδή έτυχε να έρχονται από μία άλλη ξένη περιοχή που δοκιμάζεται από πόλεμο ή οικονομικές δυσπραγίες”...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL