Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.8°C17.0°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
10.3°C14.5°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.1°C11.3°C
1 BF 66%
Κρύβουν τα πλεονάσματα στη... "διπλωματία της αξιοπιστίας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κρύβουν τα πλεονάσματα στη... "διπλωματία της αξιοπιστίας"

Ρεσιτάλ υποκρισίας δίνει η κυβέρνηση στον απόηχο της αθέτησης της προεκλογικής δέσμευσης της Ν.Δ. για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Κύκλοι του Μαξίμου δεν διστάζουν να διαμηνύσουν-στο φόντο και των δηλώσεων της Κρ. Λαγκάρντ περί “υπερβολικού στόχου”- ότι «εμείς έχουμε το πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε κωλοτούμπα»! Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μετά τη σχετική αφωνία του πρωθυπουργού στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ισχυρίστηκε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης “στέλνει το μήνυμα ότι η χώρα μας ξεπερνά οριστικά την κρίση και ότι περνάμε από τη διπλωματία της επαιτείας”, στη διπλωματία της αξιοπιστίας!

Ο Στέλιος Πέτσας, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, επιβεβαίωσε ανοιχτά την κυβερνητική κυβίστηση σημειώνοντας ότι “με τις επισκέψεις του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ο πρωθυπουργός αλλάζει το αφήγημα για την Ελλάδα”. Συμπλήρωσε δε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, “σε όλες τις συναντήσεις του, τόνισε ότι προτεραιότητα της νέας ελληνικής κυβέρνησης είναι η προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που τελικά αυξάνουν τις επενδύσεις, φέρνουν δουλειές και υψηλότερη ανάπτυξη στη χώρα, κάνοντας τη ζωή όλων των Ελλήνων καλύτερη”…

Γενικολογίες από Χρ. Σταϊκούρα

Οι δηλώσεις της Κρ. Λαγκάρντ… εξανάγκασαν ωστόσο τον Χρήστο Σταϊκούρα να δηλώσει “την ικανοποίησή του” που “η μελλοντική πρόεδρος της ΕΚΤ τοποθετείται υπέρ της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει θέσει ως βασικό στόχο τη μείωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων στα οποία συμφώνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους θεσμούς, με χαμηλούς μάλιστα ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης”, ισχυρίστηκε ο υπουργός Οικονομικών δίχως να αναφερθεί σε χρονοδιαγράμματα. Περιορίστηκε δε στη… διαπίστωση πως “φαίνεται ότι δημιουργείται μια θετική δυναμική προς την επιθυμητή κατεύθυνση από τους ηγετικούς κύκλους των θεσμών”.

“Άλλο η εξαγγελία, άλλο η υλοποίηση”

Η δυσκολία του κυβερνητικού επιτελείου να επεξεργαστεί μέτρα με κοινωνικό πρόσημο -λίγες ημέρες πριν την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ- αποτυπώθηκε στην αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι “είναι ένα θέμα οι εξαγγελίες και είναι ένα άλλο θέμα το πότε πραγματοποιούνται”! Επανέλαβε δε ότι “αυτό που ξέρουν οι πολίτες είναι ότι εμείς θα μειώσουμε τους φόρους. Από το 2020 για τα εισοδήματα του 2019 αυτό θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις και θα ακολουθήσει και η μείωση που αφορά τα φυσικά πρόσωπα”, χωρίς να προβεί σε λεπτομέρειες, καθώς “εάν θα είναι ταυτόχρονη ή όχι, αυτό θα ήθελα να περιμένουμε λίγο χρόνο”.

“Το αφορολόγητο θα παραμείνει εκεί όπου βρίσκεται σήμερα” σημείωσε σε άλλο σημείο της ενημέρωσης ο Στέλιος Πέτσας, μετά τις τελευταίες πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός δέχεται κάποιες εισηγήσεις ώστε να ανακοινώσει στη Θεσσαλονίκη αύξηση του αφορολογήτου! Κυβερνητικά στελέχη άλλωστε διαμήνυαν πως μια τέτοια πρωτοβουλία δεν θα “είχε ουσιαστικό και επικοινωνιακό αντίκρυσμα καθώς θα σήμαινε επιβαρύνσεις και κόστη σε άλλες ομάδες φορολογούμενων”.

Αντέστρεψε την πραγματικότητα στα εργασιακά

Συν τοις άλλοις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι “το αναπτυξιακό νομοσχέδιο είναι ένα πραγματικά μεγάλο νομοσχέδιο”. Αποφεύγοντας να αναφερθεί στις διατάξεις για αναστολή ισχύος των κλαδικών συμβάσεων ισχυρίστηκε ότι “καταλαμβάνει πάρα πολλά ζητήματα, από αδειοδοτήσεις, χωροθετήσεις αλλά, ταυτόχρονα, φέρνει και την πολυπόθητη αύξηση των επενδύσεων, που όλοι θέλουμε για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να πάει η χώρα μπροστά”.

Ο Στέλιος Πέτσας δεν δίστασε να αντιστρέψει την πραγματικότητα για το περιεχόμενο των αντεργατικών τροπολογιών του Γ. Βρούτση υποστηρίζοντας ότι “οι θέσεις εργασίας είναι βασικός πυρήνας της πολιτικής μας και, όπως είδατε, προχωρήσαμε γρήγορα να άρουμε, να καταργήσουμε, το άρθρο 48 που αφορούσε τον βάσιμο λόγο απόλυσης”!

Προσπάθεια αντιπερισπασμού της κυβέρνησης στο μέτωπο της κυβερνητικής κρίσης

Νέα επικοινωνιακή επένδυση στο ζήτημα της δήθεν κακοδιαχείρισης κονδυλίων από την προηγούμενη κυβέρνηση

Σε προσπάθεια αντιπερισπασμού της διαχειριστικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης στο μέτωπο του προσφυγικού επιδόθηκε o κυβερνητικός εκπρόσωπος χρησιμοποιώντας ως όχημα δημοσίευμα του protagon.gr που… ανακαλύπτει “κόλπο εκατομμυρίων με τα συσσίτια των προσφύγων” στα κέντρα φιλοξενίας την περίοδο 2017-2018. Ο Στέλιος Πέτσας δεν έκρυψε την… ικανοποίησή του για το δημοσίευμα σημειώνοντας ότι “από αυτή την κυβέρνηση δεν θα δείτε διώξεις δημοσιογράφων, όπως είχαν υποστεί οι άνθρωποι του ‘Φιλελεύθερου’ -όπως ξέρετε πάρα πολύ καλά- για το γεγονός ότι τόλμησαν να δημοσιεύσουν κάτι το οποίο δεν άρεσε στην προηγούμενη κυβέρνηση”. Σημείωσε δε ότι, “όσον αφορά την ουσία, εφόσον διερευνάται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης και το ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο, δεν θα ήθελα να μπω σε λεπτομέρειες. Θα περιμένουμε τα πορίσματα αυτών των αρμόδιων αρχών για το θέμα της χρηστής ή μη χρηστής διαχείρισης”. Υπενθυμίζεται πως τον Οκτώβριο του 2018 η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωνε κατηγορηματικά ότι δεν έχει βρεθεί κανένα στοιχείο κακοδιαχείρισης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι “οι υφιστάμενες δομές επαρκούν για τις μετακινήσεις τις οποίες έχουμε σχεδιάσει”. Με το βλέμμα στις αντιδράσεις ακροδεξιών στοιχείων στις περιοχές που υπάρχουν Κέντρα Ταυτοποίησης και Φιλοξενίας συμπλήρωσε ότι “υπάρχει μια ομάδα δέκα γενικών γραμματέων από διαφορετικά υπουργεία, που εμπλέκονται στην ομαλή μετάβαση και οι οποίοι σχεδιάζουν οτιδήποτε χρειαστεί, ως αντιστάθμισμα για τις τοπικές κοινωνίες, για να μην υπάρξει πρόβλημα, είτε αυτό αφορά τις δομές, είτε τις ιατρικές υπηρεσίες”....

Μαζεύοντας τα... ασυμμάζευτα

Δεν πέρασε απαρατήρητη η πρωτοβουλία του κ. Πέτσα να αναφερθεί, πριν την διαδικασία των ερωτήσεων στο χθεσινό briefing, στην “πρωτοβουλία του πρωθυπουργού που τάραξε τα λιμνάζοντα νερά στο κορυφαίο αυτό θέμα, που είναι ο επαναπατρισμός των γλυπτών του Παρθενώνα στον τόπο τους”. Επιδιώκοντας δε να… συμμαζέψει το ολίσθημα του πρωθυπουργού για το αίτημα δανεισμού των γλυπτών, ισχυρίστηκε ότι “άνθρωποι του πολιτισμού αγκάλιασαν αυτή την πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς στη συνέντευξή του στον ‘Observer’ αναφέρεται με σαφήνεια ότι ‘η απαίτησή μας για επιστροφή των γλυπτών ισχύει στο ακέραιο’ και ότι το Βρετανικό Μουσείο ‘δίνει μια χαμένη μάχη’»...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL