Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.6°C18.7°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.3°C16.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
13.7°C16.6°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C16.8°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.5°C
2 BF 71%
Έρευνα ΑΠΘ: Αναζωπύρωση του ιού από τέλη Ιουλίου έως τις 15 Αυγούστου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έρευνα ΑΠΘ: Αναζωπύρωση του ιού από τέλη Ιουλίου έως τις 15 Αυγούστου

Νέα στοιχεία δημοσιοποίησε το ΑΠΘ, από τη μελέτη την οποία διεξήγαγε το EnvELab (σ.σ. το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ) για τη διασπορά του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, προειδοποιώντας για επικείμενη έξαρση της πανδημίας.

Πιο συγκεκριμένα το εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και η ομάδα HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Ανθρώπινη Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ), σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Προηγμένων Σπουδών στην Παβία και την Πίζα της Ιταλίας, μελέτησαν τη διασπορά του κορονοϊού στην Ελλάδα και αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα των μέτρων περιορισμού της μετάδοσης του.

Υπολογίστηκε ότι για να έχουμε τον αριθμό κρουσμάτων που έχουμε την τελευταία εβδομάδα, αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 55 ασυμπτωματικούς φορείς που μπαίνουν στη χώρα (τουρίστες και γηγενείς που επιστρέφουν) την ημέρα. Αυτό οδηγεί σε αναζωπύρωση από το τέλος Ιούλη μέχρι το Δεκαπενταύγουστο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται παρότι «φαίνεται ότι η άνοδος της θερμοκρασίας, σε συνδυασμό με την αύξηση της υπεριώδους ακτινοβολίας και τη μεταβολή της υγρασίας κατά τη θερινή περίοδο, συντελούν στη μείωση της μεταδοτικότητας κατά την καλοκαιρινή περίοδο», τονίζεται στη μελέτη.

Η εξέλιξη της μεταδοτικότητας του ιού στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπ' όψιν την έλευση τουριστών

Από την ανάλυση των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων και προβλέψεων, γίνεται προφανής η σημασία τόσο της τήρησης των βασικών μέτρων προστασίας, όσο και του ελέγχου των τουριστών που θα εισέρχονται στη χώρα. Ταυτόχρονα, είναι σημαντική η συνέχιση των ελέγχων στον πληθυσμό, έτσι ώστε σε περίπτωση εντοπισμού τοπικών εστιών διάδοσης, να γίνονται στοχευμένες παρεμβάσεις άμεσου περιορισμού των επαφών, καθώς και ταχεία και σε βάθος ιχνηλάτιση των επαφών για αποφυγή περαιτέρω διάδοσης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του εργαστηρίου EnvELab του ΑΠΘ, ενώ ολόκληρη τη μελέτη

https://drive.google.com/file/d/1xBWYqidOwXqlDdQWuLGZMgUey5q8jm1x/preview

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL