Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η επιτυχία της νέας συλλογικής σύμβασης και οι επαγγελματίες "καταγγελιολόγοι"

Ανακοίνωση της Συσπείρωσης Δημοσιογράφων- Δούρειος Τύπος

Ένα σημαντικά θετικό βήμα για τα δικαιώματα των δημοσιογράφων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα αποτελεί η νέα συλλογική σύμβαση στην οποία συμφώνησε η ΕΣΗΕΑ με την κυβέρνηση. Με τη νέα σύμβαση βελτιώνονται αισθητά όλα τα θεσμικά ζητήματα, φτάνοντας μάλιστα και στην προ Μνημονίων περίοδο.

Η Συσπείρωση Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος θεωρεί ότι η θετική αυτή εξέλιξη, στην οποία συνέβαλε με όλες τις δυνάμεις της, μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για τις διεκδικήσεις του κλάδου και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια αποκτά μια νέα συλλογική σύμβαση. Τα βασικά σημεία της είναι:

* Περιλαμβάνονται οι αρχές δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, παρά την αρχική διαφωνία του υπουργείου.

* Γίνεται ένα καλό βήμα για τα πνευματικά δικαιώματα, καθώς αναγνωρίζεται ότι ανήκουν στο σύνολό τους στους συντάκτες - δημιουργούς και ότι το Δημόσιο αποκτά «μη αποκλειστική περιορισμένη άδεια χρήσης αποκλειστικά για τους σκοπούς της σύμβασης».

* Αυξάνονται οι άδειες που χορηγούνται στους δημοσιογράφους. Η κανονική φτάνει μέχρι τις 31 εργάσιμες, αποκαθιστώντας τα δικαιώματα που είχαμε στην προ Μνημονίων εποχή.

* Τίθεται όριο 7ωρης εργασίας με πενθήμερο για τους εσωτερικούς συντάκτες, δηλαδή κατοχυρώνεται το 35ωρο, ενώ σε μεγάλο βαθμό στην πράξη είχαν επιβληθεί το 8ωρο και οι 40 ώρες εβδομαδιαίως.

* Δεν θεσπίζεται κάρτα ωραρίου για τους δημοσιογράφους, ενώ οποιαδήποτε κάρτα εισόδου - εξόδου τυχόν χορηγηθεί θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για λόγους ασφαλείας.

* Κατοχυρώνονται τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και των εκλεγμένων εκπροσώπων.

* Αναγνωρίζεται ρητά ότι το 80% των δημοσιογράφων στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα πρέπει να είναι μέλη των ενώσεων συντακτών.

Παράλληλα με την επίτευξη συμφωνίας για τα θεσμικά θέματα συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για τα οικονομικά θέματα, με στόχο τη θεραπεία των απωλειών στη μνημονιακή εποχή.

Η Συσπείρωση Δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος θεωρεί ότι η αποτελεσματικότητα των συνδικαλιστικών φορέων κρίνεται από την επίτευξη των στόχων και όχι από τα μεγάλα λόγια και την ακατάσχετη «διαδικασιολογία». Γι’ αυτό και επικροτεί τις προσπάθειες και τις επιλογές του προεδρείου της ΕΣΗΕΑ στο θέμα της κατοχύρωσης νέας συλλογικής σύμβασης στο Δημόσιο.

Στην κατεύθυνση αυτή η διαπραγμάτευση για την ΚΥΑ που αφορά τα οικονομικά θέματα εξελίσσεται θετικά. Χωρίς μεγάλα λόγια, η Συσπείρωση θα συνεχίσει τη μάχη για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του κλάδου, αφήνοντας στην κρίση του όσους επιδίδονται σε ακατάσχετη καταγγελιολογία και όσους μετατρέπονται σε πλαγιοφύλακα ενός ακραίου και χωρίς αρχές πολιτικού ανταγωνισμού εξυπηρετώντας στενά κομματικά συμφέροντα. Άλλωστε, στόχος μας είναι η ουσία και όχι οι πρόσκαιρες εντυπώσεις. Πεποίθησή μας είναι ότι θα υπάρχουν αισθητές βελτιώσεις και στα οικονομικά θέματα αν τελικά τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από την πλευρά των συναρμόδιων υπουργείων. Και τότε κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του...

Δείτε όλα τα σχόλια