Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.2°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.3°C
3 BF 48%
Αγώνας των εργαζομένων στα ΜΜΕ για τον ΕΔΟΕΑΠ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αγώνας των εργαζομένων στα ΜΜΕ για τον ΕΔΟΕΑΠ

Αυτές τις μέρες αναμένεται να συνεδριάσει και να αποφασίσει το αρμόδιο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με επταμελή σύνθεση, προκειμένου να αποφασίσει επί της προσφυγής που κατέθεσαν οι εργοδότες (του Τύπου, των ραδιφώνων και των τηλεοράσεων) για την κατάργηση του πόρου 2% με τον οποίο ενισχύθηκε ο ΕΔΟΕΑΠ, το ταμείο των εργαζομένων στα ΜΜΕ, προκειμένου να επιβιώσει. Το ταμείο είχε μόλις προχωρήσει σε διεύρυνση της βάσης των ασφαλισμένων του, από 6.000 σε 32.000 ασφαλισμένους.

Πιθανή δικαίωση της εργοδοτικής πλευράς θα προκαλέσει ασφυξία στον ΕΔΟΕΑΠ. Την αγωνία των εργαζομένων και συνταξιούχων για το μέλλον του εκφράζουν με ανακοίνωσή τους οι ομοσπονδίες και ενώσεις των εργαζομένων στα ΜΜΕ (ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ, ενώσεις προσωπικού, τεχνικών κ.λπ.), καταγγέλλοντας «αδιαμφισβήτητη εικόνα της ακραίας και ανάλγητης συμπεριφοράς των εργοδοτών».

Το μήνυμα διαμαρτυρίας από όλες τις ενώσεις είναι ηχηρό: «Θα δώσουμε τον αγώνα μας μέχρις εσχάτων σε περίπτωση που επιχειρήσουν να πλήξουν ανεπανόρθωτα την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την επικούρηση και την πρόνοια των εργαζομένων και συνταξιούχων στον χώρο του Τύπου πανελλαδικά». Αναφερόμενες πιο συγκεκριμένα στην άρνηση καταβολής του 2% για το ταμείο των εργαζομένων, οι ενώσεις εργαζομένων σημειώνουν:

1. Για τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών υπενθυμίζουν προνόμια, επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές των τελευταίων χρόνων:

* Πήραν τη μείωση της φορολόγησης των εσόδων από τη διαφήμιση από το 20% στο 5%, σε πραγματικές τιμές έδωσαν 4 εκατ. ευρώ και πήραν ως αντάλλαγμα περί τα 30 εκατ. Η μείωση του φόρου αντισταθμίζει μέχρι και το κόστος των αδειών!

* Μόλις σε ένα έτος εισέπραξαν περί τα 2 εκατομμύρια ως επιδοτήσεις για τα τηλεοπτικά σίριαλ και θα συνεχίσουν να εισπράττουν τις ενισχύσεις αυτές.

2. Για τους εκδότες εφημερίδων πανελλαδικής κυκλοφορίας:

* Τα 7,5 εκατομμύρια (6+1,5) που εγκρίθηκαν για το 2019 για τη στήριξη των εντύπων ΜΜΕ δεν δόθηκαν ακόμη, με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας, η οποία, όπως δεσμεύτηκε διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, οφείλει να φέρει νέα ρύθμιση εντός του πρώτου διμήνου του 2020.

* Εδώ και ενάμιση χρόνο καρπώνονται το 4% επί των πωλήσεων, δηλαδή περίπου έξι εκατομμύρια ετησίως, με την αντίστοιχη μείωση των κρατήσεων. Το συνολικό όφελός τους δηλαδή θα ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η επιβάρυνσή τους από το 2% δεν ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια!

3. Την ίδια στιγμή εύλογα ερωτήματα προκαλεί και η προσφυγή των ιδιοκτητών των περιφερειακών εφημερίδων, οι οποίοι θα επιχορηγηθούν με 4 εκατομμύρια ετησίως επί τέσσερα έτη. Δηλαδή 16 εκατομμύρια συνολικά, ενώ δίνουν ψιχία στον ΕΔΟΕΑΠ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL