Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.5°C17.6°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
12 °C
10.8°C13.7°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.9°C15.5°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C17.5°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.0°C
0 BF 81%
Απόφαση ενίσχυσης «ημετέρων» εφημερίδων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απόφαση ενίσχυσης «ημετέρων» εφημερίδων

Ο Αϊ-Βασίλης με τα δώρα γίνεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη για καναλάρχες και εκδότες, καθώς μέρα με τη μέρα αποκαλύπτονται όλο και νέες «διευκολύνσεις» και «δωράκια» στους επιχειρηματίες των ΜΜΕ. Οι οποίες εξυπηρετούνται από το δημόσιο ταμείο και εις βάρος των πολιτών.

Μετά τις «διευκολύνσεις» του λεγόμενου ασφαλιστικού, νέες διατάξεις, αυτή τη φορά στο πρόγραμμα ενίσχυσης εφημερίδων, αποκαλύπτονται από τη φίλα προσκείμενη "Καθημερινή", σε δημοσίευμα με τίτλο «'Φωτογραφικές' διατάξεις στο πρόγραμμα ενίσχυσης εφημερίδων». Η "Καθημερινή" αποκαλύπτει Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία τροποποιεί προς το ευμενέστερο προηγούμενη ΚΥΑ των Χουλιαράκη και Κρέτσου, η οποία αφορά το πρόγραμμα ενίσχυσης των πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδων.

Με την τροποποιητική ΚΥΑ, που υπογράφει στις 15 Οκτωβρίου ο υφυπουργός Στέλιος Πέτσας, δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης (με συνολικό ποσό 6 εκατ. ευρώ για το 2019) μπορεί να είναι εφημερίδες χωρίς ασφαλιστική και χωρίς φορολογική ενημερότητα. Ακόμη κι αν υπάρχουν απαιτητές οφειλές από τους εργαζόμενους, η νέα ρύθμιση προβλέπει ότι το ποσό της ενίσχυσης θα πηγαίνει σ' αυτούς! Επιπλέον, μειώνει το όριο παλαιότητας των εφημερίδων που δικαιούνται επιδότησης. Ενώ η πρώτη ΚΥΑ προέβλεπε ότι επιδότηση δικαιούνται επιχειρήσεις που λειτουργούν 24 μήνες, πλέον το όριο κατεβαίνει στους 18 μήνες.

Οι «διευκολύνσεις» προφανώς έχουν συγκεκριμένους αποδέκτες, επιχειρήσεις Τύπου που δεν πληρούσαν τα κριτήρια για να ενταχθούν στο Πρόγραμμα. Η τελευταία ρύθμιση για το 18μηνο λειτουργίας κουμπώνει με τον χρόνο λειτουργίας της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», η οποία πλέον πληροί τα κριτήρια του νόμου.

Το δημοσίευμα της "Καθημερινής" έρχεται να προστεθεί σε σειρά και άλλων δημοσιευμάτων που πληροφορούν για «στραβοπατήματα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αυτή τη φορά, ωστόσο, το δημοσίευμα ερμηνεύεται από τον συμπολιτευόμενο Τύπο ως πόλεμος εκδοτών, Αλαφούζου - Χατζηνικολάου, με φρέσκια ακόμη τη γελοιογραφία της "Καθημερινής" που προκάλεσε την οργή του εκδότη της Real News.

Σημειώνεται ότι οι διευκολύνσεις στους εκδότες έρχονται να προστεθούν σε άλλες χαριστικές ρυθμίσεις από το δήθεν αναπτυξιακό, οι οποίες αφορούν: α) επιδότηση κάθε είδους τηλεοπτικών εκπομπών των καναλιών από τον αναπτυξιακό νόμο, β) απαλλαγή των καναλιών από την υποχρέωση για μετάδοση HD, δηλαδή από την υποχρέωση να επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες, γ) κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής πόθεν έσχες τόσο για τους εκδότες όσο και για τους μετόχους των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών.

ΑΓΓΕΛΑ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL