Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.0°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C14.1°C
2 BF 54%
Στάση εργασίας των δημοσιογράφων ενάντια στο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στάση εργασίας των δημοσιογράφων ενάντια στο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο

Με τρίωρη στάση εργασίας σε όλα τα ΜΜΕ, δημόσια και ιδιωτικά, αντιδρούν οι εργαζόμενοι στις προωθούμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης, που υπονομεύουν διαλυτικά τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και υποβαθμίζουν καίρια τη θέση και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Οι ενώσεις των δημοσιογράφων, του προσωπικού και των τεχνικών των εφημερίδων, των τεχνικών ραδιοφώνου και τηλεόρασης και των φωτορεπόρτερ αποφάσισαν την κήρυξη της τρίωρης στάσης την ερχόμενη Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης που έχουν κηρύξει οι ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα. Εν τω μεταξύ, την ίδια μέρα, η ΠΟΣΠΕΡΤ έχει κηρύξει για την ΕΡΤ 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση

Οι ενώσεις εργαζομένων στα ΜΜΕ διαπιστώνουν ότι με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο η κυβέρνηση προωθεί ένα είδος «ανάπτυξης» που μόνο προς όφελος της κοινωνίας και των εργαζομένων δεν θα είναι. Όπως σημειώνουν με ανακοίνωσή τους, με το νομοσχέδιο επιχειρούνται ο κυβερνητικός και εργοδοτικός έλεγχος των σωματείων και η καταστρατήγηση των ΣΣΕ.

* Κινδυνεύουν τα εργασιακά δικαιώματα καθώς αδρανοποιείται ο Οργανισμός Μεσολάβησης Εργατικών Διαφορών (ΟΜΕΔ). Συγχρόνως επέρχονται δυσμενείς μεταβολές για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, την υπογραφή, την εφαρμογή, την υποχρεωτικότητα και επεκτασιμότητα των ΣΣΕ.

* Ενισχύονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας: Προωθείται η μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση. Μπορούν ο εργοδότης και ο εργαζόμενος να... «συμφωνήσουν» για ορισμένο ή αόριστο χρόνο τη μετατροπή της πλήρους σε μερική απασχόληση, καθώς και σε κάθε μορφή εκ περιτροπής απασχόλησης.

* Υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών, καθώς και «ρήτρα εξαίρεσης» από την κλαδική σύμβαση για επιχειρήσεις υπό το πρόσχημα των «οικονομικών δυσκολιών».

* Εγκαινιάζεται η δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, στις οποίες «νόμιμα» θα καταστρατηγείται κάθε εργατικό δικαίωμα δίνοντας στους εργοδότες τη δυνατότητα σύναψης τοπικών συμβάσεων κάτω από τις κλαδικές.

* Δεν μένει αλώβητο ούτε το δικαίωμα στην απεργία, καθώς προωθείται η υποχρεωτική παρουσία στη Γενική Συνέλευση ενός σωματείου του 50% + 1 των ταμειακά τακτοποιημένων μελών, προκειμένου να είναι έγκυρη η απόφαση για απεργία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL