Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
9.2°C14.0°C
1 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.1°C
0 BF 100%
Δ. Βίτσας: Προτεραιότητα η "αποσυμπίεση" των νησιών και η ισοκατανομή των προσφύγων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ. Βίτσας: Προτεραιότητα η "αποσυμπίεση" των νησιών και η ισοκατανομή των προσφύγων

Με τους πρόσφυγες της δομής φιλοξενίας στην Δράμα συναντήθηκε μεταξύ άλλων ο Δ. Βίτσας στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας στη Β. Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό συζητήθηκαν στη σύσκεψη που είχε χθες στο ΥΜΑΘ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας με την υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας - Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου και τον επικεφαλής του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Γιώργο Αγγελόπουλο.

Όπως δήλωσε ο Δ. Βίτσας, που σήμερα ολοκληρώνει τη διήμερη επίσκεψή του σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στον βορειοελλαδικό χώρο, αυτές είναι η «αποσυμπίεση» των νησιών, η διαχείριση των ροών από τον Έβρο, η ισοκατανομή του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού σε όλη την Ελλάδα και τα προγράμματα ένταξης. Επισήμανε επίσης ότι το τελευταίο διάστημα οι προσφυγικές ροές από τον Έβρο και στα νησιά του Αιγαίου έχουν ελαττωθεί σημαντικά.

«Τώρα επικεντρωνόμαστε περισσότερο στη Σάμο, χωρίς βεβαίως να αφήνουμε τη Λέσβο, ενώ η Χίος, η Κως και η Λέρος θα έλεγε κάποιος ότι είναι σε μια πολύ καλή κατάσταση», υποστήριξε και τόνισε ότι κύριο μέλημα αποτελεί η διαχείριση των ροών από τον 'Εβρο, αλλά και η πάταξη των κυκλωμάτων των διακινητών. Εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα η Τουρκία θα άρει τις αντιρρήσεις της και θα αρχίσει να εφαρμόζει και πάλι την συμφωνία επανεισδοχής, ενώ χαρακτήρισε «καλή» τη συνεργασία για την αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στα χερσαία σύνορα. «Είμαστε σε μια καλή συνεργασία με την Τουρκία, αυξήθηκαν οι επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε σχέση με τα χερσαία σύνορα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στους 70.000 οι πρόσφυγες

Ανέφερε, επίσης, ότι σήμερα στην Ελλάδα διαβιούν 70.000 πρόσφυγες, που φιλοξενούνται είτε σε διαμερίσματα, στα 28 κέντρα φιλοξενίας και στα πέντε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, τα οποία, όπως είπε «σήμερα το πρωί (σ.σ.: χθες), είχαν 12.500 άτομα». Τόνισε «για να μη γίνονται συγχύσεις» ότι η χρηματοδότηση όλων των προγραμμάτων στέγασης και σίτισης προσφύγων και μεταναστών γίνεται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Δεν ισχύει το σύνηθες ότι "παίρνετε λεφτά από εμάς τους φτωχούς και τα δίνετε στους πρόσφυγες", που περνάνε διάφοροι καλοθελητές οι οποίοι θέλουν να διεγείρουν τον φόβο στην κοινωνία», σχολίασε.

Καλοδεχούμενος ο οικονομικός έλεγχος

Μίλησε και για την ανάγκη ισοκατανομής προσφύγων και μεταναστών σε όλη την ελληνική επικράτεια, παραδεχόμενος ότι ο βορειοελλαδικός χώρος σηκώνει μεγαλύτερο βάρος από αυτό που του αναλογεί στο προσφυγικό. «Είναι περίεργο να ζητάς από χώρες της Ε.Ε. να κάνουν μια ανακατανομή σε αυτούς τους πληθυσμούς, και στην ίδια σου τη χώρα να υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν κανέναν πρόσφυγα» ανέφερε ο Δ. Βίτσας. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» της Θεσσαλονίκης, όταν ρωτήθηκε για τα δημοσιεύματα που εμπλέκουν την Ελλάδα στο πόρισμα της OLAF σχετικά με τη δράση του EASO και το πώς αυτό χρησιμοποιήθηκε από τον αντιπολιτευόμενο και όχι μόνο Τύπο, τόνισε ότι «η στάση του αντιπολιτευόμενου Τύπου, αλλά και των στελεχών της Ν.Δ. είναι στάση αντιπολιτευτικής μανίας για μια ιστορία η οποία δεν έχει να κάνει με τίποτα με τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού στην Ελλάδα, αλλά έχει να κάνει με εσωτερικές διαδικασίες της Ε.Ε., γνωστές εδώ και καιρό. «Όσον αφορά τη διαχείριση και τη διοίκηση προσφυγικού μεταναστευτικού και ιδιαίτερα σε ζητήματα πάρα πολύ λεπτά και ευαίσθητα όπως είναι τα χρήματα, είμαστε ανοιχτοί σε κάθε έλεγχο. Είναι καλοδεχούμενος και εμείς θα βοηθήσουμε» επισήμανε ο Δ. Βίτσας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL