Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.0°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C21.9°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.9°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.3°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.8°C
2 BF 31%
Το υπ. Μετανάστευσης αποκτά "μυστικούς λογαριασμούς"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το υπ. Μετανάστευσης αποκτά "μυστικούς λογαριασμούς"

“Μυστικά λεφτόδεντρα” για “ζητήματα εθνικής ασφάλειας”, κατά τα πρότυπα του υπουργείου Εξωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα οποία γνωρίζει και αποφασίζει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, φτιάχνει με διάταξή του το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης που κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή και αναμένεται να συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την Τρίτη. Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο είναι η δεύτερη απόπειρα της κυβέρνησης να αλλάξει τις διαδικασίες ασύλου μέσα σε λίγους μήνες.

Μυστικά κονδύλια για δαπάνες εντός και εκτός Ελλάδος!

Η επίμαχη διάταξη με τα μυστικά κονδύλια, δηλαδή το άρθρο 55, δεν περιλαμβανόταν στις διατάξεις του νομοσχεδίου, που είχε τεθεί σε ηλεκτρονική διαβούλευση από τις 10 Απριλίου. Σύμφωνα με το άρθρο 55, “στον προϋπολογισμό του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου εγγράφεται ειδική πίστωση απορρήτων εθνικών αναγκών. Ως τέτοιες εθνικές ανάγκες και δαπάνες, οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν γνωστές χωρίς ζημία των συμφερόντων της χώρας, θεωρούνται αυτές που εμπίπτουν, άμεσα ή έμμεσα, στην εκπλήρωση της αποστολής τού ως άνω υπουργείου, όπως αυτή κάθε φορά εξειδικεύεται από τα αρμόδια προς τούτο όργανα, η διασφάλιση της εκπλήρωσης των οποίων συνιστά προστασία των εθνικών συμφερόντων στον τομέα αυτό, εντός ή εκτός Ελλάδος”(!).

Σύμφωνα με τη διάταξη, ο τρόπος διάθεσης χρημάτων από τα κονδύλια αυτά θα γίνεται “με απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και μετά από γνώμη της Επιτροπής Ειδικών Δαπανών της παρ. 6 του παρόντος. Για τις ανωτέρω δαπάνες δεν αποδίδεται λογαριασμός”.

Η τριμελής γνωμοδοτική Επιτροπή Ειδικών Δαπανών αποτελείται όμως από πρόσωπα που ορίζει πάλι ο υπουργός! Δηλαδή “α. Τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής ως πρόεδρο, τον οποίο αναπληρώνει, σε περίπτωση κωλύματος, ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο. β. Δύο προϊσταμένους διευθύνσεων υπηρεσιών του υπουργείου, οι οποίοι ορίζονται, με τους αναπληρωτές τους, από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου. Στην Επιτροπή μετέχει ως γραμματέας, χωρίς ψήφο, υπάλληλος του υπουργείου που ορίζεται από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου”.

Τα μυστικά έγγραφα των αποφάσεων θα καταστρέφονται

Επιπλέον, προβλέπεται ότι “όλα τα παραστατικά έγγραφα της δαπάνης και κάθε άλλο στοιχείο που κατέχει η Επιτροπή” σχετικά με τις δαπάνες “καταστρέφονται από τους προϊσταμένους των οικείων διευθύνσεων έξι μήνες, το αργότερο, μετά την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης. Η μη τήρηση της υποχρέωσης αυτής συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τους προϊσταμένους των οικείων διευθύνσεων”.

Και στρατός μετακλητών υπαλλήλων

Στο νέο νομοσχέδιο επίσης προβλέπονται θέσεις ειδικών συμβούλων-συνεργατών, σύστασης ομάδων εργασίας για την αντιμετώπιση εκτάκτων και επειγουσών αναγκών του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ενώ παραμένουν οι προβληματικές διατάξεις σχετικά με την παροχή διερμηνείας στους αιτούντες άσυλο, οι οποίες νομιμοποιούν παράνομες πρακτικές που παρατηρήθηκαν τους τελευταίους μήνες. Τέλος, το νομοσχέδιο ορίζει τις “Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές Νήσων (ΚΕΔΝ)”, ενώ προσθέτει διάταξη για ίδρυση μητρώων ΜΚΟ με... εξουσιοδότηση στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου για τη διευθέτηση επιμέρους ζητημάτων. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει ψηφιστεί σχετική τροπολογία από τον Φεβρουάριο και έχει βγει ήδη σχετική υπουργική απόφαση.

Γ. Μπουρνούς: Να αποσυρθεί η σκανδαλώδης διάταξη

“Παραχωρεί δηλαδή στον εαυτό του το δικαίωμα να διαχειρίζεται ειδική απόρρητη πίστωση, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν (παρ. 3 του άρθρου 55), ώστε να μπορέσει το αμέσως επόμενο διάστημα να μοιράζει με πρόσχημα 'ζητήματα εθνικής ασφαλείας' λεφτά σε ημέτερους", σχολίασε σχετικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς, υπενθυμίζοντας τα 500.000 ευρώ που δόθηκαν για τα απορρυπαντικά δίχτυα του Αλκ. Στεφανή και συμπληρώνοντας ότι, “με ήδη προαναγγελθείσα μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, η κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζει απτόητη να κατασπαράζει ξεδιάντροπα το δημόσιο χρήμα. Όπως ακριβώς έκαναν και το 2009, οδηγώντας το δημόσιο έλλειμμα στο 13%. Πρόκειται για (άλλη μια) σκανδαλώδη διάταξη που προσβάλλει τη νοημοσύνη μας. Ο κ. Μηταράκης οφείλει άμεσα να την αποσύρει. Κι αν δεν το κάνει αυτός, τότε οφείλει να το κάνει ο αρχηγός του”.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL