Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
13.6°C19.0°C
3 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.2°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.7°C
0 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.9°C14.9°C
2 BF 94%
ΣτΕ: Δικαστές θα ελέγχουν τα πόθεν έσχες των δικαστών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣτΕ: Δικαστές θα ελέγχουν τα πόθεν έσχες των δικαστών

 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε μεν ότι η ηλεκτρονική υποβολή πόθεν έσχες είναι υποχρεωτική και για τους δικαστές, ωστόσο ικανοποίησε το αίτημά τους να ελέγχονται οι δηλώσεις τους από τους ίδιους (δηλαδή από όργανο αποτελούμενο από δικαστές) ενώ απάλλαξε τους ανώτατους δικαστές από τον υποχρεωτικό έλεγχο και όχι τον δειγματοληπτικό όπως ισχύει για τις κατώτερες βαθμίδες των δικαστικών λειτουργών.

Επίσης, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, είναι αντισυνταγματική η υποχρέωση να δηλώνονται τα ποσά πάνω από 15.000 που βρίσκονται εκτός τράπεζας (στρώμα ή θυρίδες), καθώς και κινητά περιουσιακά στοιχεία (τιμαλφή, πίνακες κλπ)  των οποίων η αξία υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ τόσο για τους δικαστές όσο και για τους λοιπούς υπόχρεους (αιρετοί, δημοσιογράφοι, εκδότες, στρατιωτικοί, λιμενικοί, σωφρονιστικοί υπάλληλοι κλπ).

Ειδικότερα για τους δικαστές η ολομέλεια του ΣτΕ  σε έκτακτη συνεδρίαση δέχτηκε ότι θα... αυτοελέγχονται αφού το 15μελές όργανο που θα πραγματοποιεί τον έλεγχο των δηλώσεων θα πρέπει να συγκροτείται "τουλάχιστον κατά πλειοψηφία, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου του, από ανώτατους τακτικούς δικαστές, μέλη των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων". Το ίδιο ισχύει και για συζυγο δικαστικού/ής λειτουργού.

Επίσης σύμφωνα με την απόφαση, θεωρείται απρόσφορη η «καθιέρωση υποχρεωτικού ελέγχου των ανωτάτων δικαστών και όχι δειγματοληπτικού, όπως ισχύει για όλους τους υπόλοιπους δικαστικούς λειτουργούς".


Επίσης αντισυνταγματικό κρίθηκε το γεγονός ότι στην επίμαχη υπουργική απόφαση δεν προβλέπεται η πενταετής παραγραφή για τη διενέργεια και ολοκλήρωση του ελέγχου, καθώς και για τη διατήρηση των προσωπικών δεδομένων των υπόχρεων.

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: «Φοβάμαι ότι η Δικαιοσύνη θα εκτεθεί»

«Περιμένω να ενημερωθώ επίσημα» σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τα «πόθεν έσχες», συνομιλώντας με δημοσιογράφους.
 
Ωστόσο, ο κ. Παπαγγελόπουλος εξέφρασε τον φόβο του πως η Δικαιοσύνη «θα εκτεθεί».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL