Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
Εικαστικοί για την Οκτωβριανή Επανάσταση / Η μνήμη της επανάστασης στη Λάρισα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εικαστικοί για την Οκτωβριανή Επανάσταση / Η μνήμη της επανάστασης στη Λάρισα

φωτό: ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΤΑΜΠΛΗΣ

Το κτήριο φωτισμένο στο χρώμα της... επανάστασης, οι μαθητές της Big Band του Μουσικού Σχολείου της πόλης με ξεσηκωτικές ροκιές, η ποίηση του Μαγιακόφσκι και του Μπλοκ και η ζωγραφική εγκατάσταση του Θοδωρή Λάλου, με το κίτρινο "Τώρα" σε κόκκινο καμβά, στην ελληνική και ρωσική εκδοχή του, να κυριαρχεί πάνω από το φουαγιέ σηματοδοτώντας την έκθεση.

Όλα το Σάββατο το βράδυ παρέπεμπαν στη θεματική της έκθεσης "Η Μνήμη της Επανάστασης. Σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί" και όλα θύμιζαν περισσότερο γιορτή παρά συνηθισμένη βραδιά εγκαινίων στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα. Τελευταίος σταθμός της έκθεσης μετά το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης που τη διοργάνωσε και πρωτοφιλοξένησε, και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, θα τη φιλοξενήσει έως τις 30 Νοεμβρίου.

Η σημερινή πρόσληψη της Οκτωβριανής Επανάστασης και η ανανοηματοδότηση της ουτοπίας, σ' αυτή την τρίτη εκδοχή της έκθεσης, που στα 78 έργα σύγχρονων εικαστικών, μεταξύ των οποίων και 17 Θεσσαλών εικαστικών, δίνει τη δική της οπτική στα ιστορικά γεγονότα που "συγκλόνισαν" τον κόσμο και καθόρισαν την ιστορία του 20ού αιώνα. Υπενθυμίζει, όπως έλεγε εγκαινιάζοντάς την ο υφυπουργός Κώστας Στρατής, ότι: "Η σύγχρονη εικαστική δημιουργία κατάφερε να συναισθανθεί με ιδιαίτερη ευαισθησία και διεισδυτικότητα τις κρίσεις και τους μετασχηματισμούς που βιώνει η ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Και να ξαναθέσει στην καρδιά του προβληματισμού της επικαιροποιημένα πολλά από τα ζητήματα που έθεταν οι Ρώσοι καλλιτέχνες την εικοσαετία 1910-1930. Άλλοτε κριτικά και αναστοχαστικά, άλλοτε με χιούμορ και ελαφρότητα, παίζοντας με τα σύμβολα και τις φόρμες του παρελθόντος, πολιτικοποιούν εκ νέου την τέχνη και την τοποθετούν στο κέντρο του κοινωνικού και πολιτικού διαλόγου".

Άλλωστε κατά τον υφυπουργό "η επανάσταση, ως ιδέα και ως συμβάν, εξακολουθεί να εμπνέει. Εξακολουθεί να μας θυμίζει τον αγώνα του ανθρώπου για έναν καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο. Εξακολουθεί να θέτει τον ορίζοντα της πολιτικής μας επιθυμίας. Τον ορίζοντα της Ουτοπίας".

Η ιστορία οραματίζει

"Έκθεση πρόκληση" τη χαρακτήρισε από πλευράς του ο Απόστολος Καλογιάννης, δήμαρχος Λάρισας και πρόεδρος του Δ.Σ. της Δημοτικής Πινακοθήκης - Μουσείου Κατσίγρα, καθώς "σε μια εποχή αμφισβήτησης των ιδεολογιών και σε μια εποχή σύγχρονων πολιτικών αναζητήσεων το νήμα της Ιστορίας μπορεί να διδάσκει να οραματίζει" δίνοντας αφορμές στους δημιουργούς "να προσεγγίσουν ένα κορυφαίο γεγονός με τα μηνύματα, τα οράματα, τις ιδέες αλλά και τις ουτοπίες του". Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός επισήμανε την ιδιαίτερη νοηματοδότηση του πολιτισμού από τη μνήμη. Ποίηση Μαγιακόφσκι και Μπλοκ διάβασαν οι ηθοποιοί Ρήγας Αξελός και Χρυσούλα Χρήστου, ενώ τους προσκεκλημένους υποδέχτηκε η αντιπρόεδρος του ΔΣ της Δημοτικής Πινακοθήκης, Άννυ Ψάρρα.

Ο επιμελητής της έκθεσης Γιάννης Μπόλης, ιστορικός της Τέχνης - επιμελητής του ΚΜΣΤ, ξενάγησε στην έκθεση τον υφυπουργό Πολιτισμού, τον οποίο συνόδευε η Τζένη Βελένη, γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η οποία συμμετέχει με έργο της στη "Μνήμη της Επανάστασης". Οι δυο τους, νωρίτερα επισκέφθηκαν το αρχαίο θέατρο της Λάρισας και το βραβευμένο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, όπου ξεναγήθηκαν από την έφορο Αρχαιοτήτων Λάρισας Σταυρούλα Σδρόλια.

Στο κοινό το αρχαίο θέατρο

Στο αρχαίο θέατρο της Λάρισας ο υφυπουργός επανέλαβε ότι "δεν υπάρχει καμία μεταβίβαση ούτε παραχώρηση της διαχείρισης μνημείων, μουσείων, αρχαιολογικών χώρων ή ακινήτων αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος στην ΕΤΑΔ" σημειώνοντας ότι "η εξαίρεση που υπάρχει στην υπουργική απόφαση και στον νόμο με ένα γενικό χαρακτήρα θα γίνει και ονομαστική και θα κοινοποιηθεί δημόσια". Παράλληλα ανακοίνωσε ότι το αρχαίο θέατρο θα αποδοθεί στο κοινό την επόμενη τριετία και επίσης ότι έχει ήδη εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ύψους 3 εκατ. ευρώ, ενώ προγραμματίζεται και κρατική χρηματοδότηση.

Ο δήμαρχος από την πλευρά του ανέφερε ότι προχωράει ικανοποιητικά η διαδικασία για την υλοποίηση κατεδάφισης του κεντρικού κομματιού των κτηρίων που βρίσκονται μπροστά από το αρχαίο θέατρο της πόλης, ενώ έχει ολοκληρωθεί κατά 90% η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τις απαλλοτριώσεις. Η περιοδεία του υφυπουργού Πολιτισμού στην πόλη ολοκληρώθηκε στο Μουσείο Αντίστασης, χώρο ιδιαίτερου συμβολισμού ιστορικής μνήμης.

Πόλυ Κρημνιώτη

(φωτό: ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΤΑΜΠΛΗΣ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL