Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.1°C17.0°C
3 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.4°C13.8°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.4°C14.4°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.5°C14.1°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
1 BF 75%
Από την εφημερίδα "Παραπολιτικά" / Αποκατάσταση της Μαρίας Βλαζάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από την εφημερίδα "Παραπολιτικά" / Αποκατάσταση της Μαρίας Βλαζάκη

Χρειάστηκε να περάσουν τριάμισι χρόνια. Έστω κι έτσι, η αλήθεια πρυτανεύει και η εφημερίδα "Παραπολιτικά" ανακαλεί όλα τα δημοσιεύματα εις βάρος της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού Μαρίας Ανδρεαδάκη Βλαζάκη, που ξεκίνησαν αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της στο υπουργείο.

Ο Ευτύχης Παλλήκαρης, διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας "Επένδυση", και η εταιρεία Ελευθερία του Τύπου Α.Ε., σε γραπτή "δήλωση αποκατάστασης της αλήθειας" ανακαλούν όλα τα δημοσιεύματά τους από το 2015 έως σήμερα με τα οποία επιχειρούσαν να αμφισβητήσουν την αυθεντικότητα της διδακτορικής διατριβής της και ως εκ τούτου το επιστημονικό της κύρος, αλλά και την επαγγελματική και πολιτική πορεία της σε θέσεις ευθύνης της υπηρεσίας, όπως και την ηθική ακεραιότητά της. Ζητούν συγγνώμη από το αναγνωστικό τους κοινό, ενώ αποδίδουν τα δημοσιεύματα σε αξιοποίηση "ελλιπών δημοσιογραφικών πληροφοριών".

Η χαμηλών τόνων γενική γραμματέας το φθινόπωρο του 2017 προσέφυγε στη Δικαιοσύνη ζητώντας με εξώδικο τη δημόσια συγγνώμη και την άρση των συκοφαντικών και δυσφημιστικών κατηγοριών μετά τις δριμείες επιθέσεις που δέχτηκε για τη στάση της υπέρ της κήρυξης τμήματος της έκτασης του Ελληνικού ως αρχαιολογικού χώρου, όπως και συνέβη εν τέλει στο ΚΑΣ. Τότε ξαναθυμήθηκαν τα περί εγκυρότητας της διδακτορικής διατριβής της, παρ' ότι, από τον Μάιο του 2015, ο τότε υπουργός Πολιτισμού είχε απαντήσει από το βήμα της Βουλής αναλυτικά και αποστομωτικά.

Τελικά οι εναγόμενοι πριν από τη δίκη ζήτησαν εξωδικαστικό συμβιβασμό. Η γ.γ. παραιτήθηκε από την οικονομική της αξίωση για αποκατάσταση της ηθικής της βλάβης αφού το μόνο που επιθυμούσε ήταν η αποκατάσταση της αλήθειας και η άρση προσβολής της προσωπικότητάς της. Αυτή ωστόσο δεν ήταν η πρώτη φορά που η Μαρία Βλαζάκη υπέστη επιθέσεις για τη στάση της σε σειρά ζητημάτων κομβικής σημασίας του υπουργείου Πολιτισμού. Αποπέμφθηκε από τη θέση της γενικής διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς με φωτογραφική διάταξη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επί υπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη διαφωνία της με την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού τόσο στο θέμα της Αμφίπολης όσο και της μεταφοράς των σημαντικών αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης, ενώ δεν είχε καταθέσει τον τελικό πίνακα κατάταξης για την αξιολόγηση των υπαλλήλων. Η ίδια, δε, πληροφορήθηκε την καρατόμησή της ενώ βρισκόταν στο Μιλάνο, σε συνέδριο που διοργάνωσαν με αφορμή την ανασκαφή της στα Χανιά το Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης και το Πανεπιστήμιο IULM του Μιλάνου. Όταν μάλιστα ξαναφούντωσε το θέμα του Ελληνικού και τα εν λόγω δημοσιεύματα, ο Κ. Μητσοτάκης ζητούσε από τον πρωθυπουργό την παραίτησή της.

Για το υπερταμείο

Στο μεταξύ, για το θέμα της μεταβίβασης μνημείων, μουσείων και ακινήτων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στο υπερταμείο παρενέβη η Μαρία Βλαζάκη, την Παρασκευή, μιλώντας σε εκδήλωση του Μουσείου Χανίων: «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων δεν είναι ένας κωδικός αριθμός που μεταβιβάζεται με ΦΕΚ σε καμία εταιρεία και σε κανένα ταμείο. Τα αρχαιολογικά μουσεία, τα νεώρια, τα τείχη, τα φρούρια, και η ίδια η ανασκαφή ακόμη που διευθύνω, είναι εκτός οιασδήποτε συναλλαγής και ούτε πωλούνται ούτε μπορεί να εκχωρούνται στο όνομα καμίας πίεσης ή υποχρέωσης. Είμαι βέβαιη πως οι Χανιώτες πάντα θα αντιστέκονται με όλες τους τις δυνάμεις αν προκύψουν ποτέ απόπειρες εκχώρησης. Το ίδιο και εγώ» τόνισε, ενώ ξεκαθάρισε για την εμπλοκή του ονόματός της ότι "το θέμα που έχει ανακύψει πρόσφατα το πρωτοδιάβασα στον Τύπο. Για τον συγκεκριμένο κατάλογο δεν είχα καμία ανάμειξη ή έστω ενημέρωση κατά το παρελθόν".

Για το ίδιο θέμα ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής επανέλαβε στην ΕΡΤ ότι τόσο ο νόμος όσο και η Υπουργική Απόφαση είναι σαφής, εξαιρώντας από τις μεταβιβάσεις όλα τα ακίνητα πολιτιστικής κληρονομιάς. Πρόσθεσε ότι οι μόνες μεταβιβάσεις ακινήτων ενδιαφέροντος του υπουργείου Πολιτισμού που έχουν γίνει είναι εκείνες που πραγματοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση προς το ΤΑΙΠΕΔ, όπως τα ακίνητα της Πλάκας. Ο υφυπουργός δήλωσε ότι δεν έχει γίνει ούτε πρόκειται να γίνει καμία μεταβίβαση και ανέφερε πως θα εκκινήσει διαδικασίες προκειμένου να επιστραφούν στο υπουργείο Πολιτισμού και τα ακίνητα που είχαν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL