Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.2°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.0°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C11.9°C
0 BF 93%
Μπάντα της Φλώρινας: Η μουσική ενώνει τους λαούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπάντα της Φλώρινας: Η μουσική ενώνει τους λαούς

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η Μπάντα της Φλώρινας των αδελφών Βαλκάνη ιδρύθηκε πριν από έξι δεκαετίες από τον Τάσο Βαλκάνη, αλλά ήταν υπό την ηγεσία των δύο γιων του, του Γιώργου και του Λάζαρου, που η φήμη της άρχισε να υπερβαίνει τα όρια της περιοχής της Φλώρινας και γενικότερα της Δυτικής Μακεδονίας διαμέσου των εμφανίσεων και των δίσκων της, αλλά και των πολλών εκλεκτών συνεργασιών της, δισκογραφικών και συναυλιακών.

Με τη νεότερη γενεά, τους γιους των αδελφών Βαλκάνη, τους εξαδέλφους που αμφότεροι έχουν το όνομα Τάσος Βαλκάνης, να παίρνει σιγά - σιγά τη σκυτάλη η Μπάντα της Φλώρινας των αδελφών Βαλκάνη κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό τον νέο δίσκο της «Μελωδίας Ροδόσταγμα», μια αληθινά πολύ ενδιαφέρουσα και εξαιρετικά όμορφη εργασία. Με αυτή την αφορμή συνομιλήσαμε με τον Τάσο Βαλκάνη για τον γήινο και ζωογόνο ήχο των χάλκινων πνευστών οργάνων!

* Ήταν μόνο η επιθυμία σας να συνεχίσετε μια μουσική και οικογενειακή παράδοση ή και άλλοι λόγοι που έκαναν εσένα και τον εξάδελφό σου να γίνετε η τρίτη γενεά της Μπάντας της Φλώρινας;

Δεν ήταν μόνο η επιθυμία για τη συνέχιση της μουσικής οικογενειακής παράδοσης με την οποία τιμούμε τους προγόνους και τον τόπο μας, αλλά και η έλξη που μας ασκεί η ίδια η μουσική, η οποία μετατρέπεται σε αγάπη προς αυτήν και η αγάπη σε δημιουργία, μέσω της οποίας καταξιωνόμαστε και εμείς στην κοινωνία, όπως καταξιώθηκαν οι γονείς μας Γεώργιος και Λάζαρος Βαλκάνης, ο παππούς μας Τάσος Βαλκάνης και οι άλλοι πρόγονοί μας, τους οποίους ευχαριστούμε.

* Έχοντας κάνει και θεωρητικές μουσικές σπουδές είστε, νομίζω, σε θέση να πείτε καλύτερα από άλλους αν η Μπάντα της Φλώρινας εντάσσεται σε αυτό που αποκαλούμε «βαλκανική jazz», κάτι παράλληλο, αν όχι ανάλογο, με αυτό που έκανε και κάνει για παράδειγμα ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς.

Θεωρούμε ότι η αναπαραγωγή ενός μουσικού είδους που σχετίζεται με την παράδοση δίνει συνέχεια στην ύπαρξή του.  Όμως ο εμπλουτισμός του με άλλα στοιχεία του δίνει μια ιδιαιτερότητα κάνοντάς το πιο ενδιαφέρον και ελκυστικό. Δομούμε πάνω στο παλαιό το νέο και δημιουργούμε κάτι διαφορετικό. Μπορεί η μουσική της Μπάντας της Φλώρινας να χρησιμοποιεί μουσικά όργανα ανάλογα με αυτά της jazz, όμως δεν ταυτίζεται με αυτήν.  Έχει το δικό της ιδιαίτερο χαρακτήρα.

* Πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε η μουσική των Τσιγγάνων στη διαμόρφωση αυτού του ιδιώματος;

Τα χάλκινα πνευστά μουσικά όργανα έγιναν γνωστά στις βαλκανικές χώρες από τις στρατιωτικές μπάντες. Στη συνέχεια πέρασαν από τα στρατόπεδα στα αστικά κέντρα και από αυτά στην ύπαιθρο χώρα, όπου υιοθετήθηκαν και από τους Τσιγγάνους οι οποίοι έγιναν σχεδόν οι κύριοι χειριστές τους σε γάμους και πανηγύρια. Φυσικό λοιπόν ήταν η μουσική τους να ασκήσει μεγάλη επίδραση.

* Υπάρχουν και ανατολικά μουσικά στοιχεία στην παράδοση από την οποία αρδεύεται η Μπάντα της Φλώρινας ή είναι αποκλειστικά κεντροευρωπαϊκά και, κατά δεύτερο λόγο, δυτικοευρωπαϊκά;

Μπορεί να είναι λίγα, αλλά υπάρχουν. Αυτό το συναντούμε ήδη σε τραγούδια τα οποία είναι γραμμένα σε λαϊκούς δρόμους που προέρχονται από την Ανατολή.

* Θα λέγατε ότι η Μπάντα της Φλώρινας είναι μοναδική σε αυτό που κάνει στη χώρα μας;

Ως μουσικό σύνολο ακολουθούμε τη δική μας πορεία διαμορφώνοντας μιαν άλλη ταυτότητα. Ο ήχος και ο τρόπος απόδοσης των τοπικών ασμάτων είναι μοναδικός. Κατορθώσαμε να επιτύχουμε τη διάδοση των ήχων της δυτικομακεδονικής μουσικής παντού συνεργαζόμενοι με μεγάλους δημιουργούς και συνενώνοντας τους παραδοσιακούς με τους σύγχρονους λαϊκούς ήχους.

* Έχει αλλάξει ο τρόπος παιξίματος των οργάνων της Μπάντας της Φλώρινας μέσα στα χρόνια ή παραμένει ο ίδιος;

Ενώ τα μουσικά όργανα παραμένουν ίδια, έχει αλλάξει ο τρόπος παιξίματός τους διότι η Μπάντα της Φλώρινας καλείται να αποδώσει τη νέα μουσική δημιουργία με διαφορετική μορφή σε σχέση με αυτήν της «κλασικά» παραδοσιακής.

* Τι αλλάξατε και τι προσθέσατε ίσως εσύ και ο εξάδελφός σου από τότε που αναλάβατε τη διεύθυνση της Μπάντας της Φλώρινας;

Προσθέσαμε στο παραδοσιακό στοιχείο το σύγχρονο, χωρίς βέβαια το πρώτο να αλλοιωθεί, με σκοπό να κάνουμε πιο ελκυστική τη μουσική του τόπου μας στους νέους, ώστε να συμμετέχουν ευχάριστα ακόμα και στα παραδοσιακά πανηγύρια.

* Γιατί ένα σχήμα από μια ορεινή περιοχή της Ελλάδας αφιέρωσε το πρώτο κομμάτι (και βίντεο) του νέου δίσκου του στη «θαλάσσια αύρα»;

Όπως η θαλάσσια αύρα φέρνει δροσιά, έτσι και το κομμάτι θεωρούμε ότι αποτελεί μια ευχάριστη νότα που «δροσίζει» τα ώτα των ακροατών προκαλώντας την ποθητή τέρψη.

* Τι σας έκανε να συμπεριλάβετε στον δίσκο τα δύο medley παραδοσιακών και λαϊκών τραγουδιών μας σε ερμηνεία του Σταύρου Εμπεσλίδη;

Θέλοντας να ξεφύγουμε από τα αυστηρά πλαίσια του τοπικού στοιχείου αποφασίσαμε να εμπλουτίσουμε το ρεπερτόριό μας με τα εν λόγω τραγούδια αποδιδόμενα με τους ήχους των δικών μας μουσικών οργάνων. Το διαφορετικό έχει τη δική του μορφή και αξία και ασκεί έλξη στον ακροατή.

* Η μουσική, συγκεκριμένα αυτή που παίζει η Μπάντα της Φλώρινας, είναι μέσο σύσφιξης των σχέσεων των λαών, ακόμα και παράγοντας διατήρησης της ειρήνης στην περιοχή των Βαλκανίων; Πιστεύετε ότι υπό κάποιες συνθήκες το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με την Τουρκία;

Είναι γεγονός ότι η μουσική ενώνει τους λαούς, διότι αποτελεί στοιχείο πολιτισμού και εξευγενισμού των ανθρωπίνων ηθών, περισσότερο δε όταν οι άνθρωποι γειτνιάζουν και έχουν τα ίδια ακούσματα. Ναι, θα μπορούσε να συμβεί αυτό με τους Τούρκους, διότι υπάρχει σύνδεση μέσω του μικρασιατικού, ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού, στη διαμόρφωση του οποίου έπαιξαν σημαντικό ρόλο οι  Έλληνες πρόσφυγες. Όμως άλλαι αι βουλαί των απλών ανθρώπων και άλλα η πολιτική κελεύει...

* Αισθάνεστε το ίδιο άνετα όταν παίζετε στην περιοχή σας και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας μας;

Αισθανόμαστε άνετα παντού, διότι υπηρετούμε τη μουσική.  Όμως, όταν βλέπουμε ότι σε άλλα μέρη της Ελλάδας τυγχάνουμε θερμής υποδοχής και αποδοχής από τους ακροατές / θεατές όπως και στον τόπο μας, αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα και μας ωθεί να εργαστούμε με περισσότερο ζήλο προσφέροντας στο κοινό ό,τι καλύτερο για την ψυχαγωγία του.

* Ποια είναι τα προσεχή σχέδιά σας, σε σχέση με τον δίσκο αλλά και για ό,τι θα επακολουθήσει μετά από αυτόν;

Βασικός μας σκοπός αρχικά είναι να ακουστεί και να εκτιμηθεί θετικά το περιεχόμενο του δίσκου απ’ όλες αδιακρίτως τις ηλικίες των Ελλήνων, τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού. Έχοντας λοιπόν αυτή την παρακαταθήκη ελπίζουμε στον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας νέας εργασίας η οποία θα κινείται σε latin ύφος.

Ως ιδέα φαίνεται τόσο ενδιαφέρουσα, ώστε ανυπομονούμε να ακούσουμε το επόμενο πόνημα της Μπάντας της Φλώρινας, όποτε κι αν έρθει...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL