Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.6°C18.7°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.3°C16.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
13.7°C16.6°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C16.8°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.5°C
2 BF 71%
Σε θέσεις μάχης δύο μήνες πριν τις ευρωεκλογές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε θέσεις μάχης δύο μήνες πριν τις ευρωεκλογές

Σχεδόν δύο μήνες έμειναν για τις κάλπες των ευρωεκλογών, που για πρώτη φορά λαμβάνουν τόσο κεντρικά πολιτικά χαρακτηριστικά σε όλη την Ευρώπη αλλά κυρίως στη χώρα μας. Χθες, μάλιστα, στην Αθήνα ολοκληρώθηκε το διήμερο συνέδριο της ευρωομάδας της Αριστεράς, όπου δόθηκε το σύνθημα: "Για την Ευρώπη των πολλών".

Εξάλλου, ήδη από το 2014 και τις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν στο βαθύ σκοτάδι της κρίσης και των Μνημονίων, η ευρωπαϊκή Αριστερά, που εκπροσωπήθηκε στην υποψηφιότητα για την προεδρία της Κομισιόν από τον μετέπειτα πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, είχε τονίσει την ανάγκη για ήττα της λιτότητας και στροφή στην ανάπτυξη προς όφελος των κοινωνιών, για ανάκτηση της εργασίας. Σήμερα, η στρατηγική της Αριστεράς γίνεται ηγεμονική στο μπλοκ που διαμορφώνεται απέναντι στις νεοφιλελεύθερες εμμονές αλλά και στο τέρας της Ακροδεξιάς που δυναμώνει, καθώς τρέφεται από τα κενά και την απογοήτευση που γέννησαν η λιτότητα και η περιθωριοποίηση της δημοκρατίας και των λαών.

Πρόγραμμα για την Ευρώπη των πολλών

Έτσι, με πιο επιτακτική από ποτέ τη σύγκλιση όλων των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, τίθενται οι βάσεις για μια ουσιαστική προγραμματική συμπαράταξη αλλά και μια συμμαχία με τα τμήματα εκείνα των ευρωπαϊκών κοινωνιών που χτυπήθηκαν από την κρίση αλλά και τα νέα κινήματα, τους εργαζόμενους και τους νέους. "Μάχιμο πρόγραμμα δεν είναι ένα πρόγραμμα που διακηρύττει απλά τον αντικαπιταλισμό μας σε κάθε σελίδα, αλλά ένα πρόγραμμα που δείχνει ότι είμαστε έτοιμοι και ικανοί να δουλέψουμε με τους πολίτες για να αλλάξουμε τα πράγματα σήμερα" είπε χαρακτηριστικά το βράδυ της Παρασκευής, ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο Αλ. Τσίπρας.

Την ίδια στιγμή, οι διεργασίες στο στρατόπεδο του ΕΛΚ πιστοποιούν ότι οι παραδοσιακές δεξιές δυνάμεις επαναλαμβάνουν τα τραγικά λάθη του παρελθόντος υιοθετώντας την ατζέντα των ακροδεξιών. Από το πισωγύρισμα του Βέμπερ με την περίπτωση του Όρμπαν έως τον Ταγιάνι που εκθείασε τα... έργα που έκανε ο Μουσολίνι στην Ιταλία, ο νεοφιλελευθερισμός συνεχίζει να μπλέκεται "αρμονικά" με τις παρυφές του νεοφασισμού.

Στην τελική ευθεία οι διεργασίες με "σταθμό" την 27η Μαρτίου

Στο μεταξύ, στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ για την ολοκλήρωση του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος, καθώς το επόμενο διάστημα αναμένονται οι ανακοινώσεις των ονομάτων που θα συμπληρωθούν στους 16 πρώτους υποψήφιους και υποψήφιες που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα. Είναι δεδομένο ότι ο στόχος της Κουμουνδούρου είναι ένα δυνατό ψηφοδέλτιο, με προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους, προσφορά στους τομείς τους και με σημαντική κοινωνική αναφορά. Και φυσικά να εκφράζουν σε μεγάλο βαθμό το άνοιγμα σε ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις και χώρους, διατηρώντας παράλληλα τον αριστερό προσανατολισμό.

Σταθμός για την επόμενη μέρα στη χώρα μας είναι η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση της 27ης Μαρτίου, που θα πάρει τα χαρακτηριστικά ιδρυτικής συνδιάσκεψης του προοδευτικού μετώπου, καθώς από εκεί θα προκύψουν η κοινή πολιτική διακήρυξη και πλατιά εκλογική επιτροπή. Τις επόμενες ημέρες μάλιστα πρόκειται να πραγματοποιηθούν νέες επαφές μεταξύ της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ και εκπροσώπων των δυνάμεων που θα δώσουν το "παρών" σε αυτή τη νέα προσπάθεια, κάτω από την ομπρέλα "ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία".

Σειρά σημαντικών επαφών Τσίπρα στο εξωτερικό

Εκτός από τις πολιτικές διεργασίες, οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες περιλαμβάνουν σειρά σημαντικών επαφών του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της ισχυροποίησης του διεθνούς ρόλου της Ελλάδας. Πρώτος σταθμός το Ισραήλ την Τετάρτη, όπου θα διεξαχθεί η 6η τριμερής σύνοδος κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ με τη συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μ. Πομπέο. Όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Πομπέο θα συμμετέχει στη συνάντηση για να συζητήσει "βασικά θέματα ενέργειας και ασφάλειας που αντιμετωπίζει η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου".

Στις 28 Μαρτίου, ο Αλ. Τσίπρας θα μεταβεί στο Βουκουρέστι προκειμένου να λάβει μέρος στην τετραμερή σύνοδο Ελλάδας - Ρουμανίας - Σερβίας - Βουλγαρίας, όπου θα συζητηθούν θέματα ενίσχυσης της συνεργασίας στα δυτικά Βαλκάνια. Μια διαδικασία που τείνει να γίνει θεσμός, με την ελληνική πλευρά να αναγνωρίζεται ως παράγοντας σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή.

Οριστικοποιείται η επίσκεψη Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία

Μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει όμως και η επικείμενη επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στα Σκόπια. Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόκειται να πραγματοποιήσει μια ιστορικής σημασίας επίσκεψη, αφού θα είναι η πρώτη μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών Έλληνα ηγέτη στη Βόρεια Μακεδονία. Σύμφωνα με πληροφορίες. Το ταξίδι του Αλ. Τσίπρα αναμένεται να "κλειδώσει" το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απρίλιο.

Στη Βόρεια Μακεδονία βρέθηκε πριν από μερικές ημέρες η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σ. Αναγνωστοπούλου, η οποία τέθηκε επικεφαλής της διυπουργικής επιτροπής η οποία συγκροτήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο για την "ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL