Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

1.800 κτίσματα έτοιμα να μας πλακώσουν!

Πέρασαν 45 χρόνια από τη Μεταπολίτευση και οι εναλλασσόμενοι στην εξουσία εκσυγχρονιστές δεν εδέησαν να αναλάβουν δράση. Το μόνο που ολοκλήρωναν ήταν κονδύλια των έργων που τελείωναν πάντα πριν το έργο ολοκληρωθεί!

ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ εβδομάδα μάθαμε ότι υπάρχουν, μόνο στην Αθήνα, τουλάχιστον 1.800 παλιά οικοδομήματα έτοιμα να καταρρεύσουν, όπως μας ενημέρωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Δημαράς. Και γιατί το μάθαμε αυτό; Διότι πριν από δέκα ημέρες κατέρρευσε στις 6 τα ξημερώματα παλιά οικοδομή στο Γκάζι και καταπλάκωσε δύο αυτοκίνητα.

ΕΥΚΑΙΡΙΑ να μάθουμε τι γίνεται με τα κτίσματα που απειλούν, εκτός από παρκαρισμένα αυτοκίνητα, και τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων. Για να γίνει αντιληπτό το πρόβλημα, η νομοθεσία που διέπει τις επικίνδυνες οικοδομές είναι το Προεδρικό Διάταγμα της 13ης Απριλίου του 1929!

ΜΑΘΑΜΕ επίσης πως δεν υφίσταται ολοκληρωμένο μητρώο ούτε για τα διατηρητέα κτήρια. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο προχωρά σε χαρακτηρισμούς κτηρίων, είχε απαντήσει προφορικά πως έχει καταγράψει περίπου 11.500 διατηρητέα, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού, που επίσης προχωρά σε χαρακτηρισμούς, είχε απαντήσει προφορικά πως έχει καταγράψει 8.500.

ΠΕΡΑΣΑΝ δηλαδή 45 χρόνια από τη Μεταπολίτευση και οι εναλλασσόμενοι στην εξουσία, παρότι δήλωναν εκσυγχρονιστές, δεν εδέησαν να αναλάβουν δράση. Ούτε το Κτηματολόγιο και το Δασολόγιο δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν. Το μόνο που ολοκλήρωναν ήταν κονδύλια των έργων που τελείωναν πάντα πριν το έργο ολοκληρωθεί!

ΜΙΛΩΝΤΑΣ στην ΕΡΤ, ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Δημαράς σημείωσε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται τη διαμόρφωση ενός νομοθετικού πλαισίου προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να παρεμβαίνουν στα κτήρια που είναι επικίνδυνα και είτε να τα κατεδαφίζει είτε να τα αποκαθιστά και στη συνέχεια να τα αξιοποιεί.

ΚΑΙΡΟΣ να γίνει κάτι που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Κτίσματα που έχουν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους περνάνε με νόμο στην ευθύνη του δήμου, ο οποίος, αφού τα επισκευάσει, έχει το δικαίωμα να τα αξιοποιήσει μέχρι να αποσβεστεί το κόστος επισκευής τους.

ΚΑΙ ΑΥΤΟ δεν γίνεται μόνο για λόγους ασφαλείας, αλλά και για προστασία της αισθητικής κάθε γειτονιάς, κάθε πόλης. Όσα μάλιστα κτίσματα δεν είναι αξιοποιήσιμα κατεδαφίζονται και στην αξία πιθανής πώλησης του οικοπέδου συμπεριλαμβάνεται και το κόστος κατεδάφισης της δημόσιας δαπάνης. Είναι απλό και δίκαιο και πρέπει να γίνει επιτέλους πράξη.

ΥΓ.: Η αναφορά στο άρθρο της Κυριακής σχετικά με την ανάρτηση του κ. Αντώναρου είναι εσφαλμένη, καθώς ναι μεν η ανάρτηση ήταν δική του, αλλά αφορούσε άρθρο του Γ. Λακόπουλου το οποίο υιοθετούσε, χωρίς να γίνεται όμως αναφορά.

dchristou52@gmail.com

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

ΑΜΚΑ μόνο για Έλληνες

Δεν είχαν πει φυσικά πριν τις εκλογές ότι θα καταργήσουν τον ΑΜΚΑ για τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο. Πρώτον, για να μην αποξενωθούν από μια ομάδα φιλελεύθερων ψηφοφόρων.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο