Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
3 BF 62%
Φροντιστήριο Χουλιαράκη σε Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ: / Φροντιστήριο Χουλιαράκη σε Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ: Καταθέσαμε προϋπολογισμό όπως κάθε χώρα της Ε.Ε.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φροντιστήριο Χουλιαράκη σε Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ: / Φροντιστήριο Χουλιαράκη σε Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ: Καταθέσαμε προϋπολογισμό όπως κάθε χώρα της Ε.Ε.

Ούτε στο θέμα της σύνταξης του προϋπολογισμού δεν μπορούν να προσαρμοστούν στη μεταμνημονιακή πραγματικότητα η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, καθώς χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής απέδειξαν ότι δεν γνωρίζουν τις διαδικασίες που ισχύουν στην Ε.Ε. από το 2010. Χρειάστηκε να τους κάνει φροντιστήριο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, εξηγώντας ότι πλέον και η Ελλάδα θα καταθέτει, όπως όλες οι χώρες της Ε.Ε., προϋπολογισμό με "σενάριο βάσης". Υπενθύμισε δε ότι αυτό ισχύει για όλες τις χώρες της Ε.Ε., εκτός από τις χώρες που ήταν σε Μνημόνια.

"Σας λέω εκ των προτέρων ότι πρόκειται για το ίδιο προσχέδιο, με την ίδια δομή και τα ίδια οικονομικά μεγέθη - και μακροοικονομικές υποθέσεις και δημοσιονομικά μεγέθη", τόνισε ο Γ. Χουλιαράκης. Νωρίτερα, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος είχε υποστηρίξει ότι υπάρχουν δημοσιονομικές διαφορές στη μορφή του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου με το προσχέδιο που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15 του ίδιου μήνα.

Δ. Βέττας: Νέα πραγματικότητα

Ο προϋπολογισμός του 2019 είναι ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός και αποτυπώνει μια "νέα πραγματικότητα", τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βέττας και πρόσθεσε ότι την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% διασφαλίζουν η αύξηση των επενδύσεων, της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,1% σε σχέση με το 2018, των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών για το 2019 κατά 5,8%, των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών για το 2019 κατά 5,2%. "Η χώρα εισέρχεται πλέον στην κανονικότητά της. Και μέσα από μια συνετή και προσεκτική δημοσιονομική επέκταση, διασφαλίζεται ταυτόχρονα η δημοσιονομική αξιοπιστία της χώρας στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2019-2022", πρόσθεσε ο Δ. Βέττας, υπογραμμίζοντας τη "σταδιακή αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος για να στηριχθούν κυρίως οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και να καλυφθούν τα ελλείμματα που υπάρχουν στην κοινωνική προστασία".

Οι παρεμβάσεις

Ο Δ. Βέττας επεσήμανε τις 8 παρεμβάσεις που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση:

1. 3.000 εργαζόμενοι του προγράμματος "Βοήθεια στο σπίτι" μετατρέπονται από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

2. Πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση.

3. Πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου με οικογενειακά και οικονομικά κριτήρια ύψους 275 εκατ. ευρώ.

4. Επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών.

5. Σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% με μείωση 1% κατ' έτος.

6. Μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμομένων κερδών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, με σκοπό να μειωθεί από το 15% στο 10%.

7. Μείωση κατά 33% ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, μέτρο συνολικής δαπάνης 229 εκατομμυρίων ευρώ.

8. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά ή κατά 262,5 εκατ. ευρώ.

Χρ. Σταϊκούρας: Δεν βγήκαμε από το Μνημόνιο

Ο Χρ. Σταϊκούρας μίλησε για το "κύκνειο άσμα της σημερινής διακυβέρνησης. Σφραγίζει το τέλος ενός τετραετούς κύκλου της ελληνικής οικονομικής ιστορίας που τον χαρακτηρίζει η αυταπάτη, η ανευθυνότητα, ο τυχοδιωκτισμός, η αναποτελεσματικότητα και οι ιδεοληψίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ. Κυβέρνηση, που η στοιχειώδης προσαρμογή της στην πραγματικότητα κόστισε πανάκριβα στη χώρα και τους πολίτες της, ειδικά στα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα. Ευτυχώς, αυτός ο κύκλος κλείνει", υποστήριξε ο εισηγητής της Ν.Δ. Τα συμπεράσματα του προσχεδίου είναι: η Ελλάδα δεν έχει βγει ουσιαστικά από το Μνημόνιο, το πρόγραμμα απέτυχε, διότι δεν επιτεύχθηκε ο βασικός στόχος του, που είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων για την ασφαλή χρηματοδότηση της χώρας από τις αγορές, το υπερπλεόνασμα οφείλεται στην υπερφορολόγηση, οι συνταξιούχοι ήδη υφίστανται μειώσεις στις συντάξεις τους, δεν υφίσταται επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα.

"Ο κ. Σταϊκούρας σε μια κρίση ειλικρίνειας μπορεί να ψηφίσει τον προϋπολογισμό σας, γιατί είναι ένας φιλελεύθερος προϋπολογισμός" ισχυρίστηκε από πλευράς του ο Χ. Θεοχάρης.

Δ. Μάρδας: Άγχος της Ν.Δ. για την εξουσία…

"Δεν θυμάμαι ως πολίτης τέτοιο άγχος για την ανάκτηση της εξουσίας από κόμματα που την έχασαν. Υπάρχει ένα διαρκές άγχος που εκφράζεται με επικοινωνιακά τρυκ, όπως το να μας αποκαλείτε ψεύτες. Ψεύτες και κλέφτες χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ ο πατέρας του προέδρου της Ν.Δ." σημείωσε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Μάρδας.

Καταστροφολογική αντιπολίτευση

"Το κυβερνητικό αφήγημα για προϋπολογισμό χωρίς μέτρα, μόνο με αντίμετρα, καταρρίπτεται από τη βαριά κληρονομιά φόρων- εισφορών και περικοπών που ανέρχονται σωρευτικά πάνω από 20 δισ.", ισχυρίστηκε ο Γ. Κουτσούκος κατηγορώντας την κυβέρνηση για "υποκρισία" έναντι των συνταξιούχων.

"Το προσχέδιο με τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις που θέλει να κάνει η κυβέρνηση δεν αναιρεί τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του προϋπολογισμού. Δεν αναιρεί αλλά σηματοδοτεί, αντίθετα, κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης γιατί δεν υπάρχει κανένα μέτρο ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, όταν θα έχουμε το 2019 τον δεύτερο χρόνο καπιταλιστικής ανάπτυξης. Και το 2018 έχουμε και το 2019 θα έχουμε, όπως λέτε, παρ' όλα αυτά ανακούφιση δεν φαίνεται", εκτίμησε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

"Οι προτάσεις της συγκυβέρνησης, όπως περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, έχουν κοινωνικό πρόσημο. Γεγονός που, βεβαίως, ενοχλεί τη Ν.Δ., στον μέγιστο βαθμό, διότι θέλω να θυμίσω, κύριοι συνάδελφοι, την πολιτική σύγχυση της Ν.Δ. απέναντι στο θέμα των συντάξεων", τόνισε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστας Κατσίκης.

"Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για πρώτη φορά ο αστερίσκος είναι πιο σημαντικός από το κείμενο ή καλύτερα το σενάριο Β είναι πιο σημαντικό από το σενάριο Α. Κυριαρχούν η αβεβαιότητα και ο ετεροκαθορισμός. Όλα βρίσκονται στον αέρα. Η συμφωνία των Πρεσπών, η οικονομία, οι συντάξεις, η χρηματοδότηση της χώρας και το αύριο των πολιτών", υποστήριξε ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL