Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C17.6°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.2°C15.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
0 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 66%
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ / Στη ΔΕΘ με επένδυση στον φόβο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ / Στη ΔΕΘ με επένδυση στον φόβο

Με θετικό μήνυμα επιχειρεί να ανέβει στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν μπορεί όμως να κρύψει ούτε την αγωνία της Ν.Δ. για το ζήτημα των θαλασσοδανείων της και την εισαγγελική έρευνα, ούτε το δυσοίωνο μέλλον που επιφυλάσσει στους εργαζόμενους η εφαρμογή του νεοφιλελεύθερου προγράμματός του. Η προσπάθεια του Κ. Μητσοτάκη να στείλει μήνυμα με θετικό πρόσημο δείχνει εντελώς ανεδαφική, αφού το κόμμα του όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα πολιτεύεται “αρνητικά”, όπως με τη συνεχή προσπάθεια να επαναφέρει στην επικαιρότητα την πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι.

Την ίδια ώρα, ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης προσπαθεί μάλλον να φοβίσει, παρά να πείσει τους εργαζόμενους να αποδεχτούν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του, όπως στην περίπτωση του ασφαλιστικού, όπου εκμεταλλεύεται την ανησυχία των νέων ασφαλισμένων για τις μελλοντικές συντάξεις τους προκειμένου να “περάσει” την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Ιδιωτικοποίηση που θα ευνοήσει μόνο μερικές ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ θα προσφέρει επιπλέον ανασφάλεια στους εργαζόμενους για ενδεχόμενη κατάρρευση των ιδιωτικών εταιρειών που θα διαχειρίζονται τις εισφορές τους.

Παράλληλα, ο Κ. Μητσοτάκης επενδύει στην ατζέντα της ασφάλειας προκειμένου να προωθήσει μια πολιτική “νόμου και τάξης”, βασιζόμενος και πάλι στην ανασφάλεια των πολιτών. Αρνητικό πρόσημο έχει φυσικά και η ατζέντα της Ν.Δ. για τους θεσμούς με συνεχή κινδυνολογία για υποτιθέμενη διάβρωσή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Μάκη Βορίδη να ζητά παρεμβάσεις σε αυτούς ώστε να αποτραπεί η επιστροφή της Αριστεράς και των “ελαττωματικών” της ιδεών στην εξουσία.

Κοινωνικός αυτοματισμός πίσω από τα "θετικά" μέτρα

Ακόμα και τα “θετικά” μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Κ. Μητσοτάκη, όπως η μείωση των φόρων και των εισφορών, έχουν μια αρνητική διάσταση, αφού η Ν.Δ. δεν παραλείπει να τα συνοδεύσει με κοινωνικό αυτοματισμό. Η εξοικονόμηση των πόρων για τις μειώσεις, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Ν.Δ., θα προέλθουν από εξοικονόμηση δαπανών και παράδοση τμημάτων του κράτους στους ιδιώτες.

Η ατζέντα της Ν.Δ. για εξοικονόμηση δαπανών βάζει όμως στο στόχαστρο τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα προσπαθώντας να τους φέρει απέναντι στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Η Ν.Δ. και ο Κ. Μητσοτάκης έχουν προαναγγείλει απόλυση όλων των συμβασιούχων που εργάζονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ οι μόνιμοι υπάλληλοι θα στοχοποιηθούν επίσης με “πάγωμα” του μισθολογίου τους και δραστικό περιορισμό των νέων προσλήψεων.

Σπασμωδικές αντιδράσεις στις εξελίξεις με τα θαλασσοδάνεια

Η προσπάθεια της Ν.Δ. για “φυγή προς τα μπρος” και εκπομπή ενός θετικού μηνύματος προσπαθεί να καλύψει όμως και τον δικό της φόβο για τις εξελίξεις με τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων. Αυτό τουλάχιστον φανερώνουν οι σπασμωδικές αντιδράσεις των στελεχών της στις εξελίξεις. Λίγο μετά τη δικαστική ήττα της Ν.Δ. στην αντιδικία της με την Τράπεζα Πειραιώς, ο Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε ρύθμιση των χρεών του κόμματος χρησιμοποιώντας επιχειρηματολογία “όλοι μαζί τα φάγαμε”, η οποία όμως προκάλεσε περισσότερες αντιδράσεις.

Τώρα που οι εισαγγελείς καλούν για κατάθεση τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στο σκάνδαλο των θαλασσοδανείων, η Ν.Δ. αντιδρά και πάλι σπασμωδικά με αναφορές σε προσπάθειες “σπίλωσής” της στην πορεία προς τις εκλογές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL