Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.2°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.0°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C11.9°C
0 BF 93%
Κυριάκος Μητσοτάκης, αντιπρόεδρος του Εδεσσαϊκού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυριάκος Μητσοτάκης, αντιπρόεδρος του Εδεσσαϊκού

"Ευτυχώς για εμάς τους Έλληνες ο κ. Μητσοτάκης λέει ακριβώς τα ίδια πράγματα, με ακριβώς τις ίδιες λέξεις και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό..." δήλωσε χθες η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Μ. Σπυράκη. Και αισθάνθηκε την ανάγκη να το πει γιατί η διγλωσσία του Κ. Μητσοτάκη κοντεύει, πλέον, να τινάξει στον αέρα κάθε επικοινωνιακό σχεδιασμό της Νέας Δημοκρατίας.

Η ακριβής δήλωση του Κ. Μητσοτάκη στις 20.7.2108 στην "Süddeutsche Zeitung" είναι: "Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει τίποτε να προσφέρει στη χώρα. Στις 20 Αυγούστου λήγει το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Χρειαζόμαστε μια νέα κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον".

Λίγες ημέρες πριν, ο πρόεδρος της Ν.Δ. και κορυφαία στελέχη του κόμματος είχαν διαμαρτυρηθεί εντονότατα στον Μοσκοβισί, που επέμενε να λέει ακριβώς αυτό που είπε ο Κ. Μητσοτάκης στη γερμανική εφημερίδα: ότι το τρίτο Μνημόνιο είναι το τελευταίο. Το έκαναν γιατί τους χάλαγε την προπαγάνδα περί "τέταρτου Μνημονίου". Αλλά αυτήν την έχουν για εσωτερική κατανάλωση. Στους Γερμανούς τα λένε ακριβώς όπως ο Μοσκοβισί.

Διγλωσσία υπάρχει και στο θέμα των συντάξεων. Αυτή η ιστορία έρχεται από πολύ μακριά. Όταν το ΔΝΤ απαίτησε την προνομοθέτηση των περικοπών για το 2019, πίεζαν την κυβέρνηση να τη δεχτεί και να κλείσει την αξιολόγηση. Όταν η κυβέρνηση έφερε αντιμέτρα για τις περικοπές, τα καταψήφισαν.

Όλη τους η προπαγάνδα βασίζεται στο ότι οι συντάξεις το 2019 θα περικοπούν. Απαίτησαν από τον Μοσκοβισί να δεσμευτεί σε αυτό. Όταν διαπίστωσαν ότι έχουν εκτεθεί, κατέθεσαν τροπολογία για την μη περικοπή τους. Σχεδόν αμέσως ομολόγησαν ότι το έκαναν για λόγους τακτικής. Και συνεχίζουν να διατυμπανίζουν -και μέσα τους να ελπίζουν- ότι οι περικοπές του 2019 στις συντάξεις θα εφαρμοστούν.

Τι θα κάνουν όμως οι ίδιοι αν χρειαστεί να διαχειριστούν το θέμα; Εδώ αποφεύγουν να πουν οτιδήποτε. Ο Τ. Θεοδωρικάκος, σύμβουλος επικοινωνίας του Κ. Μητσοτάκη, είπε προχθές, μέσα από τα δόντια του, ότι "η τροπολογία για τη μη περικοπή τω συντάξεων ισχύει για τη δεδομένη χρονική στιγμή" -άρα δεν είναι θέση της Ν.Δ.- και ότι "αν αναλάβει η Ν.Δ. την εξουσία, θα εξετάσει το ζήτημα με βάση το γενικότερο πλαίσιο της οικονομίας" -άρα η Ν.Δ. δεν δεσμεύεται. Η Μιράντα Ξαφά, επίσης σύμβουλος του Κ. Μητσοτάκη, έχει αρθρογραφήσει υπέρ του αναγκαίου των περικοπών. Η επίσημη Ν.Δ. απλώς έκανε το κορόιδο.

Τελευταίο αλλά όχι έσχατο, το "Μακεδονικό". Πριν από μερικές εβδομάδες, μια άλλη γερμανική εφημερίδα, η "Frankfurter Allgemeine Zeitung" έγραψε ότι σύμφωνα με πηγές από το Βερολίνο "ο κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί επανειλημμένως ότι ως πρωθυπουργός δεν θα ακύρωνε μια συμφωνία για το ονοματολογικό. Το δημοσίευμα διαψεύστηκε από την Ν.Δ. με οργή. Στο εσωτερικό της χώρας η Ν.Δ. καταγγέλλει ως προδοτική τη συμφωνία των Πρεσπών και υποκινεί, με κάθε τρόπο και μέσον, τις κινητοποιήσεις των μακεδονομάχων επιδιώκοντας να προκαλέσει προβλήματα κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Αλλά στη "Süddeutsche Zeitung" ο ίδιος, πλέον, ο Κ. Μητσοτάκης και όχι κάποιες "πηγές από το Βερολίνο" είπε: "Οφείλω να σεβαστώ τη συμφωνία ως εθνικής δέσμευση της Ελλάδας, εφόσον αυτή κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο". Παίζοντας παιχνιδάκια με τα εθνικά θέματα και την Ακροδεξιά, στην προκειμένη περίπτωση η διγλωσσία είναι και επικίνδυνη.

Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα διγλωσσίας από τη Ν.Δ., που αφορούν τις συλλογικές συμβάσεις, την αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάτμηση της Β’ Αθηνών. Και επειδή, ορθώς, η κυρία Σπυράκη κατάλαβε ότι αυτή η κατάσταση υποτιμά την νοημοσύνη του κόσμου, βγήκε χθες να την υποτιμήσει λίγο ακόμα. Και όλοι θυμηθήκαμε το απαράμιλλο στυλ δηλώσεων που εισήγαγε στον δημόσιο λόγο εκείνος ο συμπαθέστατος αντιπρόεδρος του Εδεσσαϊκού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL