Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
3 BF 62%
Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν προτίθεται να αλλάξει όνομα... / Το Ποτάμι αποφασίζει αύριο για το μέλλον του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν προτίθεται να αλλάξει όνομα... / Το Ποτάμι αποφασίζει αύριο για το μέλλον του

Αύριο, έως το απόγευμα, το Ποτάμι θα έχει λάβει την απόφασή του για το εάν θα παραμείνει ή θα αποχωρήσει από το Κίνημα Αλλαγής. Το δεύτερο ενδεχόμενο εκτιμάται ως το πιθανότερο αν όχι προεξοφλημένο. Σε κάθε περίπτωση, την απόφαση θα λάβουν τα περίπου 200 στελέχη του κόμματος που συγκροτούν τη Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων (ΜΕΣΥΑ), όργανο που αντιστοιχεί στις Κεντρικές Επιτροπές των κομμάτων.

Εν όψει των αυριανών διαδικασιών που αναμένεται να οδηγήσουν στη διάσπαση του ΚΙΝ.ΑΛΛ., η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν έχει επιχειρήσει γεφύρωση των σχέσεων με τον Στ. Θεοδωράκη. Αντιθέτως, εκ μέρους της υπήρξε μόνο ένα τελεσίγραφο για συζητήσεις περί αποχώρησης που δεν μπορούν να εκκρεμούν. Την πίεση που απέφυγε να ασκήσει η ίδια ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας οι πιο "σκληροπυρηνικοί" εκ των βουλευτών της ΔΗ.ΣΥ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος και Ανδ. Λοβέρδος, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά με δηλώσεις που έδειχναν στο Ποτάμι την πόρτα της εξόδου. Προεξοφλώντας την αποχώρησή του, η Χαριλάου Τρικούπη έχει δηλώσει ότι ο φορέας θα συνεχίσει να ονομάζεται Κίνημα Αλλαγής.

Οι δημόσιες παρεμβάσεις του Στ. Θεοδωράκη από τη στιγμή που διερράγησαν οι σχέσεις του Ποταμιού με το ΠΑΣΟΚ με αφορμή το "Μακεδονικό" και έκτοτε έχουν υπάρξει σαφείς. Ο επικεφαλής του Ποταμιού σύμφωνα με πληροφορίες θα εισηγηθεί προς το Σώμα αποχώρηση από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Είτε το κάνει ευθέως είτε το περιγράψει με όρους επιδιώξεων που είχε θέσει συμπορευόμενος στον νέο φορέα, αλλά ποτέ δεν επιτεύχθηκαν δεδομένης της "πασοκοποίησης" του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Οι ολοήμερες εργασίες θα ξεκινήσουν με την τοποθέτηση-εισήγηση του Στ. Θεοδωράκη. Θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των βουλευτών του Ποταμιού και των ευρωβουλευτών. Μετά την ψηφοφορία, ο Στ. Θεοδωράκης θα μιλήσει το απόγευμα και θα ανακοινώσει την απόφαση σε σχέση με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και τι μέλλει γενέσθαι για το κόμμα. Ο ίδιος έχει προαναγγείλει ότι στην περίπτωση αποχώρησης, το Ποτάμι "υπήρχε και θα υπάρχει" και θα προχωρήσει αυτόνομα έως τις επόμενες εκλογές.

Αποχώρηση ζητούν και οι βουλευτές του

Αποχώρηση από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχουν ζητήσει και οι βουλευτές Γ. Αμυράς και Γρ. Ψαριανός, με τον τελευταίο μάλιστα να έχει δηλώσει σε προσωπικό επίπεδο ότι ήδη δεν ανήκει στον φορέα. Ο πρώτος δείχνει να είναι έτοιμος για μεταπήδηση στη Ν.Δ.

Από αντίθετη οπτική, ο Σπ. Δανέλλης έχει δείξει ότι με τη στάση που κράτησε το ΠΑΣΟΚ για το "Μακεδονικό" δεν μπορεί να υπάρξει ιδεολογική επαφή και κοινός τόπος. "Υπάρχουν μεγάλα ζητήματα που δυσκολεύουν το όλο εγχείρημα. Έπρεπε να υιοθετήσουμε άλλους όρους συνύπαρξης με σεβασμό στη συνύπαρξη και τη διαφορετικότητα. Δεν φαίνεται να επικρατεί αυτό και η συμπόρευση γίνεται δύσκολη" δήλωσε. Κατηγορηματικά υπέρ της αποχώρησης είναι και ο ευρωβουλευτής Μ. Κύρκος, δηλώνοντας και χθες ότι "όσο μένουμε στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. εξαφανιζόμαστε" και ότι είναι ουσιαστικότερη απάντηση "μια πολύ δύσκολη μάχη που θα μας επιτρέψει να δώσουμε ένα μέρος των απαντήσεων που θέλει ο ελληνικός λαός". Ο "συνεργαζόμενος" με το Ποτάμι Σπ. Λυκούδης, που αισθάνεται "συνδημιουργός" του ΚΙΝ.ΑΛΛ., δεν έχει τοποθετηθεί έως τώρα με σαφήνεια.

Πάντως, ορισμένα στελέχη έσπευσαν να προαναγγείλουν ότι αν αποχωρήσει το Ποτάμι, εκείνοι θα παραμείνουν στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ο Π. Καρκατσούλης δικαιολόγησε την απόφασή του δηλώνοντας ότι "πρέπει να ισχυροποιηθεί το μέτωπο των δυνάμεων που θα οδηγήσει στην πολιτική και κοινωνική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL