Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C14.6°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.1°C13.5°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C15.8°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 100%
Η κοινωνία πρέπει να μείνει όρθια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κοινωνία πρέπει να μείνει όρθια

Ο Δεκαπενταύγουστος, παραδοσιακό αποκούμπι όσων (όλο και περισσότερων μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης) δεν μπορούν να ξεφύγουν περισσότερο από το κλεινόν άστυ, γίνεται κομβικός, φουντώνει τις ανησυχίες, ιδίως από τη στιγμή που κανείς δεν είναι βέβαιος ότι θα τηρηθούν οι απαγορεύσεις για γλέντια και πανηγύρια.

Ο κορωνοϊός προσβάλλει όλο και νεότερους. Και σκοτώνει και νεότερους. Αυτούς που δεν αντέχουν άλλο να ζουν με τον φόβο, τον φόβο του ιού, που έρχεται να προστεθεί στον φόβο της νέας ύφεσης, που έρχεται να προστεθεί στις επιπτώσεις μιας δεκαετούς οικονομικής κρίσης.

Ομως ο φόβος -αυτό είναι που οφείλουν να καταλάβουν όσοι παίρνουν τις αποφάσεις- δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με περισσότερο φόβο. Χρειάζεται ελπίδα και προοπτική. Και αυτή είναι δουλειά της πολιτικής, που οφείλει να σχεδιάσει έτσι ώστε να προσφέρει ασφάλεια.

Ασφάλεια σε όλους επειδή, όσο αυξάνονται οι απελπισμένοι, τόσο θα χαλαρώνει η διαβόητη ατομική ευθύνη -είναι θέμα ψυχολογίας.

Τόσο οι απελπισμένοι θα ακούνε ανόητες θεωρίες συνωμοσίας, τόσο θα συμπεριφέρονται κατά τρόπο που θα πολλαπλασιάζει τις εστίες μόλυνσης, τις οποίες θα βρουν μπροστά τους και όσοι παίρνουν αποφάσεις έχοντας κατά νου μόνον τους "φίλους" τους.

Αν δεν ενισχύσεις το δημόσιο σύστημα, αν δεν ενισχύσεις την εργασία, αν δεν δώσεις οικονομική προοπτική σε όλη την κοινωνία, δεν θα πείσεις κανέναν να προφυλαχθεί από έναν θάνατο για να αντιμετωπίσει υγιής έναν άλλον. Η κοινωνία πρέπει (να αγωνιστεί και η ίδια για) να μείνει όρθια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL