Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.6°C18.7°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.3°C16.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
13.7°C16.6°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C16.8°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.5°C
2 BF 71%
Ευθύνες στον πρωθυπουργό από τον ΣΥΡΙΖΑ / "Ο Μητσοτάκης θα συνεχίσει να κρύβεται πίσω από τις αθλιότητες των υπουργών του;"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευθύνες στον πρωθυπουργό από τον ΣΥΡΙΖΑ / "Ο Μητσοτάκης θα συνεχίσει να κρύβεται πίσω από τις αθλιότητες των υπουργών του;"

"Ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει να κρύβεται για τρίτη μέρα πίσω από τις αθλιότητες των υπουργών του; Υιοθετεί όσα λέει ο κ. Γεωργιάδης; Αν ναι, δεν έχει παρά να κάνει ό,τι δεν τόλμησε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αν όχι, δεν έχει παρά να τον αποδοκιμάσει δημόσια και να τον στείλει σπίτι του", είναι το ερώτημα που έθεσε από χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνοντας παράλληλα το γάντι στη Ν.Δ. να βάλει ευθέως στο κάδρο τον Αλ. Τσίπρα, με το Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο να σιωπά, αν όχι να καλύπτει τον Άδ. Γεωργιάδη.

Δεν μπορεί να κρύψει τον πανικό του ο Γεωργιάδης

Με αφορμή τη χθεσινή αποκάλυψη της "Α" ότι οι τιμές των φαρμάκων στη διάρκεια της θητείας Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας καθορίζονταν από το υπουργικό γραφείο, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι ο υπουργός Ανάπτυξης δεν μπορεί να κρύψει τον πανικό του: "Στοχοποιεί τους προστατευόμενους μάρτυρες, στέλνει τους πολιτικούς του αντίπαλους σε ειδικά δικαστήρια και τους καταδικάζει σε ισόβια. Ο φόβος του για τις δικαστικές εκκρεμότητες ως προς το σκάνδαλο Novartis είναι πλέον πασιφανής". "Έριξα προβολέα στον Τσίπρα, γι’ αυτό έγινε αυτό", σχολίασε -φυσικά- στον ΣΚΑΪ ο Άδ. Γεωργιάδης, δίχως να διαψεύδει την ουσία της αποκάλυψης εκτοξεύοντας ξανά απειλές για φυλακές: "Αν αποδειχθεί ότι κάποιος υπέδειξε κάτι στον Σαράφη, θα πάει φυλακή, όποιος και να είναι", υπογράμμισε.

Το άδειασμα του αντεισαγγελέα σε Ν.Δ.-ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Την ίδια στιγμή, η Κουμουνδούρου υπογραμμίζει το "άδειασμα" των παράνομων μεθοδεύσεων Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. μετά το αίτημα του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς την Προανακριτική Επιτροπή να εφαρμοστεί η Υπουργική Απόφαση για κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων με χρήση ηλεκτρονικών μέσων, όπως είχε εξαρχής ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την εν λόγω υπουργική απόφαση, οι προστατευόμενοι μάρτυρες σε κάθε στάδιο της έρευνας μπορούν να εξετάζονται μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικών ή οπτικοακουστικών μέσων, προκειμένου να διασφαλιστούν οι όροι προστασίας τους.

Φ. Κουβέλης: Προφανής σκοπιμότητα

Μιλώντας στον ρ/σ. Στο Κόκκινο ο Φ. Κουβέλης σημείωσε ότι τέτοιοι μάρτυρες χαρακτηρίζονται με πράξη των αρμόδιων εισαγγελέων Πρωτοδικών ή του εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς και ουσιαστικά προστατεύονται γιατί μπορούν να βοηθήσουν στην αποκάλυψη και τη δίωξη των δραστών. Όπως εξήγησε, η ΚΥΑ 429/2018 καθορίζει τα μέτρα προστασίας τους, την ανωνυμία κ.ο.κ. και κατά συνέπεια τα όσα αποφάσισε η πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπή της Βουλής αποτελούν στοιχείο "που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα όσα ο νόμος λέει". "Ο μόνος που μπορεί να αποκαλύψει και να άρει τα μέτρα προστασίας είναι ο εισαγγελέας Διαφθοράς ή το δικαστήριο αν η υπόθεση έχει οδηγηθεί ενώπιον του δικαστηρίου με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις", τόνισε.

Εξήγησε δε ότι Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. θέλουν να δημιουργήσουν μια εικόνα που στρεβλώνει την πραγματικότητα, επιχειρούν να συγκαλύψουν ευθύνες που υπάρχουν και αναμειγνύουν ζητήματα που δεν έχουν καμιά σχέση με αυτά που διερευνά αυτή η Προανακριτική Επιτροπή. Ενώ τόνισε ότι επιχειρείται η διεύρυνση του κατηγορητηρίου αν και αυτό δεν μπορεί να γίνει βάσει νόμου και συντάγματος. "Η σκοπιμότητά τους είναι προφανής", υπογράμμισε ο Φ. Κουβέλης.

Ν. Παππάς: Ανταλλάσουν κατευνασμό Σαμαρά στο προσφυγικό με Novartis

"Είναι απολύτως προφανές ότι τη Ν.Δ. δεν την ενδιαφέρει η κατάθεση των μαρτύρων, διότι οι μάρτυρες αυτοί έχουν καταθέσει. Αυτό που ενδιαφέρει τη Ν.Δ. είναι η γραμμή Σαμαρά, που λέει ‘θα τους βγάλω τις κουκούλες’”, τόνισε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Ν. Παππάς. Όπως εκτίμησε ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, παίζεται και ένα εσωτερικό παιχνίδι στη Ν.Δ.:

"Ο κατευνασμός Σαμαρά στο προσφυγικό ανταλλάσσεται με τη γραμμή Σαμαρά στη Novartis". Όπως σημείωσε, αυτό που πρέπει να ενδιαφέρει όλους είναι "όταν κάποιος από το πολιτικό σύστημα δοκιμάσει να βάλει χέρι στο δημόσιο χρήμα και υπάρχει μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, ο τελευταίος να μη φοβάται και να μπορεί να πάει στις Αρχές" υπογραμμίζοντας πως η Ν.Δ. στέλνει μήνυμα για απόλυτη σιωπή σε αντίστοιχες περιπτώσεις. "Οι μάρτυρες, ανεξάρτητα εάν είναι αξιόπιστοι ή όχι, πρέπει να προστατεύονται και όχι να απειλούνται με τον νόμο του Λιντς", υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Χρ. Γιαννούλης: Είχαν την ευκαιρία να αποδώσουν ευθύνες στον Τσίπρα

"Η Ν.Δ. όταν βρίσκεται στη γωνία καταφεύγει στη μέθοδο της υστερίας, με κύριο εκφραστή της τον Άδωνι Γεωργιάδη. Ο κύριος Γεωργιάδης δεν δίστασε να αποκαλύψει δημοσίως τα ονόματα των δύο ‘προστατευόμενων μαρτύρων", σημείωσε ο Χρ. Γιαννούλης, στον ΣΚΑΪ. "Εάν η Ν.Δ. και το παρακολούθημά της, το ΚΙΝ.ΑΛΛ., ήθελαν να αποδώσουν ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα, είχαν τη ευκαιρία να το κάνουν", τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι όχι μόνο δείλιασαν, "αλλά ντράπηκαν, γιατί η πολιτική μεθόδευση έχει και αυτή τα όρια της".

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ ΣΤΟΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ:

"Κατάφωρη παραβίαση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα"

Ανοιχτή επιστολή προς τον επίτροπο Δικαιοσύνης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ιθαγένειας της Ε.Ε. Ντιντιέ Ρέιντερς απέστειλε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Δ. Παπαδημούλης ζητάει από τον επίτροπο να παρέμβει εν ονόματι της τήρησης του ευρωπαϊκού Δικαίου, της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος και όλων όσων πολιτών βάλλονται, κάνοντας λόγο για "εν εξελίξει κατάφωρη παραβίαση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα".

Επικαλούμενος το ευρωπαϊκό Δίκαιο, που προστατεύει τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, κάνει λόγο για συντονισμένη προσπάθεια, από την πλειοψηφία των μελών που απαρτίζουν την Προκαταρκτική Επιτροπή, εκφοβισμού των δύο προστατευόμενων μαρτύρων που έχουν κληθεί να καταθέσουν, με απώτερο σκοπό να αποκαλυφθούν οι ταυτότητές τους.

Σχετικά με το ένταλμα βίαιης προσαγωγής, ο Δ. Παπαδημούλης αναφέρεται σε συμπεριφορές που "παρεμποδίζουν όχι μόνο την εξέλιξη της ίδιας της έρευνας για ένα διεθνές σκάνδαλο, όπως αυτό της Novartis, αλλά λειτουργούν και στο συνειδησιακό καθήκον όσων σκοπεύουν να λειτουργήσουν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και να αποκαλύψουν σκάνδαλα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL