Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.4°C17.6°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.1°C14.9°C
1 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.9°C10.7°C
0 BF 81%
Στο πλευρό των εργαζομένων του ΟΤΕ ο Αλ. Τσίπρας / "Κανονικότητα δεν είναι η εργασιακή ανασφάλεια, αλλά οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο πλευρό των εργαζομένων του ΟΤΕ ο Αλ. Τσίπρας / "Κανονικότητα δεν είναι η εργασιακή ανασφάλεια, αλλά οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας"

Στο πλευρό των εργαζομένων του ΟΤΕ, που σήμερα ξεκινούν διαπραγμάτευση με τη διοίκηση της κερδοφόρας επιχείρησης για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας τους, στέκεται από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ενόψει των σημερινών συζητήσεων, ο Αλ. Τσίπρας υποδέχθηκε χτες την Ομοσπονδία Εργαζομένων του Ομίλου, εκφράζοντας τη στήριξή του στις κινητοποιήσεις και τα αιτήματά τους, τα οποία πέραν της υπογραφής ΣΣΕ αφορούν και στις απολύσεις εργαζομένων και την ελαστικοποίηση της εργασίας τους.

Έτσι, διόλου τυχαία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τη ρητορική και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της “ενθαρρύνει μια λογική ασυδοσίας” ακόμα και κερδοφόρων επιχειρήσεων προς όφελος μεγαλύτερων κερδών αλλά απέναντι στην εργασιακή ασφάλεια και την εργασιακή κανονικότητα. Εκ μέρους της Ομοσπονδίας και των εργαζομένων, ο πρόεδρος της ΟΜΕ-ΟΤΕ Δημήτρης Φούκας, ευχαρίστησε τον Αλ. Τσίπρα “για την απόλυτη στήριξη που έχουμε απο εσάς στον αγώνα μας”.

Συγκεκριμένα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί τις κινητοποιήσεις τους και επισήμανε πως ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί πάρα πολύ η κερδοφορία της εταιρείας, έχει μειωθεί πολύ το μισθολογικό κόστος, ιδιαίτερα σε σύγκριση και με άλλες χώρες. Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι αυτό “δεν δικαιολογεί μια πολιτική απολύσεων και μια πολιτική που θέλει να μην υπογραφεί νέα συλλογική σύμβαση εργασίας” και σημείωσε ότι “αυτή η στάση της εταιρείας -που δεν ήταν ίδια όσο εμείς ήμασταν κυβέρνηση- έχει να κάνει με το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση, μέσα από τη ρητορική αλλά και με τη νομοθετική πρωτοβουλία που έχει πάρει για να ακυρώσει παρεμβάσεις που είχαμε φέρει και εξασφάλιζαν τους εργαζόμενους, ενθαρρύνει μια λογική ασυδοσίας των επιχειρήσεων, ακόμα και αυτές με τη μεγαλύτερη δυνατή κερδοφορία”. Τόνισε ότι αυτή η λογική ασυδοσίας αφορά στο να επιτυγχάνονται ακόμα μεγαλύτερη κέρδη, συρρικνώνοντας όμως το μισθολογικό κόστος απέναντι και εις βάρος της εργασιακής ασφάλειας και της εργασιακής κανονικότητας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως πρόκειται για λαθεμένη πολιτική και πως η κανονικότητα είναι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και όχι η κατάργησή τους. Επέσεισε δε τον κίνδυνο που προκύπτει από τη στάση της διοίκησης του ΟΤΕ: “Αν δεν συμμορφωθεί με αυτή την κανονικότητα, τότε θα ακολουθήσουν κι άλλοι και θα οδηγηθούμε σε μια πολύ αρνητική εξέλιξη στην αγορά εργασίας, σε μια ζούγκλα...”. Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι ήδη υπήρξαν και έξι απολύσεις εργαζομένων του ΟΤΕ “που δεν συμμορφώθηκαν προς τας υποδείξεις”.

“Δεν μπορεί να λέμε για επιστροφή στην κανονικότητα και η κανονικότητα να σηματοδοτεί κι άλλη ελαστικοποίηση στη χώρα μας”, υπογράμμισε ο Δ. Φούκας, καλώντας όλα τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση “απέναντι σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα που πάει να δημιουργηθεί”. Σημείωσε ότι δεν είναι παράλογο το αίτημά τους για υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας στην πιο κερδοφόρα επιχείρηση στην Ελλάδα ούτε είναι παράλογο να ζητούν να μην υπάρχουν απολύσεις σε αυτόν τον όμιλο και εθελούσιες “με το πιστόλι στον κρόταφο”.

Ο πρόεδρος της ΟΜΕ-ΟΤΕ στηλίτευσε τη “σιωπή των ΜΜΕ” και τη “σπίλωση” του αγώνα τους, ενώ απαντώντας σε όσους προσπαθούν να πλήξουν τις κινητοποιήσεις τους με το επιχείρημα ότι κάνουν πολλές μέρες απεργία, σημείωσε ότι οι Γερμανοί συνάδελφοί τους έκαναν 11 εβδομάδες απεργία όταν ανακοινώθηκαν τα σχέδια της Deutsche Telekom.

“Εδώ, σήμερα, το παράλογο είναι ότι θέλουν κατάτμηση της εταιρείας, θυγατρικές εταιρείες με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, με απολύσεις εργαζόμενων”, είπε, περιγράφοντας ένα “επιχειρησιακό κέλυφος” με λίγους εργαζόμενους και ελαστική εργασία. Επισήμανε ότι, σε σχέση με το 2012, σήμερα υπάρχει μείωση του μισθολογικού κόστους περίπου 60% “και όλο αυτό πήγε σε μείωση θέσεων εργασίας και ελαστικές σχέσεις απασχόλησης”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL