Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.0°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C14.1°C
2 BF 54%
Κυβερνητικά αλληλοαδειάσματα για τις ακροδεξιές φιέστες / Τσουρούφλισμα στα μπάρμπεκιου του μίσους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβερνητικά αλληλοαδειάσματα για τις ακροδεξιές φιέστες / Τσουρούφλισμα στα μπάρμπεκιου του μίσους

Στα “αναμμένα κάρβουνα” των μπάρμπεκιου του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας “τσουρουφλίζεται” η κυβέρνηση. Ο σχεδιασμός του Μαξίμου για τη μετακίνηση 4.000 ατόμων “με προσφυγικό προφίλ” στην ενδοχώρα μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου προσκρούει στις έντονες αντιδράσεις των "γαλάζιων" δημάρχων. Παράλληλα, οι ξενοφοβικές εκδηλώσεις που προγραμματίζουν ακροδεξιά στοιχεία προκαλούν κυβερνητικό αλαλούμ. "Γαλάζια" στελέχη έσπευσαν να καλύψουν τις νοσηρές... ορέξεις των τραμπούκων έξω από τις προσφυγικές δομές κι ενώ η κυβέρνηση -σε επίσημο επίπεδο- αξιώνει “όλοι οι Έλληνες να βάλουν πλάτη” ώστε να επιτευχθεί απρόσκοπτα το πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Τα "φιλελεύθερα" προσχήματα έσωσαν οι Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ενώ ο πρωθυπουργός παρακολουθούσε (μέχρι προχθές) σιωπηλός και αμέτοχος τη ζοφερή εικόνα της κυβέρνησης.

“Μπούμερανγκ” το χάιδεμα των... ακροδεξιών αυτιών

Έσπειρε φθηνό αντιπολιτευτικό λαϊκισμό και θερίζει ακροδεξιές θύελλες η Ν.Δ. στο μέτωπο της προσφυγικής κρίσης. Οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου καλούνται πλέον να πείσουν τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας να “αγκαλιάσουν ανθρώπους με προσφυγικό προφίλ”, σε αντιδιαστολή με την προεκλογική επιλογή της Ν.Δ. να σιγοντάρει τις ρατσιστικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά των κατατρεγμένων.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ακολούθησε τη μέθοδο του κατευνασμού θεωρώντας ότι “οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών είναι σε έναν βαθμό δικαιολογημένες”. Ο Στέλιος Πέτσας, κινούμενος στην ίδια λογική, υπενθύμισε με νόημα στο τελευταίο briefing το πλέγμα κατασταλτικών μέτρων της κυβερνητικής πολιτικής “που βασίζεται στη φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής ή απόρριψης ασύλου, στις αυξημένες επιστροφές και στα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα”.

Βουλευτές της Ν.Δ. -που εκφράζουν τη διαφωνία τους “με το κυβερνητικό καλόπιασμα ακραίων ομάδων”- σημειώνουν με νόημα στην “Α” ότι “τα δείγματα κατανόησης στις ρατσιστικές αντιδράσεις περιθωριακών στοιχείων προσέφεραν πατήματα σε δικά μας στελέχη ώστε να προωθήσουν προσωπικές τυχοδιωκτικές ατζέντες”.

Σ' αυτό το φόντο, δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι οι υποστηρικτικές δηλώσεις των Κ. Κυρανάκη και Θ. Πλεύρη για τις προγραμματισμένες κτηνωδίες στα Διαβατά Θεσσαλονίκης εκδηλώθηκαν μετά τις δηλώσεις “κατανόησης” του κυβερνητικού εκπροσώπου για τις αντιδράσεις μερίδας κατοίκων της ενδοχώρας.

Πρωθυπουργική αφωνία

Επιπλέον, η πολυήμερη πρωθυπουργική αφωνία έναντι του ρατσιστικού κρεσέντο των δύο βουλευτών έδωσε το πάτημα και σε κυβερνητικά στελέχη -όπως ο υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης Θ. Καράογλου- να προσφέρουν πλήρη πολιτική κάλυψη στα μισαλλόδοξα φαγοπότια. Η ηγεσία της Ν.Δ. απέπεμψε ωστόσο μόνο ένα... τριτοκλασάτο στέλεχος από την Κοζάνη που μέσω χρυσαυγήτικης ανάρτησης ζητούσε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να ρίχνονται στο Αιγαίο...

Διαγκωνισμοί με Βελόπουλο με το βλέμμα στον... Σαλβίνι

Μετριοπαθή στελέχη της Ν.Δ. σημειώνουν ότι “νεότεροι βουλευτές της Ν.Δ. επιχειρούν να βάλουν υποθήκη για το προσωπικό τους μέλλον επενδύοντας στο ακραιφνές ακροδεξιό ακροατήριο”. Διαβλέπουν δε ότι “ίσως τα συγκεκριμένα επιδιώκουν να διαγκωνιστούν και με τον Βελόπουλο για τον προσεταιρισμό των ακροδεξιών ψηφοφόρων που... ψάχνονται μετά και την κατάρρευση της Χρυσής Αυγής”. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ακροδεξιάς Ελληνικής Λύσης, στρέφοντας το βλέμμα προς τους ψηφοφόρους της ναζιστικής οργάνωσης, τάσσεται υπέρ “της μεταφοράς των λαθροεισβολέων στα ακατοίκητα νησιά”. Παράλληλα, επιχειρεί να εκθέσει την κυβέρνηση μιλώντας ανοιχτά υπέρ “της καταγγελίας της Συμφωνίας των Πρεσπών” κι ενώ τα ρατσιστικά μπάρμπεκιου οργανώνονται από ομάδες “νεομακεδονομάχων”...

Θεματοφύλακες του “φιλελευθερισμού”

Τα αιχμηρά μηνύματα κατά του διδύμου Κυρανάκη - Πλεύρη ανέλαβε να στείλει η Ντόρα Μπακογιάννη από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός επέλεξε να τεθεί εκτός “κάδρου”. "Εγώ λέω ότι κάποιοι δικοί μας νέοι βουλευτές πιστεύω ότι δεν κατάλαβαν για τι μιλούσαν” ήταν η φράση - "άδειασμα" της πρώην υπουργού Εξωτερικών.

Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος προσυπέγραψε προχθές τις δηλώσεις της πρώην υπουργού Εξωτερικών, ενώ ο βουλευτής της Ν.Δ. και συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη Μ. Λαζαρίδης σημείωσε, με το βλέμμα στραμμένο στην εθνικιστική πτέρυγα της Ν.Δ., ότι “ακραίες φωνές δεν βοηθούν. Δεν αργεί να επωαστεί και πάλι το αυγό του φιδιού. Είναι ώρα οι πολιτικοί να αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα με προσοχή και νηφαλιότητα»...

Διχογνωμία για τις δηλώσεις Χρυσοχοΐδη

Έντονη δυσφορία προκάλεσε -εντός της Ν.Δ.- ο ισχυρισμός του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πως «το πρόβλημα στα νησιά είναι εκρηκτικό. Έξω και πέρα από κάθε δυνατότητα διαχείρισης». "Γαλάζια" στελέχη επισημαίνουν ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη “σηκώνει τα χέρια ψηλά εκθέτοντας τον εαυτό του, καθώς μόλις είχε αναλάβει υπουργός είχε μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για τη διαχείριση του προσφυγικού στη Μυτιλήνη και ειδικά στο ΚΥΤ της Μόριας και στο Καρά Τεπέ”.

Αντίθετα, συνομιλητές του πρωθυπουργού εκτιμούν πως οι δηλώσεις του Μ. Χρυσοχοΐδη ήταν “προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς πρέπει να καταδειχθεί για άλλη μια φορά προς τους εταίρους της Ε.Ε. η δυσκολία της χώρας να σηκώσει μόνη της το βάρος της προσφυγικής κρίσης”...

Η παρέμβαση Καραμανλή

Τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έθεσε τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος σε “ρεαλιστική και ανθρωπιστική βάση” σε πρόσφατη ομιλία του στο Λονδίνο. “Βεβαίως υπάρχει μια ισχυρή ανθρωπιστική διάσταση σ' αυτό το ζήτημα όσον αφορά την υποστήριξη και την αλληλεγγύη που πρέπει να επιδείξουν οι κοινωνίες μας σε ανθρώπους που έχουν μεγάλη ανάγκη” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Κ. Καραμανλής -στο πλαίσιο μιας συγκυρίας που φουντώνει η σεναριολογία ενόψει της πρότασης της Ν.Δ. για την Προεδρία της Δημοκρατίας- φρόντισε ωστόσο να μην αποκλίνει από την κυβερνητική γραμμή, δηλώνοντας ότι “όλοι καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει ένα όριο που δεν μπορεί να ξεπεραστεί. Ζητήματα κοινωνικής συνοχής, πολιτικής σταθερότητας, ακόμη και πολιτιστικής ταυτότητας βρίσκονται ήδη επί τάπητος και πιθανότατα θα οξυνθούν περισσότερο τα επόμενα χρόνια”...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL