Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.2°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.3°C
3 BF 48%
Ο προοδευτικός κόσμος και ο ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ, ανάχωμα στην δεξιά παλινόρθωση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο προοδευτικός κόσμος και ο ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ, ανάχωμα στην δεξιά παλινόρθωση

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έδειξε ήδη από τις πρώτες ημέρες της ότι θα αναπλήρωνε τα τεσσεράμισι χρόνια μακριά από τα κυβερνητικά έδρανα χωρίς να χάσει χρόνο. Ως εκ τούτου, μάλλον κανείς δεν πέφτει από τα σύννεφα βλέποντάς τη να ξηλώνει ένα προς ένα τα κεκτημένα που της προηγούμενης περιόδου από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα βλέπουμε να επαναλαμβάνεται -άραγε σαν φάρσα;- η εγκαθίδρυση ενός σκληρού κομματικού κράτους. Ενός δεξιού, αυταρχικού, πελατειακού κράτους.

Για τη δημοκρατία απέναντι στην παλινόρθωση

Στην αξιωματική αντιπολίτευση γνωρίζουν ότι απέναντι στην παλινόρθωση του κράτους της Δεξιάς, στο οποίο αναφέρθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βοιωτία την Πέμπτη, ο αγώνας για την δημοκρατία και την υπεράσπιση όσων κερδήθηκαν την προηγούμενη περίοδο περνάει μέσα από έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ.

Η ηγεσία επισημαίνει ότι προϋπόθεση γι’ αυτό -και στοίχημα ταυτόχρονα- είναι αφενός η αδιαμεσολάβητη επαφή με τον κόσμο και η ενεργός συμμετοχή των προοδευτικών πολιτών στο εγχείρημα. Η πολυπόθητη δηλαδή αντιστοίχιση της κομματικής με την κοινωνική βάση. Αφετέρου, η εκπόνηση ενός πειστικού αριστερού εναλλακτικού προγράμματος για μια προοδευτική διακυβέρνηση αλλά και η στοχευμένη αντιπολίτευση μέσα και έξω από τη Βουλή.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη Θήβα, η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές είναι ευκαιρία ο λαός να δει, να κρίνει, να συγκρίνει "και να καταλάβει ότι εδώ δεν έχουμε απλά μια νέα κυβέρνηση που ήρθε στην εξουσία, αλλά ένα σύστημα εξουσίας που παλινορθώθηκε και πρέπει να αγωνιστούμε ως δημοκρατική και προοδευτική παράταξη ώστε σύντομα να βρεθούμε σε θέση να ξαναφέρουμε τη χώρα στον σωστό δρόμο, της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων και της προόδου".

Μέτωπα και προτεραιότητες

Έτσι, η βεντάλια της αντιπολίτευσης ανοίγει και τα μέτωπα πυκνώνουν. Χωρίς καταστροφολογία: "Δεν είμαστε ο Μητσοτάκης που έλεγε για τέταρτο Μνημόνιο την ώρα που βγαίναμε από τα προγράμματα" επισημαίνουν στην Κουμουνδούρου. "Εκτός από τους οικονομικούς δείκτες που πάνε καλά, υπάρχουν και οι κοινωνικοί. Κι εκεί τα μαντάτα είναι μαύρα" έλεγε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας. Εργασιακά, παιδεία, φορολογικό, ΔΕΗ συνιστούν τα πεδία στα οποία θα δοθούν οι μάχες του επόμενου διαστήματος. Σε πρώτο πλάνο φυσικά βρίσκεται και το σκάνδαλο της Novartis με νέα πλέον δεδομένα και το προσφυγικό, όπου αναμένονται πρωτοβουλίες, πολιτικές και κοινωνικές. Όπως σημειώνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, "έχουμε δει δυστυχώς αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής συντομότερα απ' όσο περιμέναμε".

Όπισθεν ολοταχώς στον εργασιακό μεσαίωνα

Μόλις τις προηγούμενες ημέρες καταγράφηκε ρεκόρ δεκαοκταετίας στις απολύσεις, με 125.668 χαμένες θέσεις εργασίας, "έκρηξη" της εκ περιτροπής εργασίας που σε συνδυασμό με την κατάργηση της επεκτασιμότητας των ΣΣΕ, της αιτιολόγησης της απόλυσης και το πάγωμα της αύξησης του κατώτατου μισθού μας γυρίζουν πίσω στο εργασιακό καθεστώς του δευτέρου Μνημονίου. Εξάλλου, ο αρχιτέκτονας είναι ο ίδιος. Ο λόγος για τον Γ. Βρούτση. Βέβαια, το "σήμα" στην εργοδοσία είχε σταλεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό όταν έταζε στους επιχειρηματίες να σαρώσει τα "εμπόδια" στην ανάπτυξη.

Εις βάρος της μεσαίας τάξης το κλείσιμο δημόσιων ΑΕΙ

Στην Παιδεία, η κυβέρνηση και η "άριστη" υπουργός Παιδείας όχι μόνο ακυρώνουν την ενίσχυση της δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης καταργώντας 38 τμήματα ΑΕΙ που είχαν ιδρυθεί, αλλά στρώνουν και το έδαφος ώστε τα ιδιωτικά κολέγια, αμφιβόλου ποιότητας, να αποκτήσουν νέα... πελατεία. Τα πρώτα δώρα εξάλλου στους σχολάρχες δόθηκαν με το "αναπτυξιακό" νομοσχέδιο. Ήδη έχουν αντιδράσει έντονα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και πανεπιστημιακοί σε όλη την Ελλάδα. "Πλήττουν την περιφέρεια, αλλά κυρίως τη μεσαία τάξη, αφού κλείνουν την πόρτα στην δημόσια εκπαίδευση σε χιλιάδες παιδιά που τα μετατρέπουν σε πελάτες των κολεγίων" αναφέρουν κομματικές πηγές.

Άνθρακες ο θησαυρός στο φορολογικό

Ως προς το φορολογικό, η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι ο θησαυρός για τα μεσαία στρώματα αποδείχθηκε άνθρακες. "Η νεοφιλελεύθερη εμμονή της κυβέρνησης να δίνει πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλούς, αλλά και η απόφασή της να παραπέμψει στις καλένδες τη διαπραγμάτευση για μείωση του ελλείμματος και να μην χρησιμοποιήσει τον εγγυητικό λογαριασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που πετυχαίνει τη μείωση αυτή δεν επιτρέπουν τις αναγκαίες ελαφρύνσεις των μεσαίων στρωμάτων" σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι ακυρώνονται τα θετικά μέτρα για το 2020.

Ψηλά στην αντιπολιτευτική ατζέντα μπαίνει η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, τα golden boys και φυσικά την επιβάρυνση των καταναλωτών με την αύξηση των λογαριασμών. Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει τον Κ. Μητσοτάκη για "δώρο" στους τραπεζίτες με την παροχή ασυλίας, διά νόμου, για κακουργήματα όπως η απιστία, με το βλέμμα στα θαλασσοδάνεια κομμάτων και ΜΜΕ.

Novartis: Όχι στη συγκάλυψη, όχι στην παραγραφή

Ωστόσο, τις επόμενες ημέρες σε επίπεδο Βουλής ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει σε πρώτη προτεραιότητα τον αγώνα να μην συγκαλυφθεί και στο τέλος να μην παραγραφεί το σκάνδαλο της Novartis.

Η απόρριψη της ερμηνευτικής δήλωσης στο άρθρο 86 από τη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. με την οποία θα τελείωνε η ασυλία των υπουργών που έχουν χρηματιστεί, μοιάζει τροχιοδεικτική για τον πραγματικό στόχο της πλειοψηφίας. Σε κάθε περίπτωση, την Τρίτη η Προανακριτική Επιτροπή θα συνεδριάσει κανονικά εξετάζοντας τον Κ. Φρουζή, όπως ξεκαθάρισε ο Σπ. Λάππας. "Δεν θα διευκολύνουμε την επιχείρηση Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. συγκάλυψης και της μη εξέτασης μαρτύρων κλειδιά όπως ο Φρουζής" τονίζουν κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρωτοβουλίες στο προσφυγικό

Κορυφαίο ζήτημα συνιστά και το προσφυγικό, με την κυβέρνηση να βρίσκεται αντιμέτωπη αφενός με τη διαχειριστική της ανικανότητα και αφετέρου με το τέρας του ρατσισμού που η Ν.Δ. εξέθρεψε ως αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένονται πρωτοβουλίες από τις οργανώσεις και τους βουλευτές, ιδίως στη βόρεια Ελλάδα, για τη στήριξη των δημοκρατικών πολιτών, της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL