Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
13.6°C19.0°C
3 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.2°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.7°C
0 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.9°C14.9°C
2 BF 94%
Αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στην επιστολή Τασούλα για τον αποκλεισμό Τζανακόπουλου - Πολάκη / "Επέλεξε να λειτουργήσει ως πρόεδρος της πλειοψηφίας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στην επιστολή Τασούλα για τον αποκλεισμό Τζανακόπουλου - Πολάκη / "Επέλεξε να λειτουργήσει ως πρόεδρος της πλειοψηφίας"

Να συνηγορήσει υπέρ της μεθόδευσης Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. για την εξαίρεση Τζανακόπουλου - Πολάκη από την Προανακριτική επιτροπή επέλεξε ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας με επιστολή που έστειλε χθες στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Με δεύτερη επιστολή του, που προανήγγειλε χθες το απόγευμα, ζητάει μάλιστα από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στην αντικατάσταση των δύο μελών. Γι' αυτόν τον λόγο αναβάλλεται η συνεδρίαση της Τρίτης, η οποία μεταφέρεται για την ερχόμενη Πέμπτη, με νέα πλέον δεδομένα.

"Συνεργός στην παρανομία Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ."

"Ο πρόεδρος της Βουλής δυστυχώς σήμερα (σ.σ.: χθες) επέλεξε να λειτουργήσει ως πρόεδρος της πλειοψηφίας και όχι ως πρόεδρος του συνόλου της εθνικής αντιπροσωπείας" σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την απαντητική επιστολή Τασούλα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τις επόμενες ημέρες, πιθανόν τη Δευτέρα, ο Αλ. Τσίπρας θα ανταπαντήσει επίσημα για τη στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Κομματικές πηγές ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι ο Κ. Τασούλας με τη στάση του παρανομεί καθώς "γίνεται συνεργός στην παρανομία της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ.".

Δεν κατανοεί...

Στην πρώτη του επιστολή, ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρει, μεταξύ άλλων: "Η Ολομέλεια αποφάσισε τη συγκρότηση της Επιτροπής, όχι όμως και τη σύνθεσή της, όπως και ότι η Επιτροπή, εξαιρώντας δύο μέλη της, αποφάσισε επί της νομιμότητας της σύνθεσής της και όχι της συγκρότησής της. Επομένως, δεν είναι κατανοητό κατά τι παραβιάστηκε η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής από την απόφαση της Επιτροπής περί της εξαίρεσης δύο μελών της".

Όλα ανοιχτά

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί τον Κ. Τασούλα πως, αντί να αποκαταστήσει την κοινοβουλευτική τάξη, "επιλέγει να ευθυγραμμισθεί με μια καταφανώς παράνομη απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής, που παραβιάζει και το σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής". Παράλληλα, καλεί τον πρόεδρο της Βουλής να συνυπολογίσει "τις θεσμικές και πολιτικές συνέπειες της επιλογής του", αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Με τις τελικές αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις, με βάση τα νέα δεδομένα που θέτει η απόφαση Τασούλα, να αναμένονται σύντομα, ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί πως σε κάθε περίπτωση "δεν θα καταστεί συνεργός σε παράνομες, αντικοινοβουλευτικές και αντιθεσμικές πρακτικές". Όπως επισημαίνει η Κουμουνδούρου, "ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει προσηλωμένος στην τήρηση της νομιμότητας, του Κανονισμού της Βουλής και του συντάγματος, όπως επιτάσσει πάντα ο ρόλος και η παράδοση της δημοκρατικής παράταξης στον τόπο μας".

Κ. Τασούλας: "Πολυτιμότερος ο μάρτυρας"

Μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο Κ. Τασούλας, εξηγώντας το σκεπτικό της απάντησης του, ανέφερε ότι η Επιτροπή "απολαμβάνει τα προνόμια των δικαστών, μεταξύ των οποίων και την ανεξαρτησία". "Δεν είναι υπεκφυγή δική μου, αλλά συνταγματική επιταγή" ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά. Επιχειρώντας να απαντήσει με νομικά επιχειρήματα στις ενστάσεις του Αλ. Τσίπρα, ο Κ. Τασούλας παρατήρησε ότι για τα ζητήματα σύνθεσης της Προανακριτικής Επιτροπής δεν δύναται να αποφασίσει η υπερκείμενη δικαστική αρχή, άρα "μοιραία" η Επιτροπή αποφασίζει από μόνη της, με την αρχή της πλειοψηφίας. Σχολίασε ακόμα ότι στην δικονομία ο μάρτυρας είναι πολυτιμότερος για τη διαδικασία από τον ανακριτικό υπάλληλο, γι’ αυτό και δεν αντικαθίσταται.

Σε ερώτηση για το πώς θα εκλάβει πιθανή άρνηση του Αλ. Τσίπρα να αντικαταστήσει τους Π. Πολάκη και Δ. Τζανακόπουλο, ο Κ. Τασούλας σημείωσε ότι "θα το εκλάβω ως πείσμα". Σύμφωνα με την ενημέρωση, σε περίπτωση που ο Αλ. Τσίπρας αρνηθεί να αντικαταστήσει τους Τζανακόπουλο - Πολάκη, η Προανακριτική Επιτροπή θα συνεχίσει το έργο της με δύο μέλη λιγότερα.

Αρχικά Πόντιος Πιλάτος, μετά...

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω της επιστολής του ο Κ. Τασούλας επιχειρεί διά της πλαγίας και της νομικής οδού να απαλλαγεί ο ίδιος από την ευθύνη μεταφέροντάς την στον Γ. Μπούγα και στα μέλη της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στην Επιτροπή.

Παράλληλα όμως, αδειάζει εμφατικά την επιχειρηματολογία που επιχειρήθηκε να στηθεί από τους εκπροσώπους της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, περί "προηγούμενου" με την Εξεταστική για το Βατοπέδι. Μόλις λίγες ώρες πριν, το πρωί της Παρασκευής, η Μ. Σπυράκη από τον ΣΚΑΪ εμφανιζόταν βέβαιη, επικαλούμενη δημοσιεύματα, πως στην επιστολή Τασούλα θα αποτυπώνεται ότι "υπάρχει και προηγούμενο που η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής είπε ότι ήταν και μάρτυρες οι συμμετέχοντες και αποχώρησαν".

Το ίδιο υποστήριζαν και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Ουδεμία αναφορά έγινε όμως από τον πρόεδρο της Βουλής στην πρώτη επιστολή του. Ωστόσο, σε άτυπη προφορική ενημέρωση που έγινε αργότερα επιχείρησε να υποστηρίξει το επιχείρημα περί γνωμοδότησης για το Βατοπέδι.

Η αλλαγή στάσης του Μπούγα

Όπως τονίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται εμφανές πως αυτή η μεθόδευση γίνεται με εντολή Μητσοτάκη. Εξάλλου είναι αξιομνημόνευτη η αλλαγή στάσης του προέδρου της επιτροπής Γ. Μπούγα, ο οποίος στη συνεδρίαση της 22ας Οκτωβρίου σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, φέρεται να συμφώνησε με την ερμηνεία του ΣΥΡΙΖΑ πως δεν ευσταθεί το αίτημα εξαίρεσης Τζανακόπουλου - Πολάκη, μιλώντας για δυσερμήνευτες νομικές, αλλά και σοβαρές πολιτικές διαστάσεις, ενώ φέρεται να εκτίμησε πως ορθά ελέχθη πως η διάταξη του άρθρου 14 κάνει λόγο για μάρτυρα που όντως έχει ήδη εξεταστεί και όχι πριν. Βέβαια, ο ίδιος διευκρίνιζε ότι εκφράζει την προσωπική του άποψη. Γι' αυτό άλλωστε στην επόμενη συνεδρίαση άλλαξε άποψη και επέμεινε στην πρόταση για εξαίρεση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Αποκαλυπτικός ο Χ. Καστανίδης

Δεν συζητήθηκε ποτέ στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. η "πρωτοβουλία Κεγκέρογλου - Λιακούλη"

Αλ. Χαρίτσης: "Σκανδαλώδης παρανομία" η "πολιτική μεθόδευση της Ν.Δ. και της συνιστώσας του κ. Σαμαρά στο ΚΙΝ.ΑΛΛ."

Την ίδια στιγμή, εντύπωση προκαλεί η δήλωση του βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Χ. Καστανίδη στον ΣΚΑΪ, καθώς τόνισε ότι ποτέ δεν συζητήθηκε στο εσωτερικό του κόμματος η στάση του κόμματος στην Επιτροπή, κάνοντας λόγο για "πρωτοβουλία Κεγκέρογλου - Λιακούλη".

"Είναι σαφές ότι η εξαίρεση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την Προανακριτική Επιτροπή δεν αποτελεί μονάχα πολιτική μεθόδευση της Ν.Δ. και της συνιστώσας του κ. Σαμαρά στο ΚΙΝ.ΑΛΛ., αλλά και σκανδαλώδη παρανομία", σχολίασε μετά τις δηλώσεις Καστανίδη ο Αλ. Χαρίτσης. "Απόφαση του κόμματος δεν υπάρχει. Ο κ. Κεγκέρογλου πήρε, ως εδικαιούτο, μια πρωτοβουλία μαζί με την κ. Λιακούλη, αλλά τέτοιο θέμα δεν συζητήθηκε ποτέ, δεν ήρθε ποτέ στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας" είπε χαρακτηριστικά ο Χ. Καστανίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL