Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.5°C13.0°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C12.5°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
Ειρήνη Αγαθοπούλου: Η Sharareh Khademi δεν είναι μόνη της
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ειρήνη Αγαθοπούλου: Η Sharareh Khademi δεν είναι μόνη της

Η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κιλκίς κ. Ειρήνη – Ελένη Αγαθοπούλου παρευρέθηκε σήμερα το πρωί, Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019, στον Άρειο Πάγο στην εκδίκαση της υπόθεσης της Sharareh Khademi. Το ελληνικό δικαστήριο τον Σεπτέμβρη αποφάσισε πρωτόδικα την έκδοσή της στο Ιράν, μετά από ένταλμα της Ιnterpol, έπειτα από μήνυση που υπέβαλε ο άντρας της εις βάρος της, για ‘‘αρπαγή ανηλίκου’’, δηλαδή της κόρης της και για την πλαστογραφία του διαβατηρίου της.

Η ιρανή, εκτός από θύμα σκληρής ενδοοικογενειακής βίας, είχε έντονη πολιτική δράση και για αυτό το λόγο, θεωρήθηκε εχθρός του ιρανικού κράτους, καθώς συμμετείχε και βιντεογραφούσε διαδηλώσεις ενάντια στο αυταρχικό καθεστώς της χώρας. Αποτελεί ένα σύμβολο αντίστασης κατά του πατριαρχικού καθεστώτος, το οποίο δεν υπερασπίζεται κοινωνικά και νομικά τα δικαιώματα των γυναικών.

Η πρόταση της εισαγγελέως ήταν θετική στην έφεση της ιρανής, δηλαδή την μη έκδοση της στο Ιράν. Η οριστική απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται την 29η Οκτωβρίου.

Η κ. Αγαθοπούλου δήλωσε: «Η παρουσία μας σήμερα εδώ  στον Άρειο Πάγο για την εκδίκαση της Ιρανής  Sharareh Khademi που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο απέλασης  θεωρείται επιβεβλημένη και αναγκαία. Θεωρούμε χρέος μας να
υπερασπιστούμε την Sharareh Khademi και την κόρη της Diana, να μην τις αφήσουμε ομήρους - θύματα της αποδεδειγμένα ενδοοικογενειακής βίας.

Θεωρούμε επίσης και πιστεύουμε ότι το δίκαιο αίτημά της για μη απέλαση, θα εισακουστεί με την δέουσα προσοχή και ευαισθησία και από την ελληνική δικαιοσύνη. Αυτό εξάλλου επιτάσσει και η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης
που η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει κυρώσει και την οποία η Ελληνική Δικαιοσύνη κατά την έκδοση της απόφασής της οφείλει να λάβει υπόψη της.

Γνωρίζουμε επίσης ότι μια απόφαση επιστροφής εγκυμονεί άμεσο κίνδυνο για τη ζωή της καθώς αντιμετωπίζει την ποινή της εκτέλεσης. Με ανθρώπινες ζωές δεν παίζουμε.

Είναι ζήτημα δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ισότητας, η υπεράσπιση και το δικαίωμα των γυναικών θυμάτων βίας για μια ζωή δίχως φόβο. Αυτό υποδηλώνει η παρουσία μας εδώ.

Η Sharareh Khademi δεν είναι μόνη της. Είμαστε εδώ μαζί της και διεκδικούμε το δικαίωμά της
να μπορεί να ονειρεύεται για εκείνη και το παιδί της.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL