Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C15.5°C
1 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
1 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C13.2°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 71%
Με πακέτο θετικών μέτρων 3,5 δισ. ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ / Φοροελαφρύνσεις 1,2 δισ. ευρώ για το 2019 και μείωση του ΕΝΦΙΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με πακέτο θετικών μέτρων 3,5 δισ. ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ / Φοροελαφρύνσεις 1,2 δισ. ευρώ για το 2019 και μείωση του ΕΝΦΙΑ

Δέσμη θετικών μέτρων που αναμένεται να φτάσουν το 1,2 δισ. ευρώ το 2019 και συνολικά τουλάχιστον τα 3,5 δισ. για την τετραετία 2019-2022 αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες της "Α", κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη ΔΕΘ. Ο ίδιος αναμένεται γίνει αρκετά συγκεκριμένος σε ό,τι αφορά το τι θα ισχύει από 1.1.2019 και όχι τόσο για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν, ωστόσο δεν πρόκειται να αναφερθεί στα παραπάνω μεγέθη αριθμητικά. Και αυτό καθώς ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται για την επόμενη χρονιά θα πρέπει να συνεκτιμηθεί με τους θεσμούς, εκπρόσωποι των οποίων αναμένονται στην Αθήνα περί τις 10 Σεπτεμβρίου. Πάντως, η συνεκτίμηση αφορά μόνο το ύψος του δημοσιονομικού χώρου και όχι το πλαίσιο κατεύθυνσης πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ οι όποιες θετικές παρεμβάσεις αναμένεται να περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019, το οποίο θα κατατεθεί την 1η Οκτωβρίου στη Βουλή.

Δεν τίθεται θέμα έγκρισης

Στο ζήτημα αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, με συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο.

«Δεν τίθεται θέμα έγκρισης, με την έννοια της εποπτείας που υπήρχε» πριν από τους θεσμούς, σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Στο πλαίσιο των δημοσιονομικών ορίων και ενός προγραμματισμού, θα πρέπει προφανώς να είμαστε αρκετά προσεκτικοί στο κομμάτι των εξαγγελιών, για να έχουμε έναν 'καθαρό διάδρομο' στα δημοσιονομικά».

Η δουλειά που γίνεται από το κυβερνητικό επιτελείο «στοχεύει στο να δώσει, πράγματι, άμεσα μέτρα. Θα υπάρχει πακέτο άμεσων εξαγγελιών και μέτρων», συνέχισε, ενώ «θα υπάρχει πρόγραμμα τετραετίας, το οποίο θα εκτυλιχθεί από τα πολύ άμεσα μέτρα, από το 2019, μέτρα που θα νομοθετηθούν από τώρα και θα ισχύσουν το 2020».

Δεδομένη η μείωση ΕΝΦΙΑ σε δύο δόσεις

Ως παράδειγμα ανέφερε «το σενάριο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, που θα έχει άμεση εφαρμογή κατά ένα ποσοστό. Θα έχει δεύτερο ποσοστό το 2020. Αυτή τη στιγμή 'κλειδώνει' μια σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ. Αλλά δεν είναι μόνο η ποσοστιαία μείωση, είναι και η αλλαγή όλης της φιλοσοφίας. Αυτό θα εξαγγείλει ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ, την αλλαγή της φορολόγησης στην ακίνητη περιουσία, που πρέπει να αποκτήσει πολύ δικαιότερα χαρακτηριστικά, άλλες δομές, να είναι ένας φόρος που θα συμμετέχει πολύ λιγότερο από ό,τι σήμερα στα δημοσιονομικά. Προβλέπεται μια μείωση, που όμως πρέπει να εξειδικευτεί σε περισσότερες κοινωνικές κατηγορίες», αποκάλυψε ο Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της "Α", αναμένεται να υπάρξει μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% έως 30%. Στόχος της κυβέρνησης είναι η οριζόντια μείωση κατά 10% το 2019 μαζί με έναν οδικό χάρτη για νέα μείωση ώς 20% το 2020. Εξετάζεται επίσης η απαλλαγή των φτωχών νοικοκυριών που σήμερα δικαιούνται έκπτωσης 50% (με εισόδημα έως 9.000 ευρώ και αξία περιουσίας έως 85.000 ευρώ για άγαμους κ.λπ.).

Επίσης, εξετάζονται σενάρια για μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20%. Ο συντελεστής αυτός εφαρμόζεται για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και εφόσον υλοποιηθεί θα μειώσει την ετήσια φορολογική επιβάρυνση στους υπόχρεους. Στο "τραπέζι" βρίσκεται και η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από 29% στο 26%.

Μείωση σε εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους

Επιπρόσθετα, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης αναφέρθηκε και στη φορολογική ελάφρυνση των μικρομεσαίων, των ελεύθερων επαγγελματιών -επιστημόνων κ.ά.-, «όλα αυτά θα είναι ένα συνεκτικό σχέδιο. Θα έχουμε τις πολύ άμεσες εφαρμογές του, από την 1η Ιανουαρίου 2019, αλλά θα έχουμε και τον δημοσιονομικό χώρο που προβλέπουμε για την επόμενη τριετία - τετραετία. Θα νομοθετηθούν από τώρα». Επί της ουσίας, αυτό που εξετάζεται είναι η μείωση εισφορών για αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες.

Συν τοις άλλοις, στο σχέδιο της κυβέρνησης βρίσκεται τόσο η επιδότηση ενοικίου για πολίτες και νοικοκυριά που εντάσσονται στο πλαίσιο του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, όσο και η αύξηση της συμμετοχής του Δημοσίου στα φάρμακα

Σαφής η κατεύθυνση για συντάξεις

«Για το θέμα των συντάξεων» στη ΔΕΘ «θα υπάρξει μια τοποθέτηση, η κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι προφανής, έχει εκδηλωθεί με όλους τους δυνατούς τρόπους. Και αυτό θα γίνει, απλώς θέλει λίγο τον χρόνο του. Θα είμαστε έτοιμοι για πολύ συγκεκριμένες, δεσμευτικές τοποθετήσεις, με την κατάθεση του καινούργιου προϋπολογισμού, μετά τις 15 Οκτωβρίου», εντέλει «δεν υπάρχει θέμα, η κυβέρνηση το έχει εξαγγείλει με όλους τους δυνατούς τρόπους. Έχουμε μια εικόνα των δημοσιονομικών ορίων, έχουμε τις επικοινωνίες με την Ε.Ε. για το θέμα. Θα έχουμε νέα σε αυτό το ζήτημα, αλλά τις πολύ συγκεκριμένες ανακοινώσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες θα τις περιμένουμε λίγο».

Κοινωνικό μέρισμα και το 2018

«Είναι επίσης σαφές ότι θα έχουμε φέτος, τον Δεκέμβριο, τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, κατά κάποιο τρόπο για τρίτη χρονιά, τείνει να μονιμοποιηθεί», είπε ακόμη ο Χριστόφορς Βερναρδάκης. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά, σύμφωνα με πληροφορίες, πως θα είναι εφικτό να υπάρξει ένα ποσό της τάξης των 700 εκατ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να κατευθυνθεί εφάπαξ σε κατηγορίες πολιτών οι οποίες θα κριθεί ότι το έχουν περισσότερη ανάγκη. Το παραπάνω ποσό αναμένεται να δοθεί προς το τέλος της χρονιάς, ενώ λογικά θα προβλέπεται εντός του προσχεδίου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί την 1η Οκτωβρίου.

Επενδύσεις

Όσον αφορά το μέτωπο των επενδύσεων και της ανάπτυξης, θα υπάρξουν επίσης ανακοινώσεις, σύμφωνα με τον υπουργό, «η ΔΕΘ κινείται συνολικά προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό είναι και το πεδίο των διμερών επαφών που γίνονται με την Αμερική αυτή τη στιγμή, ως τιμώμενη χώρα φέτος. Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε μια ένεση στο επενδυτικό ενδιαφέρον».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL