Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
3 BF 62%
Παρέμβαση του Γ. Δραγασάκη στο σχετικό θεματικό συνέδριο: / Πρόδρομες μορφές οργάνωσης του μέλλοντος οι συνεταιριστικές τράπεζες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρέμβαση του Γ. Δραγασάκη στο σχετικό θεματικό συνέδριο: / Πρόδρομες μορφές οργάνωσης του μέλλοντος οι συνεταιριστικές τράπεζες

Ως τράπεζες του μέλλοντος χαρακτήρισε τις συνεταιριστικές ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, αφήνοντας παράλληλα “αιχμές” προς τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα. "Εισερχόμαστε σε μια φάση που συνιστά ευκαιρία για τη χώρα και οφείλουμε να την αξιοποιήσουμε, με αυξημένους βαθμούς ελευθερίας αλλά και αυξημένη ευθύνη" τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στο συνέδριο των συνεταιριστικών τραπεζών. Ακόμη, αναφέρθηκε σε επικείμενη νομοθετική ρύθμιση ώστε η κατάθεση των αποθεματικών των τραπεζών στην ΤτΕ να μην απειλεί την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, κάτι που θα αποτελέσει πρόνοια για τη ρευστότητα μικρότερων συνεταιριστικών τραπεζών.

Αιχμές κατά Στουρνάρα

"Η έξοδος από τα Μνημόνια επιτάσσει τη συγκρότηση μιας ευρείας κοινωνικής συμμαχίας για να προχωρήσουμε μπροστά και να μην παγιδευτούμε στο παρελθόν και τις παθογένειές μας" πρόσθεσε. «Δική μας πεποίθηση είναι ότι οι συνεταιριστικές μορφές οργάνωσης της κοινωνίας όχι μόνο δεν είναι υπολείμματα του παρελθόντος, αλλά συνιστούν πρόδρομες μορφές οργάνωσης του μέλλοντος» είπε και πρόσθεσε με νόημα ότι «διατυπώνονται απόψεις όχι μόνο λανθασμένες αλλά και παράλογες για δήθεν 'μη χρησιμότητα των συνεταιριστικών τραπεζών', όταν έχουμε συνθήκες υπερσυγκέντρωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά και γνωρίζουμε τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στην καταπολέμηση των περιφερειακών ανισοτήτων». Τα παραπάνω αποτελούν αναφορές στο πρόσωπο του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος πρόσφατα είχε δηλώσει ότι δεν είναι χρήσιμες οι συνεταιριστικές τράπεζες στην οικονομία.

Από εκεί και πέρα, σε σχέση με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για το ζήτημα, ανέφερε πως «δημιουργούμε έναν ευρύτερο προνομιακό χώρο για τις συνεταιριστικές τράπεζες μέσα από την ανάδειξη ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων, τη διαμόρφωση σχημάτων παροχής μικροπιστώσεων, τη συγκρότηση ενεργειακών κοινοτήτων κ.ά., καθώς υλοποιούμε και εμπλουτίζουμε την αναπτυξιακή στρατηγική, βασικός πυλώνας της οποίας θα είναι αυτό που ονομάζουμε 'παράλληλο σύστημα χρηματοδοτικών μέσων και εργαλείων'. Αυτό αποτελείται από τις συνεταιριστικές τράπεζες, τα ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία και την Αναπτυξιακή Τράπεζα».

Θ. Μητράκος: Αλλαγή σελίδας

Στην αλλαγή σελίδας στην οικονομία στάθηκε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Μητράκος. Ο Θ. Μητράκος επισήμανε τα σοβαρά επιτεύγματα που κατάφεραν να κρατήσουν τη χώρα ζωντανή έστω και με τεράστιο κοινωνικό κόστος, ενώ αναφέρθηκε με έμφαση στον εξαγωγικό προσανατολισμό της οικονομίας (εξαγωγές - τουρισμός). «Το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται στη σειρά για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο» ανάφερε.

Σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα, μίλησε για την απεξάρτηση από τον ΕLΑ, που ανέρχεται σήμερα σε 7 δισ. ευρώ, και στην αύξηση κατά 17 δισ. ευρώ των καταθέσεων από την ημέρα επιβολής των capital controls. Σχετικά με τις συνεταιριστικές τράπεζες, ο Θ. Μητράκος σημείωσε ότι το χαμηλό τους μερίδιο είναι πρόδρομος για ανάπτυξη, καθώς διαθέτουν ενεργητικό μόλις 2,6 δισ. ευρώ, 2 δισ. χορηγήσεις και 2,1 δισ. ευρώ καταθέσεις. Ως πρόκληση για τις τράπεζες συνολικά, αλλά και για τις συνεταιριστικές ειδικότερα, χαρακτήρισε την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων που παραμένουν σε υψηλό επίπεδο.

Ανάγκη ύπαρξης

Πιο πολύ παρά ποτέ διαπιστώνεται η ανάγκη ύπαρξης των συνεταιριστικών τραπεζών με στόχο τη χρηματοδότηση της τοπικής οικονομίας επισήμανε ο Ερβέ Γκιντέρ, γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών. Στην ανάγκη χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την αποφυγή αποκλεισμών από το πιστωτικό σύστημα των μικρότερων επιχειρηματικών μονάδων και την προώθηση της συνοχής και της κοινωνικής αλληλεγγύης αναφέρθηκαν οι Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της ΕΣΕΕ, και Γεώργιος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL