Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.2°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.0°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C11.9°C
0 BF 93%
ΕΝΟΧΛΗΘΗΚΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ "ΑΥΓΗΣ" / Ούτε μέτρα για τον κορωνοϊό ούτε... δημοκρατία στον στρατό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΝΟΧΛΗΘΗΚΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ "ΑΥΓΗΣ" / Ούτε μέτρα για τον κορωνοϊό ούτε... δημοκρατία στον στρατό

Ιδιαίτερα ενοχλημένος εμφανίστηκε χθες το πρωί στην ΕΡΤ ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, καθώς κλήθηκε, στην αρχή κιόλας της συνέντευξής του, να σχολιάσει το χθεσινό ρεπορτάζ της "Αυγής" για τις συνθήκες που επικρατούν στα στρατόπεδα εν μέσω κορωνοϊού.

Ερωτηθείς για το θέμα, ο Ν. Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για ανεύθυνη αντιπολίτευση και μίλησε για ρεπορτάζ που στηρίζεται σε καταγγελίες δικτύων, εννοώντας το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος, το οποίο αναδεικνύει συστηματικά εδώ και πολλά χρόνια τις προβληματικές συνθήκες που επικρατούν στον στρατό.

Πράγματι, το ρεπορτάζ συμπεριλαμβάνει στοιχεία και μαρτυρίες από το Δίκτυο Σπάρτακος, ωστόσο δεν περιορίζεται εκεί. Υπάρχουν δύο ακόμη αναλυτικές και αποκαλυπτικές μαρτυρίες από φαντάρους που εκπληρώνουν τη στρατιωτική τους θητεία σε στρατιωτικές μονάδες στη Θεσσαλία και στον νομό Κιλκίς. Η ίδια εικόνα προκύπτει και από το ρεπορτάζ μας για το στρατόπεδο στην Άσσηρο, όπου φαντάρος βρέθηκε θετικός σε κρούσμα κορωνοϊού.

"Δεν γίνεται δημοκρατικός στρατός"

Επί της ουσίας ο υπουργός απέφυγε να διαψεύσει το περιεχόμενο των καταγγελιών και, ακόμη χειρότερα, επιχείρησε να τις υποβαθμίσει, αναφέροντας ότι στηρίζονται σε ένα φορέα, τον Σπάρτακο, ο οποίος θέλει ένα στρατό πιο δημοκρατικό. "Αυτό δεν γίνεται!" ανέφερε σε έντονο ύφος.

Δήλωσε αναλυτικά: "Το πρώτο σχόλιο που έχω να κάνω είναι ότι αυτό το πεδίο δεν προσφέρεται για ασκήσεις αντιπολίτευσης και μάλιστα ανεύθυνης αντιπολίτευσης που στηρίζεται σε καταγγελίες δικτύων, που έχουν καταθέσει κάποιες ιδιαίτερες απόψεις για τη λειτουργία του στρατού, όπως ότι πρέπει να λειτουργεί με δημοκρατικές διαδικασίες, δεν γίνεται αυτό. Ή ακόμα λένε ότι δεν πρέπει να λειτουργεί καθόλου, να μην υπάρχει στρατός. Στρατός ό,τι και να γίνει πρέπει να υπάρχει, όπως και Ένοπλες Δυνάμεις. Ένοπλες Δυνάμεις λειτουργικές και αποτελεσματικές. Οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα στελέχη τους μάλλον, δεν έχουν την πολυτέλεια να μένουν σπίτι, προκειμένου να προστατευθούν από τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορωνοϊού, αλλά πρέπει με κάθε τρόπο να λειτουργούν. Κι εμείς οφείλουμε να λάβουμε όλα εκείνα τα μέτρα που χρειάζονται για να υπάρχει προφύλαξη".

Οι πρώτες κατακτήσεις των φαντάρων

Συνεχίζοντας ο υπουργός παραδέχτηκε επί της ουσίας ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής δεν είναι αρκετά, καθώς προανήγγειλε ότι η επόμενη ΕΣΣΟ (Εκπαιδευτική Σειρά Στρατεύσιμων Οπλιτών) θα καθυστερήσει να προκύψει και θα καταταγούν οι νεοσύλλεκτοι αρχές Ιουνίου και όχι Μαρτίου. Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, θα αρχίσει με τη νέα ΕΣΣΟ να διανέμεται στους φαντάρους και μια νάιλον συσκευασία με την οποία θα προμηθεύονται μερικά ζευγάρια γάντια, μερικές μάσκες, αντισηπτικό τζελ, αντισηπτικό σαπούνι κι ένα φυλλάδιο με οδηγίες προφύλαξης. Ικανοποιούνται έτσι, σε ένα βαθμό, δύο από τα αιτήματα των στρατιωτών, που αφορούν την αποσυμφόρηση των στρατοπέδων και την τακτική χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας. Με πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών, οι οποίες ξεπερνούν τις 1.000 σε πάνω από 80 μονάδες, οι στρατιώτες διεκδικούν ακόμη να γίνονται αμέσως τεστ μόλις κρίνεται απαραίτητο σε φαντάρους και μόνιμο προσωπικό, να μην τηρείται κανένα καθεστώς εξαίρεσης μεταξύ φαντάρων και στελεχών ως προς τα μέτρα προστασίας, να οριστούν σημεία σε όλη την Ελλάδα που θα γίνονται τα τεστ, με έξοδα του κράτους κ.ά.

Χ. Καφαντάρη: Χρειάζεται να ληφθούν ειδικά μέτρα

Θέση για το ζήτημα με αφορμή το ρεπορτάζ πήρε εκ νέου με δήλωσή της στην “Αυγή” και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη, η οποία βρισκόταν ανάμεσα στους 33 βουλευτές του κόμματος που κατέθεσαν σχετική ερώτηση στη Βουλή πριν λίγες ημέρες. «Τις τελευταίες ημέρες άρχισαν να δημοσιεύονται ειδήσεις για κρούσματα Covid 19 σε στρατιωτικές μονάδες ανά την Ελλάδα, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα. Έστω και καθυστερημένα πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα για τους υπηρετούντες καιτα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων» σημείωσε.

Όπως επισήμανε, εκτός από τα αναγκαία μέτρα προστασίας, στην περίπτωση του στρατού θα χρειαστεί να ληφθούν και περαιτέρω ειδικά μέτρα. «Πέραν της ανάγκης εφοδιασμού με μέσα ατομικής προστασίας, προσωπικής υγιεινής των υπηρετούντων και τήρησης των σχετικών κανόνων υγιεινής, πρέπει να ληφθούν ιδιαίτερα μέτρα κάλυψης των αναγκών των στρατευμένων παιδιών μας, που κάτω από δύσκολες συνθήκες υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές μακριά από τις εστίες τους. Να ληφθούν μέτρα και για θέματα που τονίζονται στο ιδιαίτερα περιγραφικό χθεσινό άρθρο της 'Αυγής'».

«Έγκαιρα ο ΣΥΡΙΖΑ και 34 βουλευτές του καταθέσαμε σχετική ερώτηση στη Βουλή από τις 26.3.20, με την οποία τονίζουμε, πέραν των ανωτέρω, και την ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης των στρατευμένων, λόγω του περιορισμού κινήσεων και αδειών», κατέληξε.

14 προτάσεις από τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ

Δεκατέσσερις προτάσεις για την αποφυγή ενδεχόμενης πανδημίας στο εσωτερικό των στρατοπέδων έχει καταθέσει από την πλευρά της η Επιτροπή Στρατευμένων της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ:

* Υποβολή σε καθεστώς καραντίνας όχι μόνο των φαντάρων, αλλά και των στελεχών - διοικητών των στρατοπέδων (απαγόρευση εξόδου από το στρατόπεδο).

* Λειτουργία των στρατιωτικών μονάδων με προσωπικό ασφαλείας.

* Αποσυμφόρηση των μονάδων με υπερπληθυσμό.

* Οικονομική ενίσχυση όλων των φαντάρων με έκτακτο επίδομα.

* Άμεσος ιατρικός έλεγχος (διαγνωστικό τεστ) όλων εκείνων των φαντάρων που εμφανίζουν συμπτώματα, έστω και ήπια, αντίστοιχα με αυτά της προσβολής από κορωνοϊό, καθώς και όσων φαντάρων διαμένουν στον ίδιο θάλαμο.

* Μεταφορά όσων φαντάρων εμφανίζουν σχετικά συμπτώματα, έστω και ήπια, σε χώρο με ατομική κλίνη, απομάκρυνσή τους από τους θαλάμους.

* Ενίσχυση με ιατρικό προσωπικό όλων των ελληνικών στρατοπέδων ανάλογη του μεγέθους τους.

* Μη ενεργοποίηση της εντολής «7 μέρες υπηρεσία - 7 μέρες άδεια».

* Προμήθεια ειδών υγιεινής σε όλους τους φαντάρους και ελεύθερη πρόσβαση σε συσκευές καθαρισμού και απολύμανσης των προσωπικών τους αντικειμένων.

* Ενίσχυση των μέτρων καθαριότητας τόσο των θαλάμων ανάπαυσης όσο και των κοινόχρηστων χώρων των στρατοπέδων.

* Διενέργεια διαγνωστικού τεστ σε όλους εκείνους τους φαντάρους οι οποίοι βρίσκονται σε άδεια ή σε κατάσταση μετάθεσης κατά την επιστροφή τους στο εκάστοτε στρατόπεδο.

* Καμιά επιπλέον ημέρα θητείας για όσους φαντάρους νοσήσουν.

* Παροχή ψυχολογικής υποστήριξης σε όλους τους φαντάρους.

* Καμιά αλλαγή στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα σίτισης των στρατοπέδων, διασφάλιση κατάλληλης ποσότητας προμηθειών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL