Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.2°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.3°C
3 BF 48%
Βενεζουέλα / Βενεζουέλα: ΗΠΑ και Βραζιλία ευλογούν πραξικοπηματίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βενεζουέλα / Βενεζουέλα: ΗΠΑ και Βραζιλία ευλογούν πραξικοπηματίες

Οι ΗΠΑ θα εξαπολύσουν σήμερα νέα επίθεση εναντίον της Βενεζουέλας στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ η Ρωσία και η Κίνα στηρίζουν διαρκώς και περισσότερο με φάρμακα και τρόφιμα τον λαό της χώρας, διευρύνοντας παράλληλα την οικονομική τους συνεργασία με το Καράκας και ανεβάζοντας στα ύψη τη νευρικότητα της Ουάσιγκτον. Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο πέρασε σε διπλωματική αντεπίθεση πιέζοντας τον “Μηχανισμό του Μοντεβιδέο”, του Μεξικού, της Ουρουγουάης, της Βολιβίας και των χωρών της Καραϊβικής, να κινηθεί για το διάλογο στη Βενεζουέλα, φέρνοντας σε δύσκολη θέση και την ευρωπαϊκή διπλωματία, που είχε θέσει ως ημερομηνία λήξης των διαπραγματεύσεων τις... ευρωεκλογές!

Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς θα υποστηρίξει σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το αμερικανικό αίτημα της στήριξης του διεθνούς οργανισμού “στην ανατροπή της δικτατορίας του Μαδούρο”, που έχει οδηγήσει σε “πολιτική, οικονομική και ανθρωπιστική κρίση τη χώρα”. Το βέτο της Ρωσίας και της Κίνας και η στήριξη της Βενεζουέλας από μια σειρά χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας θα αποτρέψουν οποιαδήποτε απόφαση του ΟΗΕ εναντίον του Καράκας. Ο Μαδούρο, από την πλευρά του, χαρακτήρισε “δηλητηριώδες φίδι” τον Πενς.

Ο αντιπρόεδρος της Βραζιλίας Άμιλτον Μουράο έσπασε πάντως για πρώτη φορά την παραδοσιακή ουδετερότητα της χώρας του στις αντιπαραθέσεις στην Λατινική Αμερική για να υποστηρίξει την πιθανή “στρατιωτική λύση” στη Βενεζουέλα “για την αποκατάσταση της δημοκρατίας”, που κρίνεται απαραίτητη “για να εξουδετερωθούν οι οπλισμένες ομάδες και οι πολιτοφύλακες που τσαβισμού” που δραστηριοποιούνται “με τη βοήθεια των μυστικών υπηρεσιών της Κούβας”, όπως τόνισε πριν τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Μετά την επίσκεψη του Πενς σε καταυλισμό Βενεζουελάνων προσφύγων στο Χιούστον και την υπόσχεσή του για ανθρωπιστική βοήθεια 1,5 δισ. δολαρίων, οι δύο αντιπρόεδροι συμφώνησαν να αυξήσουν τις “πολιτικές και οικονομικές πιέσεις” στο “καθεστώς του Μαδούρο”, με τον Μουράο να διευκρινίζει ότι δεν σχεδιάζουν εισβολή στη Βενεζουέλα, αλλά θα στηρίξουν στην πράξη ένα... πραξικόπημα κατά του Μαδούρο από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Ο Μουράο παραδέχθηκε πάντως ότι η κατάσταση στη Βενεζουέλα “δεν μπορεί να λυθεί σε ένα βράδυ”, καθιστώντας σαφές ότι “η στρατιωτική λύση ανήκει στους Βενεζουελάνους”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL