Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
3 BF 62%
Κασίφ, ο αιρετικός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κασίφ, ο αιρετικός

Και μόνον η προσωπικότητά του και η ακτιβίστικη διαδρομή του φτάνουν για να προκαλέσουν αναφυλαξία στο πολιτικό κατεστημένο του Ισραήλ. Αν και γενικά συνεχίζει την παράδοση ανεκτικότητας απέναντι στους κατά καιρούς αμφισβητίες του, στην περίπτωσή του είναι ανένδοτο.

Δεν είναι μόνον ο ευθύς λόγος του που ανάβει τα αίματα ή οι κατά καιρούς «ανίεροι» χαρακτηρισμοί του για τα εβραϊκά εθνοπολιτικά ταμπού. Είναι και το ότι αυτή τη φορά βρίσκεται τρίτος στη λίστα των υποψηφίων -για τις εκλογές της 9ης Απριλίου- του Χαντάς, του (κατά το εβραϊκό ακρωνύμιό του) Δημοκρατικού Μετώπου για την Ειρήνη και την Ισότητα, διάδοχου πολιτικού σχήματος του Ισραηλινού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Είναι ο υποψήφιος που κρατά την «εβραϊκή θυρίδα» στο ψηφοδέλτιο υπό το οποίο συσπειρώνονται, πολιτικά ισότιμα, το αραβικό και το εβραϊκό στοιχείο του Ισραήλ. Οι πολιτικές θέσεις του Χαντάς παραμένουν αμετακίνητες: Υπέρ της κοινωνικής οικονομίας, υπέρ της εθνικοποίησης των ενεργειακών πόρων, υπέρ της λύσης των δύο κρατών στην αραβοϊσραηλινή διένεξη, υπέρ της διάλυσης όλων των εβραϊκών οικισμών στα αραβικά εδάφη, υπέρ της πλήρους αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από τις αραβικές περιοχές που κατέλαβε στον Πόλεμο των Έξι Ημερών, τον Ιούνιο του 1967.

Ο Δρ. Οφέρ Κασίφ, ο μαχητικός, ασυμβίβαστος και «αιρετικός» υποψήφιος του Χαντάς, συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να είναι μέλος της Κνεσέτ μετά τον Απρίλιο κι αυτό ήδη προκαλεί ακραίες αντιδράσεις.

Κόκκινο πανί

Απ’ την πρώτη στιγμή που το συνέδριο του κόμματος τον επέλεξε, μπήκε στο στόχαστρο. Μάλλον όχι άδικα, αν λάβει κανείς υπόψιν τα όσα «ιερόσυλα» εκστόμισε από το βήμα του καταχειροκροτούμενος απ’ τους συνέδρους: «Η ειρήνη δεν θα εδραιωθεί ποτέ δίχως τη διόρθωση των εγκλημάτων της Νάκμπα και την αναγνώριση του δικαιώματος της επιστροφής» (των Παλαιστινίων προσφύγων), διακήρυξε ο Κασίφ.

Έκτοτε τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης τον ακολουθούν κατά πόδας. Ένας αρθρογράφος της «Γεντιόθ Αχρονόθ», της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία καθημερινής ταμπλόιντ του Ισραήλ, ζήτησε να αποκλειστεί από τις εκλογές. Ξεκίνησε μάλιστα εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών.

Είναι πια κόκκινο πανί, ο ιδεολογικός αντίπαλος που το κατεστημένο αγαπά να μισεί. Δεν ήταν απρόσμενο αυτό. Ο 54χρονος Κασίφ, ένας από τους πρώτους Ισραηλινούς στρατιώτες αντιρρησίες συνείδησης, που αρνήθηκε να υπηρετήσει στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη στο ξέσπασμα της πρώτης Ιντιφάντα το 1987, είναι γνωστός για τη σκληρή γλώσσα του και το άτεγκτο στυλ του. Κανείς δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι διακατέχεται από το σύνδρομο του κομφορμίστα ή του καριερίστα.

Είχε χαρακτηρίσει τον υπουργό Δικαιοσύνης Αϊλέτ Σακέντ «νεοναζιστικό κάθαρμα» και τους Εβραίους που επισκέπτονται το Όρος του Ναού «καρκίνο που έχει κάνει μεταστάσεις και πρέπει να εξαλειφθεί». Υπάρχει και συνέχεια.

Στον λογαριασμό του στο Facebook -έναν από τους τελευταίους που δημιούργησε ύστερα από τα επανειλημμένα μπλοκαρίσματα όλων των προηγούμενων από δεξιές ομάδες- έγραψε ότι η υπουργός Πολιτισμού και πρώην ταξίαρχος του ισραηλινού στρατού Μίρι Ρεγκέβ είναι σαν την «αποκρουστική μόλυνση των υπονόμων», ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι ένας «αρχιδολοφόνος» και ότι ο νέος αρχηγός των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων αντιστράτηγος Αβίβ Κοτσαβί είναι ένας «εγκληματίας πολέμου»...

Σκληρά λόγια

Την περασμένη εβδομάδα η «Χααρέτζ», η ανεξάρτητη ισραηλινή εφημερίδα που παραμένει δεσμευμένη στην αντικειμενικότητα, τον πλουραλισμό και τον σεβασμό της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, δημοσίευσε μια μεγάλη συνέντευξή του. «Λίγοι Ισραηλινοί έχουν ακουστά τον Δρ. Οφέρ Κασίφ, τον Εβραίο υποψήφιο του αριστερού κόμματος Χαντάς για την Κνεσέτ, αλλά στις 9 Απριλίου αυτό θα αλλάξει» έγραψε η δημοσιογράφος Ραβίτ Χεχτ.

«Είναι ο Νετανιάχου ένας αρχιδολοφόνος;» είναι η πρώτη ερώτηση που του θέτει η ίδια, προφανώς υποβολιμαία. «Ναι. Το έγραψα αυτό στο πλαίσιο (των συμβάντων) μιας συγκεκριμένης ημέρας στη Λωρίδα της Γάζας. Μια σφαγή αθώων ανθρώπων διαπράχθηκε εκεί και κανένας δεν πρόκειται να με πείσει ότι αυτοί οι άνθρωποι έθεταν σε κίνδυνο οποιονδήποτε. Η Γάζα είναι ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης» απαντά ορθά - κοφτά ο Οφέρ Κασίφ.

«Αποκαλείται αυτό που κάνει το Ισραήλ στους Παλαιστινίους ‘γενοκτονία’» συνεχίζει η δημοσιογράφος. «Το αποκαλώ ‘υφέρπουσα γενοκτονία’. Γενοκτονία δεν είναι μόνον να οδηγείς τους ανθρώπους σε θαλάμους αερίων. Αν η όλη διαφορά μας με τους Ναζί είναι το γεγονός ότι εμείς δεν κατασκευάζουμε θαλάμους αερίων, αυτό δεν αλλάζει τα πράγματα.

Και ίσως να μην έχουμε θαλάμους αερίων, αλλά η νοοτροπία που υπάρχει σήμερα στο Ισραήλ θα επέτρεπε κάτι τέτοιο. (...) Όμως ας αφήσουμε στην άκρη τον όρο ‘γενοκτονία’. Εθνοκάθαρση γίνεται εκεί (στη Γάζα) Και αυτή η εθνοκάθαρση διεξάγεται με δολοφονίες, κυρίως όμως μέσω της ταπείνωσης και καθιστώντας τη ζωή των ανθρώπων αφόρητη».

Για τον ρηξικέλευθο Ισραηλινό υποψήφιο του Χαντάς, οι τρεις άμεσοι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει σήμερα η ισραηλινή κοινωνία είναι η κατοχή (των αραβικών εδαφών), ο ρατσισμός και η συρρίκνωση του δημοκρατικού χώρου σε σημείο εξαφάνισης. «Αυτή είναι η ατζέντα που πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο του αγώνα, καθόσον το Ισραήλ εξουσιάζει εκατομμύρια ανθρώπους που δεν έχουν δικαιώματα, εισβάλλει στα σπίτια τους στη μέση της νύχτας, συλλαμβάνει ανήλικους σε καθημερινή βάση και πυροβολεί πισώπλατα» λέει ο Κασίφ.

«Σκοπεύετε λοιπόν να είστε ένας προβοκάτορας στην επόμενη Κνεσέτ;» τον ρωτά η δημοσιογράφος. «Δεν είναι πρόθεσή μου να είμαι προβοκάτορας, να φωνάζω και να βρίζω. Ακόμα και στο Facebook υποχρεώθηκα να το σταματήσω αυτό. Αλλά σίγουρα σκοπεύω να προκαλέσω τον διάλογο με περιεχόμενο, κυρίως μ’ ένα είδος σαρκασμού».

Αναγνώριση

Ο Κασίφ έχει διδακτορικό στην πολιτική φιλοσοφία από το London School of Economics. Διδάσκει Πολιτική Επιστήμη στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, στο Ακαδημαϊκό Κολλέγιο Sapir της Σντερότ και στο Ακαδημαϊκό Κολέγιο Yaffo του Τελ Αβίβ. Είναι παντρεμένος και έχει έναν 19χρονο γιο. Δραστηριοποιείται πολιτικά στο Χαντάς εδώ και τρεις δεκαετίες. Όλα αυτά τα χρόνια έχει περάσει από διάφορα κομματικά πόστα. Η υποστήριξη της υποψηφιότητάς του από το 60% των συνέδρων δείχνει ότι το κόμμα ριζοσπαστικοποιείται.

Το ήπιο πολιτικό στυλ του προκατόχου του Ντοβ Κχενίν θεωρείται πια παρωχημένο. «Η ισραηλινή κοινωνία κινείται δεξιόστροφα, η θητεία του Κχεχίν δεν οδήγησε σε κάποια θεαματική αλλαγή επί της εβραϊκής οδού» λέει χαρακτηριστικά κορυφαία πηγή του Χαντάς.

«Δεν πρόκειται για αναμέτρηση ανάμεσα στον εξτρεμισμό και τη μετριοπάθεια, αλλά για το πώς θα προκύψει μια εναλλακτική στρατηγική που θα αναπτυχθεί με την πάροδο του χρόνου» εξηγεί ο Κασίφ από την πλευρά του και επιμένει στον τρόπο με τον οποίο, τουλάχιστον θεωρητικά, θα μπορούσε να κλείσει ο ιστορικός κύκλος της σύγκρουσης Ισραήλ - Αράβων.

«Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι η πραγματική αναγνώριση της Νάκμπα και των δεινών που προξένησε το Ισραήλ. Συγκρίνετέ το, αν θέλετε, με τη διαδικασία συμφιλίωσης στη Νότια Αφρική μετά το απαρτχάιντ ή με τις ανάλογες πρωτοβουλίες στη Χιλή μετά τον Πινοσέτ. Το Ισραήλ πρέπει να αναγνωρίσει τα σφάλματα που διέπραξε. Αυτή η αναγνώριση περιλαμβάνει σαφώς και την αναγνώριση του δικαιώματος της επιστροφής» (των Παλαιστινίων προσφύγων).

Ο Κασίφ εκφράζει με σαφήνεια και ακρίβεια τις θέσεις εκείνες που προκαλούν δημόσια αντιπαράθεση στο Ισραήλ και το κάνει με σθένος και ταλέντο, παραδέχεται η Χεχτ, αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να του θέσει την επόμενη «προβοκατόρικη» ερώτησή της, για να εισπράξει μιαν ανάλογη απάντηση από τον «αιρετικό» συνεντευξιαζόμενό της:

- Με άλλα λόγια, λέτε πως οι σημερινοί διοικητές της Χαμάς που πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον των στρατιωτών μας θα είναι οι ήρωες του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους;

- Φυσικά...

* Η κεντρική εκλογική επιτροπή του Ισραήλ απέκλεισε τελικά την υποψηφιότητα του Κασίφ την Τετάρτη. Το Χαντάς θα προσφύγει τώρα στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο κατά το παρελθόν έχει ανατρέψει παρόμοιες αποφάσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL