Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.3°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C19.9°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.5°C19.3°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 34%
Χαλαρώνει η θηλιά της λιτότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χαλαρώνει η θηλιά της λιτότητας

Η καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας με τον διπλασιασμό των κοινωνικών επιδομάτων και τη σταδιακή κάλυψη της βρεφονηπιακής φροντίδας για όλα τα παιδιά έως τριών ετών, η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των συντάξεων κατά 1,6% και η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 22%, στα 900 από τα 736 ευρώ τον μήνα από την έναρξη του νέου έτους, ακόμη και με Βασιλικά Διατάγματα που θα προωθήσει η κυβέρνηση σε συνεργασία πάντα με το Unidos Podemos, θα αποτελέσουν τα καυτά θέματα της τελευταίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ που θα γίνει στις 21 Δεκεμβρίου στην Βαρκελώνη. Ο Σάντσεθ, προκαλεί στην πράξη τον καταλανικό εθνικισμό να αποδεχθεί μια συμφωνία για την ψήφιση του προϋπολογισμού που συμφωνήθηκε με την Αριστερά με στόχο την ανατροπή της πολιτικής της λιτότητας.

Η κυβέρνηση Σάντσεθ και το Unidos Podemos φαίνονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην υιοθέτηση της κοινωνικής “ατζέντας της αλλαγής” ακόμη κι αν δεν περάσει ο προϋπολογισμός από τη Βουλή μετά τη νέα σκληρή αντιπαράθεση του Σάντσεθ με τους εθνικιστές της Καταλωνίας. Το Unidos Podemos δεν ψήφισε στη Βουλή τον αντίστοιχο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, εκτιμώντας ότι προστατεύει περισσότερο τις τράπεζες παρά τους καταναλωτές, ενώ στη χώρα καταγράφεται νέο κύμα εξώσεων και κατασχέσεων κατοικιών.

Η φτώχεια πλήττει ένα στα τρία βρέφη στην Ισπανία

Ο Σάντσεθ δήλωσε ότι ο νέος προϋπολογισμός θα προβλέπει τον διπλασιασμό των κοινωνικών επιδομάτων για τα μικρά παιδιά, δεδομένου ότι η παιδική φτώχεια αφορά πάνω από 2 εκατομμύρια παιδιά, προβλέποντας παράλληλα τη δημιουργία μιας Ύπατης Αρμοστείας για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας που θα εξαρτάται απευθείας από την προεδρία της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας τη δημιουργία ενός ταμείου για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την οργάνωση Save of Children, η εξαιρετική φτώχεια στη βρεφική ηλικία αυξήθηκε στο 15,9% το 2016, από το 12% του 2006. Αυτό σημαίνει ότι 1,33 εκατομμύρια βρέφη ζουν σε κατάσταση εξαιρετικής φτώχειας, δηλαδή οικογένειες με δύο ενήλικες και δύο παιδιά που ζουν με έως 930 ευρώ τον μήνα, ενώ η φτώχεια πλήττει ένα στα τρία βρέφη στην Ισπανία (21,6%) σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας ΙΝΕ. Η Foessa της καθολικής Caritas προειδοποίησε ότι το 80% των παιδιών που αντιμετωπίζουν σήμερα τη φτώχεια θα είναι φτωχά σε όλη την υπόλοιπη ζωή τους. Η UNICEF σημείωσε ότι η Ισπανία κατέχει τα πρωτεία στην Ευρώπη σε οικογένειες που ζουν κάτω από το 40% του ορίου της φτώχειας, γεγονός που υπογραμμίζει τις τρομερές ανισότητες στη χώρα, ενώ 34.000 παιδιά έχουν εγκαταλειφθεί από τους γονείς τους, εκ των οποίων 20.000 φιλοξενούνται από ανάδοχες οικογένειες και 14.000 από δημόσιες δομές.

Η αύξηση των συντάξεων για το 2019 και τα επόμενα χρόνια θα χρηματοδοτηθεί από την αύξηση των εισφορών, από την αύξηση της απασχόλησης και από την αύξηση του κατώτατου μισθού, υποστηρίζει η κυβέρνηση.

Εθνικιστικό τελεσίγραφο από την Καταλωνία

Η Δημοκρατική Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλωνίας ERC και το δεξιό PDeCAT προειδοποίησαν τον πρωθυπουργό ότι “έχει ακόμη χρόνο” για διάλογο με την Καταλωνία, γιατί, εάν δεν το κάνει, θα αποτελέσει “τον πολιτικό του τάφο”, όπως τόνισε από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ERC Ζοάν Ταρδά, ενώ ο Σάντσεθ ζήτησε από τους Καταλανούς εθνικιστές να εγκαταλείψουν τα σχέδια της μονομερούς ανεξαρτησίας και να αναζητηθούν λύσεις που να εκφράζουν το 75% με 80% των πολιτών της Καταλωνίας.

Ακροδεξιές αλχημείες στην Ανδαλουσία

Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα και οι λαϊκιστές Πολίτες αναζητούν τη χρυσή τομή για να κυβερνήσουν τη μεγαλύτερη ισπανική περιφέρεια, την Ανδαλουσία, και να εκδιώξουν τους σοσιαλιστές έπειτα από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες από την τοπική κυβέρνηση, ενώ το φασιστικό Vox προειδοποίησε και τα δύο κόμματα ότι χωρίς τη δική του στήριξη δεν θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Ο ακροδεξιός ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάδο φαίνεται ότι εκτιμά πως εάν βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα της Ανδαλουσίας μέσα στις επόμενες ημέρες, αυτό θα αποτελέσει το μοντέλο της συνεργασίας ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα, τους Πολίτες και το Vox μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, που θα μπορούσε να προσφέρει τον έλεγχο των περισσότερων δήμων και περιφερειακών συμβουλίων σε αυτή τη μαύρη συμμαχία ή ακόμη και την εθνική κυβέρνηση σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.

“Δεν παίζεται το μέλλον μιας τοπικής κυβέρνησης, αλλά της κοινωνίας που θα μπορούμε να ζήσουμε ή στην οποία θα ζήσουμε με τη ρητορική του φόβου” προειδοποίησε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση “Η Ανδαλουσία Υποδέχεται”, εκτιμώντας ότι η πιθανότητα μιας ακροδεξιάς τοπικής κυβέρνησης θα οδηγήσει στην ποινικοποίηση της μετανάστευσης. Φέτος τριπλασιάστηκε ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στην Ισπανία, αγγίζοντας μέχρι στιγμής τα 55.000 άτομα, από τα 20.000 της αντίστοιχης περιόδου του 2017 σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση για τη Μετανάστευση. Από τα 2160 άτομα που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα, 687 χάθηκαν μπροστά στις ισπανικές ακτές.

Οι εσωκομματικές διαδικασίες στο Podemos

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας θα διεκδικήσει μόνος του τη θέση του πρωθυπουργού στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, αφού οι άλλοι 90 υποψήφιοι δεν κατάφεραν να περάσουν τις “γραφειοκρατικές” διαδικασίες για να θέσουν την υποψηφιότητά τους σε εσωτερικές προκριματικές εκλογές στο Podemos. Κανείς από τους 90 διεκδικητές δεν κατάφερε να συγκεντρώσει 1.000 υπογραφές στήριξης από τα μέλη του κόμματος ή 10 κομματικών οργανώσεων. Κατά την επιλογή του υποψηφίου πρωθυπουργού για τις εκλογές του 2015 είχαν παρουσιαστεί 9 υποψηφιότητες έναντι του Ιγκλέσιας.

Το Podemos ανακοίνωσε πως θα δημιουργήσει μια “σκιώδη κυβέρνησης” στην Ανδαλουσία και θα προχωρήσει σε αυτοκριτική για τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών, χωρίς όμως να αμφισβητεί την υποψηφιότητα της Τερέζα Ροντρίγκεθ, που ανήκει στους Αντικαπιταλιστές, αλλά απορρίπτοντας την πρόταση της μειοψηφίας των τροτσκιστών να ακυρωθούν οι διαδικασίες της επιλογής των υποψηφίων του κόμματος για την περίπτωση πρόωρων εκλογών.

“Κάτι κάναμε λάθος” τόνισε η συνεκπρόσωπος του Podemos Νοέλια Βέρα στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Podemos, εκτιμώντας ότι τα αποτελέσματα της εσωτερικής συζήτησης θα ανακοινωθούν το επόμενο έτος, μετά την ολοκλήρωσή της, στην οποία θα συμμετάσχουν τόσο τα ενωτικά ψηφοδέλτια της Γαλικίας En Marea και της Καταλωνίας En Comù Podem όσο και η Ενωμένη Αριστερά με τη συμβολή του Εμπρός Ανδαλουσία και της Ροντρίγκεθ, “την καλύτερη συντρόφισσα που μπορεί να ηγηθεί μιας αλλαγής στην Ανδαλουσία”. Για τη Βέρα η πιθανή συμμαχία Λαϊκού Κόμματος, Πολιτών και φασιστών στην Ανδαλουσία θα επιβεβαιώσει “το πιο αντιδραστικό σενάριο που υποστηρίζει ο Αθνάρ”, εκτιμώντας ότι “θα ήταν ευχής έργο” η ισπανική Δεξιά να ακολουθούσε το παράδειγμα άλλων δεξιών ευρωπαϊκών δυνάμεων, που αναγνωρίζουν ότι “για να είσαι δημοκράτης, πρέπει να είσαι αντιφασίστας”. Η Βέρα πάντως παραδέχθηκε αναφερόμενη στις τοπικές εκλογές της Ανδαλουσίας ότι “οι εκλογείς μας κάθισαν στον σπίτι τους κι αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να ελέγξουμε”, υπενθυμίζοντας ότι τόσο η Ροντρίγκεθ όσο και ο συντονιστής της Ενωμένης Αριστεράς στην Ανδαλουσία Αντόνιο Μαΐγιο τόνισαν ότι “δεν θα αφήσουμε τη Δεξιά να κυβερνήσει στην Ανδαλουσία”.

Ο οργανωτικός γραμματέας του Podemos Πάμπλο Ετσενίκε υπογράμμισε ότι η διαδικασία για τις υποψηφιότητες νομιμοποιήθηκε από τη συμμετοχή των μελών, που κρίθηκε “πολύ ικανοποιητική”, γεγονός που άφησε τους Αντικαπιταλιστές έξω από τα ψηφοδέλτια του κόμματος, αφού είχαν αποφασίσει να μη συμμετέχουν στις διαδικασίες διαμόρφωσής τους. Ο γραμματέας του Podemos της Καταλωνίας Αντόνιο Εστάν θα οδηγήσει πάντως μια εναλλακτική λίστα για την επιλογή των υποψηφίων του κόμματος για την περιφέρεια της Βαλένθια, καθιστώντας σαφές ότι μέσα στο Podemos η ηγεσία του Ιγκλέσιας συναντά μικρές εάν όχι σπασμωδικές αντιδράσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL