Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Καλώς τα παιδιά...

Mέσω ανοιχτής επιστολής, απευθυνόμενοι προς τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα οι οκτώ κολοσσοί του Διαδικτύου (Google, Apple, Facebook, Microsoft, Yahoo, LinkedIn, Twitter...

της Αναστασίας Γιάμαλη

Mέσω ανοιχτής επιστολής, απευθυνόμενοι προς τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα οι οκτώ κολοσσοί του Διαδικτύου (Google, Apple, Facebook, Microsoft, Yahoo, LinkedIn, Twitter και AOL) ζήτησαν να αναμορφωθεί η νομοθεσία για τις παρακολουθήσεις στο Διαδίκτυο στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως. Αφορμή για αυτήν την πρωτοβουλία αποτέλεσαν οι αποκαλύψεις του Εντ. Σνόουντεν για την υποκλοπή δεδομένων χρηστών από την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών (NSA).

Υποστηρίζοντας ότι "η ισορροπία σε πολλές χώρες έχει γείρει υπερβολικά πολύ προς όφελος του κράτους και μακριά από τα ατομικά δικαιώματα" οι οκτώ γίγαντες του Διαδικτύου θεώρησαν -όπως αναφέρεται και στην επιστολή τους- πως "Είναι καιρός για αλλαγή". Κάλεσαν τις ΗΠΑ "να ηγηθούν των μεταρρυθμίσεων που διασφαλίζουν πως οι προσπάθειες κυβερνητικής παρακολούθησης είναι σαφώς απαγορευμένες από τον νόμο, αναλογικές των κινδύνων, διαφανείς και υπόκεινται σε ανεξάρτητη εποπτεία".

Όχι, δεν τους έπιασε ο πόνος, απλά όπως -εύστοχα- το έθεσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, "Οι άνθρωποι δεν θα χρησιμοποιήσουν μια τεχνολογία που δεν εμπιστεύονται". Έξυπνα θέτει το ζήτημα και ο CEO του Twitter, Ντικ Κοστόλο, ο οποίος επεσήμανε πως η "ανεξέλεγκτη, απόρρητη παρακολούθηση από την κυβέρνηση αναστέλλει την ελεύθερη ροή πληροφοριών και περιορίζει τη φωνή τους". Στο ίδιο μήκος κύματος βρέθηκε και ο CEO της Google.

Στον καπιταλισμό ζούμε, και στο εξωτερικό έχουν καταλάβει πως τα "προσχήματα" έχουν σημασία. Οι εταιρείες λειτούργησαν έξυπνα, έγιναν ο Ζορό των πολιτών των οποίων η ύπαρξη κρέμεται από ένα "Like!". Μιας και το 'φερε η κουβέντα, το Facebook σε λίγο καιρό ετοιμάζεται να βγάλει άλλη μία επιλογή εκτός από το γνωστό σε όλους "Like" -ελληνιστί "Μου αρέσει". To νέο κουμπί "Sympathise" θα συμβολίζει τη "συμπόνοια", την "κατανόηση" για να λύσει τα χέρια των χρηστών σε "άβολες" καταστάσεις (βλ. ανακοίνωση θανάτου γονιών, κατοικιδίου κ.λπ.).

Σοφοί οι κολοσσοί του Ίντερνετ, σκέφτονται και μας υπερασπίζονται πριν από μας... Βέβαια, για στήριξη στον άμοιρο τον Σνόουντεν ούτε λόγος... Οι "ταρζανιές" του 29χρονου πρώην σύμβουλου της NSA -που βρίσκεται με προσωρινό άσυλο στη Ρωσία- και στον οποίο οφείλουμε το ότι ξέρουμε πως παρακολουθούνται "τα πάντα όλα μας" δεν σχολιάζονται από τους κολοσσούς. Οι αποκαλύψεις του όμως όχι μόνο επιβεβαίωσαν τις πιο ακραίες θεωρίες συνωμοσίας του Χόλιγουντ, αλλά επανέθεσαν πολιτικά και ηθικά το θέμα του "Μεγάλου Αδερφού", του οποίου στην πραγματικότητα οι οκτώ εταιρείες, δεν είναι τίποτε περισσότερο από "πάροχοι". Σαν τους ταράνδους του Άϊ-Βασίλη, μέρες που είναι...

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Τι μάθαμε από την υπόθεση Δημάκη

Η υπόθεση του Βασίλη Δημάκη έληξε τελικά με την ικανοποίηση του αιτήματός του. Και η κατάληξη της υπόθεσης δείχνει ότι ο άνθρωπος αυτός, που διεκδίκησε το δικαίωμα να μορφωθεί και να αναδείξει τις δεξιότητές του, παρότι φυλακισμένος, ταλαιπωρήθηκε άδικα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις