Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
9.2°C14.0°C
1 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.1°C
0 BF 100%
Οι διαδηλωτές στο στόχαστρο των επιγόνων της Κου Κλουξ Κλαν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι διαδηλωτές στο στόχαστρο των επιγόνων της Κου Κλουξ Κλαν

Ακόμη μία ένδειξη για το πώς η ρατσιστική βία της αστυνομίας και ο εμπρηστικός πολιτικός λόγος του Ντόναλντ Τραμπ απενοχοποιούν και απελευθερώνουν την ακροδεξιά βία στις ΗΠΑ αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο αποτελεί η χθεσινή δολοφονική επίθεση από μέλη ένοπλης «πολιτοφυλακής» κατά διαδηλωτών που προσπαθούσαν να ρίξουν άγαλμα Ισπανού κατακτητή του 16ου αιώνα στο Αλμπακέρκι του Νέου Μεξικού.

Όπως και πολλοί άλλοι ακτιβιστές που τις τελευταίες μέρες ζητούν την απομάκρυνση αγαλμάτων που τιμούν, έστω και εμμέσως, το δουλοκτητικό και αποικιοκρατικό παρελθόν των ΗΠΑ, οι διαδηλωτές στο Νέο Μεξικό προσπάθησαν να ρίξουν το άγαλμα του κονκισταδόρ Χουάν Ντε Ονιάτε, πρώτου κυβερνήτη της πολιτείας και γνωστού για τη σφαγή φυλής αυτοχθόνων το 1599.

Την ώρα όμως που επιχειρούσαν να ανατρέψουν το άγαλμα από το βάθρο του, βαριά οπλισμένα μέλη ακροδεξιάς πολιτοφυλακής με την ονομασία New Mexico Civil Guard τους επιτέθηκαν, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν σοβαρές συμπλοκές ανάμεσα στις δύο ομάδες. Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, ένας ακροδεξιός τράβηξε όπλο και πυροβόλησε πέντε φορές προτού το πλήθος τον ακινητοποιήσει στο έδαφος. Ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε από τα πυρά του.

H αστυνομία του Αλμπακέρκι συνέλαβε τον δράση της επίθεσης και άλλα μέλη της «πολιτοφυλακής», ενώ στη σχετική έρευνα συμμετέχει και το FBI. Εικόνες που μεταδόθηκαν από τοπικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν τους αστυνομικούς να συλλαμβάνουν δύο άνδρες που φορούν στολή αγγαρείας. Σύμφωνα με την αστυνομία, το θύμα νοσηλεύεται σε κρίσιμη, αλλά σταθερή κατάσταση.

Αλυσίδα επιθέσεων

Η χθεσινή επίθεση αποτελεί το πιο πρόσφατο κρούσμα ακροδεξιάς βίας κατά του κινήματος διαμαρτυρίας που πυροδότησε η δολοφονία του 46χρονου μαύρου Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό. Στις αρχές του μήνα, ακροδεξιός Αμερικανός έριξε το αυτοκίνητό του σε πλήθος διαδηλωτών στο Σιάτλ προτού ανοίξει πυρ εναντίον τους.

Στο Λέικσαιντ της Βιρτζίνια, άλλος ακροδεξιός έριξε το φορτηγό του πάνω σε διαδηλωτές. Ο δράστης της επίθεσης ήταν ιδρυτικό μέλος ακόμη μίας αμερικανικής «πολιτοφυλακής», της «Εθνικής Ένωσης για την Αφύπνιση των Πατριωτών της Συνομοσπονδίας».

Στο παρελθόν είχε φωτογραφηθεί να συμμετέχει σε κινητοποιήσεις ακροδεξιών φορώντας τη στολή της Κου Κλουξ Κλαν. Το 2017 μάλιστα έλαβε μέρος στη συγκέντρωση στο Σάρλοτσβιλ που κατέληξε στη δολοφονία της διαδηλώτριας Χέδερ Χάιερ από ακόμη μία επίθεση με αυτοκίνητο.

Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και οι μυστηριώδεις απαγχονισμοί δύο μαύρων Αμερικανών το τελευταίο δεκαήμερο στην Καλιφόρνια, υποθέσεις που οι αστυνομικές αρχές προσπαθούν να κλείσουν βιαστικά ως «αυτοκτονίες».

Έπειτα από τη χθεσινή επίθεση, η κυβερνήτης του Νέου Μεξικού Μισέλ Λουχάν Γκρίσαμ τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία θέση στο Νέο Μεξικό για καμία αυτοαποκαλούμενη ‘πολιτοφυλακή’ η οποία προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους πολίτες».

Στη διάρκεια των κινητοποιήσεων που έχουν ξεσπάσει στις ΗΠΑ κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας μετά τον φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη, οι διαδηλωτές έχουν επιτεθεί σε αγάλματα και μνημεία που συνδέονται με την εποχή της αποικιοκρατίας, του Αμερικανικού Εμφύλιου Πολέμου και της δουλείας. Ο δήμαρχος της πόλης Τιμ Κέλερ δήλωσε ότι το άγαλμα απομακρύνθηκε προσωρινά από το σημείο που βρισκόταν για λόγους ασφαλείας.

Άρχισε η δίκη για τη δολοφονία Λίμπκε

Την ίδια ώρα, στη Γερμανία άρχιζε μια δίκη που χαρακτηρίζεται ιστορική από τα ΜΜΕ της χώρας: η δίκη των υπόπτων για τη δολοφονία του Βάλτερ Λίμπκε, επικεφαλής της κυβέρνησης του Κάσελ, στις 2 Ιουνίου του 2019. Κατηγορούμενοι είναι οι Στέφαν Ερνστ και Μάρκους Χ. και είναι η πρώτη φορά που στην Γερμανία δικάζονται νεοναζί για τη δολοφονία πολιτικού.

Περισσότεροι από 200 δημοσιογράφοι από όλον τον κόσμο παρακολουθούν τη δικαστική διαδικασία, ενώ τόσο στο δικαστήριο όσο και στην πόλη έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια μεταξύ των ακροδεξιών και αντιφασιστικών οργανώσεων που είχαν προγραμματίσει συγκεντρώσεις έξω από το δικαστήριο.

Ο 46χρονος Στέφαν Ερνστ έχει ομολογήσει ότι πυροβόλησε και σκότωσε τον Λίμπκε ενώ ο τελευταίος βρισκόταν στο μπαλκόνι του σπιτιού του στο Κάσελ. Ως κίνητρο για την πράξη του υπέδειξε ομιλία του Λίμπκε από το 2015, στην οποία ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός υποστήριζε την ανάγκη παροχής ασύλου σε πρόσφυγες και καλούσε τους πολίτες να υποστηρίξουν «αυτή την αξία», τονίζοντας ότι «όποιος δεν στηρίζει αυτές τις αξίες μπορεί ανά πάσα στιγμή να εγκαταλείψει τη χώρα».

Ο δράστης, ο οποίος έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για ακροδεξιές υποθέσεις, τελούσε υπό παρακολούθηση από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες έως το 2009. Ο συνεργός του Στέφαν Χ. δεν ήταν παρών στη δολοφονία, αλλά βοήθησε τον δράστη να προμηθευτεί το όπλο και να μάθει να το χρησιμοποιεί.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL