Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.0°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C14.1°C
2 BF 54%
Αναζητώντας... πρωθυπουργό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναζητώντας... πρωθυπουργό

Ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα ολοκληρώνει σε μερικές ώρες τον δεύτερο κύκλο των διαβουλεύσεων με τα κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ το Κίνημα Πέντε Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα θα πρέπει να συμφωνήσουν στο πιο σημαντικό ίσως θέμα, ποιος θα είναι ο επικεφαλής της νέας κυβέρνησης.

«Το Δημοκρατικό Κόμμα βρίσκεται σε σύγχυση, χωρίς το 'ναι' στον Κόντε είναι άχρηστο να συναντηθούμε, κάθονται και παίζουν» προειδοποίησε ο ηγέτης του Κ5Α Λουίτζι Ντι Μάιο, ακυρώνοντας χθες τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Κόμματος και καταγγέλλοντας ότι το Δ.Κ. μιλάει διαρκώς για τα υπουργεία και όχι για το κυβερνητικό πρόγραμμα.

Η απάντηση από το Δημοκρατικό Κόμμα δεν άργησε να φτάσει: «Η συμφωνία κινδυνεύει να αποτύχει εξαιτίας του Ντι Μάιο και των προσωπικών φιλοδοξιών του, γιατί θέλει το υπουργείο Εσωτερικών» και να διατηρήσει ασφαλώς τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Μια «διαρροή» που άναψε νέες φωτιές στο ιταλικό πολιτικό σκηνικό, με τον Ντι Μάιο να φαίνεται ότι φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τον Μ. Σαλβίνι, τον μεγάλο νταή της Ιταλίας, στο υπουργείο Εσωτερικών. Αργότερα το Δημοκρατικό Κόμμα, μέσω του προέδρου της ομάδας του στη Γερουσία Αντρέα Μαρκούτσι, προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης ζητώντας «να κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω», ενώ αμέσως μετά ξεκίνησε η συνεδρίαση της Διεύθυνσης του κόμματος για να καθορίσει τις θέσεις του στις σημερινές διαβουλεύσεις της αντιπροσωπείας του με τον Πρόεδρο Ματαρέλα.

Ο Ντι Μάιο πάντως υποστήριξε ότι δεν ζήτησε το υπουργείο Εσωτερικών, «βλέποντας» μάλιστα δάκτυλο... Μακρόν για να αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ακόμη και οι «ρεντζιάνοι» που είναι έτοιμοι να μπουν στη νέα κυβέρνηση προτιμούν να πάνε σε εκλογές για να μη δουν τον Ντι Μάιο στη θέση του... Σαλβίνι.

Οι ηγεσίες του Κ5Α και του Δημοκρατικού Κόμματος και ο Κόντε συναντήθηκαν αργά το βράδυ της Δευτέρας για τέσσερις ώρες, για να καταλήξουν μετά τα μεσάνυχτα ότι συμφωνούν πως... διαφωνούν στο όνομα του πρωθυπουργού. Μετά το άδοξο τέλος της συνάντησης οι εκπρόσωποι του Κ5Α δήλωσαν ότι «η υπομονή έχει όρια», ενώ αυτοί του Δημοκρατικού Κόμματος ότι «ο δρόμος είναι ανηφορικός». Ο πρώην υπουργός του Δημοκρατικού Κόμματος Κάρλο Καλέντα, που είναι υπέρμαχος των πρόωρων εκλογών, προειδοποίησε ότι το κόμμα «εδώ και ημέρες δέχεται σκαμπίλια από τον Ντι Μάιο. Φτάνει πια. Το θέαμα είναι απρεπές».

Ο σερίφης Σαλβίνι καραδοκεί...

Πρέπει να είναι πάντως κατανοητό ότι ο απερχόμενος υπ. Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι παίζει μέχρι το τέλος τον ρόλο του... σερίφη, απαγορεύοντας την είσοδο στα ιταλικά χωρικά ύδατα του γερμανικού σκάφους "Eleonore" της ΜΚΟ Lifeline με 101 πρόσφυγες και μετανάστες, περιμένοντας την προσυπογραφή της απαγόρευσης από τους υπουργούς Μεταφορών και Άμυνας, που ανήκουν στο Κ5Α.

Οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στο Κ5Α και το Δημοκρατικό Κόμμα αποτελούν νερό στον μύλο του λαϊκισμού, της μισαλλοδοξίας και του σκληρού νεοφιλελευθερισμού, γιατί επιτρέπουν στον Σαλβίνι να εμφανιστεί ως ο εγγυητής της ρήξης με την «τεχνική κυβέρνηση» του Μόντι και με τις κυβερνήσεις της λιτότητας του Δημοκρατικού Κόμματος. «Πιο πολύ από μια δεύτερη κυβέρνηση Κόντε θα είναι μια δεύτερη κυβέρνηση Μόντι, γιατί θα είναι μια κυβέρνηση των ηττημένων... που θα προετοιμάσει έναν προϋπολογισμό που θα τον υποδείξουν οι φίλοι τους Μέρκελ και Μακρόν», προειδοποίησε ο Σαλβίνι απευθυνόμενος κυρίως στη βάση του Κ5Α, που αποτελεί μια κινητή νάρκη για το «Κίνημα», γιατί κανείς δεν ξέρει τι θα ψηφίσει σε περίπτωση που διεξαχθεί εσωτερικό δημοψήφισμα για συγκυβέρνηση με το Δημοκρατικό Κόμμα, με τη Λέγκα ή εκλογές. «Η ανατροπή της κυβέρνησης είχε σχεδιαστεί από καιρό. Σε περίπτωση εκλογών είμαστε έτοιμοι για έναν ιστορικό προϋπολογισμό», τόνισε ο Σαλβίνι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν λαϊκές αντιδράσεις στους δρόμους.

Ο Μπερλουσκόνι πάντως άφησε χθες την πιο κακόηχη νότα στη συναυλία δηλώσεων, απειλών και πολιτικού βερμπαλισμού προειδοποιώντας για τον κίνδυνο σχηματισμού μιας... «ακροαριστερής κυβέρνησης» Κ5Α και Δημοκρατικού Κόμματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL