Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.2°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.3°C
3 BF 48%
Το Πεκίνο σκληραίνει τη στάση του απέναντι στους διαδηλωτές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Πεκίνο σκληραίνει τη στάση του απέναντι στους διαδηλωτές

Σε κέντρο των κινητοποιήσεών τους, που εισέρχονται πλέον στη 10η εβδομάδα, μετατρέπουν το διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στην ημι-αυτόνομη κινεζική επαρχία. Χιλιάδες άτομα κατέλαβαν χθες την αίθουσα αφίξεων αναγκάζοντας τις αρχές να ματαιώσουν όλες τις πτήσεις. Περισσότερες από 160 πτήσεις ματαιώθηκαν.

Στην ανακοίνωσή της η διοίκηση του αεροδρομίου, ενός από τα πιο πολυσύχναστα στον κόσμο, επέρριψε την ευθύνη για τη διακοπή της λειτουργίας στη "σοβαρή αναταραχή" που έχει προκληθεί. Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες περιοχές του Χονγκ Κονγκ με την αστυνομία να καταστέλλει με αγριότητα πολλές από αυτές. Τουλάχιστον 45 διαδηλωτές μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο.

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται φοιτήτρια που δέχτηκε πλαστική σφαίρα στο πρόσωπο και κινδυνεύει να χάσει την όρασή της από το ένα μάτι. Το περιστατικό πρόσφερε στους διαδηλωτές ένα καινούργιο σύμβολο, με πολλούς από αυτούς να εμφανίζονται από χθες με επιδέσμους που κάλυπταν το ένα μάτι.

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ φρόντισε να στείλει το δικό της μήνυμα κάνοντας για πρώτη φορά επίδειξη ενός εκτοξευτήρα ύδατος για την καταστολή ταραχών. Η αστυνομία δεν έχει μέχρι τώρα χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο μέσο καταστολής στη διάρκεια των κινητοποιήσεων. Η χθεσινή "επίδειξη" σε εκπαιδευτική εγκατάσταση χρησιμοποιήθηκε ενάντια σε κούκλες-στόχους.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση του Πεκίνου σκλήρυνε ακόμα περισσότερο τη στάση της σημειώνοντας ότι διαβλέπει "ενδείξεις τρομοκρατίας" στις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις στο Χονγκ Κονγκ.

"Οι ριζοσπαστικοί διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ έχουν επανειλημμένα χρησιμοποιήσει εξαιρετικά επικίνδυνα αντικείμενα για να επιτεθούν σε αστυνομικούς, κάτι που αποτελεί ήδη σοβαρό έγκλημα και αποκαλύπτει τις πρώτες ενδείξεις τρομοκρατίας", τόνισε ο Γιανγκ Γκουάνγκ, εκπρόσωπος του Γραφείου Υποθέσεων του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο.

Από την πλευρά της, η αεροπορική εταιρεία του Χονγκ Κονγκ Cathay Pacific προειδοποίησε χθες τους εργαζομένους της ότι μπορεί να απολυθούν, αν «υποστηρίξουν ή συμμετάσχουν στις παράνομες διαδηλώσεις» στο ασιατικό χρηματοοικονομικό κέντρο. Η κινεζική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (CAAC) ζήτησε την Παρασκευή από την Cathay τα ονόματα του προσωπικού στις πτήσεις με προορισμό την Κίνα ή σε πτήσεις που διασχίζουν τον εναέριο χώρο της.

Το Πεκίνο τόνισε ότι δεν θα επιτρέπονται σε αυτές τις πτήσεις οι εργαζόμενοι που στηρίζουν το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας. Η εταιρεία έσπευσε να συμμορφωθεί με τα αιτήματα της CAAC, θέτοντας σε διαθεσιμότητα έναν πιλότο που συνελήφθη κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ και απολύοντας δύο εργαζομένους του αεροδρομίου κατηγορώντας τους για ανάρμοστη συμπεριφορά το Σάββατο.

Σε μήνυμά του προς το προσωπικό, ο γενικός διευθυντής Ρούπερτ Χογκ επιβεβαίωσε ότι οι εργαζόμενοι της εταιρείας θα έχουν "πειθαρχικές συνέπειες" εάν συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις. "Αυτές οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι σοβαρές και να περιλαμβάνουν τον τερματισμό μιας σύμβασης εργασίας" διευκρίνισε.

Προειδοποίησε επίσης τους εργαζόμενους κατά της στήριξης ή της συμμετοχής στη νέα διαδήλωση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο αεροδρόμιο της πρώην βρετανικής αποικίας. Οι "ενέργειες και οι δηλώσεις των εργαζομένων μας έξω από το ωράριο εργασίας μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνία" σημείωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL