Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.0°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C14.1°C
2 BF 54%
ΣΤΙΒΟΣ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ: "Έγραψαν ιστορία" για τη Βενεζουέλα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΙΒΟΣ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ: "Έγραψαν ιστορία" για τη Βενεζουέλα

Η 20χρονη Ρομπέιλις Πεϊνάδο έγινε "θέμα" στην επίσημη ιστοσελίδα της IAAF ως μια από τις μεγάλες εκπλήξεις, αφού είναι η πρώτη επικοντίστρια αυτής της ηλικίας που όχι μόνο συμμετείχε σε τελικό Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, αλλά κατέκτησε και το χάλκινο μετάλλιο.

Για να το καταφέρει αυτό η Πεϊνάδο χρειάστηκε να ισοφαρίσει το ρεκόρ Βενεζουέλας (4.65μ.), ξεπερνώντας το ύψος με τη δεύτερη προσπάθεια. Ακόμη κι όταν τελειώσε το αγώνισμα, με τον θρίαμβο της Κατερίνας Στεφανίδη, δεν γνώριζε ότι είχε κατακτήσει μετάλλιο και το κατάλαβε μόνο όταν ο Πολωνός προπονητής της Βιατσεσλάβ Καλινιτσένκο έριξε προς το μέρος της μια σημαία της Βενεζουέλας. Για να το επιβεβαιώσει γύρισε και κοίταξε τον φωτεινό πίνακα με τα αποτελέσματα!

Όλα αυτά έναν χρόνο μετά το Ρίο, που ήταν "καταστροφικό" γι' αυτήν, καθώς έσπασε το κοντάρι της σε μια από τις τελευταίες προπονήσεις πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι της, ανάμεσα στον αντίχειρα και τον δείκτη. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η Πεϊνάδο ακολουθεί τα χνάρια της Κατερίνας Στεφανίδη, αφού κι αυτή αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια κορασίδων το 2013, ενώ βρίσκεται στην 3η θέση όλων των εποχών στην κατηγορία νεανίδων (4.60μ. το 2016). Επίσης κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο πέρσι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα νεανίδων.

Με απούσα την Πολωνία από τον τελικό του επί κοντώ γυναικών, οι πολωνέζικες εφημερίδες βγήκαν τη Δευτέρα 7 Αυγούστου με τίτλο "Ένα μετάλλιο της Βενεζουέλας ‘κομμένο’ στην Πολωνία", αφού η νεαρή Νοτιοαμερικάνα γυμνάζεται εκεί υπό την καθοδήγηση του πρώην προπονητή της Μόνικα Πίρεκ και του Πιοτρ Λίσεκ.

Όμως εκτός Βενεζουέλας γυμνάζεται και η 21χρονη Γιουλιμάρ Ρόχας, που μία ημέρα μετά έδωσε το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία των Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων στίβου στη "χώρα του Τσάβες", νικώντας με 14.91μ. στο τριπλούν.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε οι ρεπόρτερ ασχολήθηκαν περισσότερο με την πολιτική κατάσταση στη Βενεζουέλα. Οι απαντήσεις της Ρόχας δεν άφησαν πολλά περιθώρια για εκμετάλλευση: "Θλίβομαι για όσα συμβαίνουν στη χώρα μου η οποία είναι μια πανέμορφη χώρα. Ξέρουμε ότι οι διαμάχες και ο πόλεμος μεταξύ αδερφών στη Βενεζουέλα πρέπει να σταματήσουν. Ελπίζω το μετάλλιό μου να έδωσε χαρά στους συμπατριώτες μου. Η χώρα μου πάντα με υποστήριζε και με φρόντιζε. Τα τελευταία δύο χρόνια έκανα προπονήσεις στην Ισπανία με τον Ιβάν Πεντρόσο. Ελπίζω να συνεχιστεί αυτή η υποστήριξη".

Όταν της ζητήθηκε να πάρει θέση για την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, είπε: "Δεν θα ήθελα να μιλήσω για αυτό, γιατί είναι ένα λεπτό ζήτημα. Είμαι χαρούμενη για το μετάλλιο και δεν θέλω σε καμία περίπτωση να μιλήσω για αυτό. Θέλω να μιλήσω για όσα έγιναν εδώ και για το ιστορικό μετάλλιο για τη Βενεζουέλα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL